Elintarviketietoasetus muutti pakkausmerkintöjä

Uusi EU:n elintarviketietoasetus koskee elintarvikepakkauksissa annettavia tietoja kuluttajalle. Asetus astui voimaan joulukuussa 2011 ja elintarvikepakkausten pakolliset elintarviketiedot muutetaan uuden asetuksen mukaisiksi siirtymäaikana joulukuuhun 2014 mennessä.

Uudet vaatimukset tuotetietomerkintöihin

Näkyvimmät muutokset uudessa lainsäädännössä liittyvät pakkauksessa käytettyjen tekstien luettavuuteen, pakollisiin ravintoarvomerkintöihin sekä yliherkkyyttä aiheuttavien ainesosien ilmoittamistapaan.

• Luettavuutta on parannettu - kirjasinkoko on oltava vähintään 1,2 mm.

• Lainsäädännön mukaiset allergeenit ilmoitetaan ainesosaluettelossa nimellä siten, että ne selvästi erottuvat muista ainesosista esim. boldauksen avulla.

• Ilmoitettaessa kasviöljyt ja –rasvat ryhmänimellä, on kerrottava myös öljyjen kasvialkuperä. Öljyn kovettamisesta on myös ilmoitettava ”kokonaan kovetettu” tai ”osittain kovetettu”.

Pakolliset ja vapaaehtoiset ravintoarvomerkinnät:

• Pakolliset ravintoarvomerkinnät ovat: energiasisältö ja rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraatin, sokereiden, proteiinin ja suolan määrät. Lisäksi vapaaehtoisesti voidaan ilmoittaa yksi tai useampi seuraavista: kertatyydyttymättömät rasvat, monityydyttymättömät rasvat, polyolit, tärkkelys, ravintokuitu, vitamiini- ja kivennäisainemäärät, kun ne ylittävät lainsäädännön asettaman raja-arvon.

• Pakollisista ravintoarvomerkinöistä voidaan vapaaehtoisesti toistaa eli nostaa esimerkiksi pakkauksen etuosaan pelkkä energiasisältö tai energiasisältö, rasvahappojen, tyydyttyneiden rasvahappojen, sokerien ja suolan määrät yhdessä.

• Ravintoarvo voidaan ilmoittaa 100 grammaa tai 100 millilitraa, annosta tai kulutusyksikköä kohti.

Pakolliset lisätiedot

• Jos aspartaami tai aspartaamiasesulfaamisuola on ilmoitettu E-koodilla ainesosaluettelossa, on tuotetietoihin merkittävä ”sisältää aspartaamia (fenyylialaniinin lähde)”.  Jos aspartaami tai aspartaamiasesulfaamisuola on ilmoitettu ainesosaluettelossa omalla nimellään, on tuotetietoihin merkittävä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.

• Juomissa, joiden kofeiinipitoisuus on korkea, on tuotetietoihin merkittävä lause ”Korkea kofeiinipitoisuus. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville”.  Elintarvikkeisiin, joihin on lisätty kofeiinia, on merkittävä lause ”sisältää kofeiinia. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville”.

Alkuperämaa ja lähtöpaikka

• Kun elintarvikkeen alkuperämaa ilmoitetaan, eikä se ole sama kuin pääainesosan alkuperämaa, pääainesosan alkuperämaa on ilmoitettava tai voidaan ilmoittaa, että se ei ole sama kuin elintarvikkeen alkuperämaa. Komissio tarkentaa 2-3 vuoden kuluessa sääntöjä esimerkiksi liha- ja maitotuotteiden alkuperämaan merkintätavasta.