Erityisruokavaliot ja ravitsemustrendit

Erityisruokavalioita noudatetaan nykyisin entistä enemmän. Osalla lapsista saattaa olla erilaisia allergiaruokavalioita, kun taas toisilla erityisruokavalion taustalla voi olla esimerkiksi uskonnollisia tai aatteellisia rajoituksia. Yleisimpiä erityisruokavalioita ovat esimerkiksi laktoositon tai gluteeniton ruokavalio sekä erilaiset kasvisruokavaliot. 

Kasvisruokavaliot

Erityisruokavalio tulisi koostaa aina mahdollisimman monipuolisesti – aivan kuten tavallinen terveellinen ruokavaliokin. Erityisruokavalio poikkeaa yleensä tavallisesta ruokavaliosta jonkin sairauden, oireen tai vakaumuksen vuoksi. Tilanne vaatii aina perehtymistä, sillä on tiedettävä, mihin seikkoihin ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota. Lue lisää »

Joustava kasvissyönti

Helpoin tapa siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon on fleksaaminen eli joustava kasvissyönti. Kasviruoan valitsevat eivät halua tehdä ruokanautinnossaan kompromisseja maun suhteen. Maitotuotteet tuovat kasvisruokaan tärkeitä ravintoaineita, makua ja runsautta. Lue lisää »

Maitoallergia

Maitoallergia on tärkeää osata erottaa laktoosi-intoleranssista. Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Laktoosi-intoleranssissa puolestaan elimistöltä puuttuu kyky pilkkoa laktoosia. Maitoallergian tavallisimmat oireet ovat ihottuma, oksentelu ja ripuli. Allergia voi ilmetä myös iho- tai hengitystieoireina. Lue lisää »

Keliakia

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee. Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka hoitomuoto on pysyvä gluteeniton keliakiaruokavalio. Lue lisää »

Lasten ruoka-allergiat

Allergiaruokavalioita ja muita erityisruokavalioita noudatetaan nykyisin entistä enemmän. Tutkimusten mukaan ruoka-allergioiden määrä ei ole lisääntynyt. Jos erityisruokavalio katsotaan tarpeelliseksi, tulee sitä noudattavan lapsen ruokavalion monipuolisuus ja ravitsemuksellinen riittävyys arvioida yhdessä lapsen vanhempien kanssa neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Lapsen ruokavaliota ei tulisi koskaan turhaan rajoittaa.

Lue lisää ›

Maahanmuuttajien ravitsemus

Maahanmuuttajilla esiintyy toisinaan ravitsemukseen liittyviä haasteita. Tyypillisimmät maahanmuuttajien ravitsemukselliset ongelmat liittyvät D-vitamiinin riittämättömään saantiin ja laktoosi-intoleranssin aiheuttamiin oireisiin. Lue lisää maahanmuuttajien ravitsemuksesta »

Erityisruokavaliot ja ikääntyminen

Erityisruokavalio tulee koostaa vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta riittävä energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti pystytään takaamaan ikääntyneelle. Todellinen tarve erityisruokavaliolle tulee selvittää aina tarkasti. Lisää ikääntyneiden erityisruokavalioista »

Gluteeniherkkyys ja muut ajankohtaiset ruokavaliot

Gluteeniherkkyys ja muut ajankohtaiset ruokavaliot

Kaikilla ravitsemustrendeillä on perustelunsa, miksi ihmiset niitä noudavat. Avasimme joitakin viimeaikaisia trendejä ravitsemusnäkökulmasta. Tutustu gluteeniherkkyyteen, hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon sekä välimeren ruokavalioon. Tutustu ajankohtaisiin ruokavalioihin »

Ravitsemustrendit

Ravitsemustrendit

Uusia trendiruokavalioiden kerrotaan olevan se paras ruokavalio laihduttamiseen tai terveyden edistämiseen. Jos syöminen on retuperällä, tärkeintä olisi pyrkiä pysyvään elämäntapamuutokseen pikaratkaisujen hakemisen sijaan. Lisää ravitsemustrendeistä »


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio Ammattilaiset -verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen (max 3 minuuttia) kyselyyn. Vastauksesi on tärkeä. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Osallistu Ei kiitos