Erityisruokavaliot ja ravitsemustrendit

Erityisruokavalioita noudatetaan nykyisin entistä enemmän. Osalla lapsista saattaa olla erilaisia allergiaruokavalioita, kun taas toisilla erityisruokavalion taustalla voi olla esimerkiksi uskonnollisia tai aatteellisia rajoituksia. Yleisimpiä erityisruokavalioita ovat esimerkiksi laktoositon tai gluteeniton ruokavalio. Erilaiset kasvisruokavaliot ovat usein nykyään jo yksi vaihtoehto siinä missä sekaruokavaliokin.  

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa pilkkoutumaton laktoosi eli maitosokeri aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita, joista tyypillisimpiä ovat turvotus, ilmavaivat ja löysä vatsa. Laktoosi-intoleranssi on periytyvä ominaisuus. Osa ruoansulatuskanavan sairauksista aiheuttaa sekundaarista laktoosi-intoleranssia, joka häviää ruoansulatuskanavan parannuttua. Henkilöt, jotka ovat herkkiä laktoosille, voivat kuitenkin käyttää vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita. Lue lisää »

Maitoallergia

On tärkeää osata erottaa maitoallergia laktoosi-intoleranssista. Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Laktoosi-intoleranssissa puolestaan elimistöltä puuttuu kyky pilkkoa laktoosia. Maitoallergian tavallisimmat oireet ovat ihottuma, oksentelu ja ripuli. Allergia voi ilmetä myös iho- tai hengitystieoireina. Lue lisää »

Keliakia

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee. Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka hoitomuoto on pysyvä gluteeniton keliakiaruokavalio. Lue lisää »

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-hiilihydraatit ovat huonosti ohutsuolesta imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, joita esiintyy erityisesti kasvikunnan tuotteissa. Imeytymättömät hiilihydraatit voivat aiheuttaa herkkävatsaisille tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville oireita, kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja. FODMAP-ruokavalio perustuu kyseisten hiilihydraattien saannin rajoittamiseen oireiden mukaan. Lue lisää »

Lasten ruoka-allergiat

Ruoka-allergiat ovat tavallisimmin pienten lasten vaiva. Lapsilla epäillään ruoka-aine allergiaa useammin kuin niitä todellisuudessa on, eikä ruoka-allergioiden määrä ole tutkimuksien mukaan lisääntynyt väestössä. Jos erityisruokavalio katsotaan tarpeelliseksi, tulee sitä noudattavan lapsen ruokavalion monipuolisuus ja ravitsemuksellinen riittävyys arvioida yhdessä lapsen vanhempien kanssa neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Lapsen ruokavaliota ei tulisi koskaan rajoittaa turhaan.

Lue lisää ›

Maahanmuuttajien ravitsemus

Maahanmuuttajilla esiintyy toisinaan ravitsemukseen liittyviä haasteita. Tyypillisimmät maahanmuuttajien ravitsemukselliset ongelmat liittyvät D-vitamiinin riittämättömään saantiin ja laktoosin aiheuttamiin oireisiin. Lue lisää maahanmuuttajien ravitsemuksesta »

Ruoka ja uskonto

Eräät uskonnot ja vakaumukset vaikuttavat ruokavalintoihin. Juutalaisten ruokia koskevia säädöksiä on eniten eläinkunnan tuotteista, erityisesti lihasta. Koraani puolestaan kieltää muslimeja syömästä sianlihaa, verta sekä lihaa, jota ei ole teurastettu islamilaisten sääntöjen mukaisesti. Lue lisää »

Erityisruokavaliot ja ikääntyminen

Erityisruokavalio tulee koostaa vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta riittävä energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti pystytään takaamaan ikääntyneelle. Todellinen tarve erityisruokavaliolle tulee selvittää aina tarkasti. Lisää ikääntyneiden erityisruokavalioista »

Gluteeniherkkyys ja muut ajankohtaiset ruokavaliot

Gluteeniherkkyys ja muut ajankohtaiset ruokavaliot

Kaikilla ruokavalinnoilla on perustelunsa, miksi ihmiset niitä noudattavat. Avasimme joitakin viimeaikaisia ruokavalintoja ravitsemusnäkökulmasta. Tutustu gluteeniherkkyyteen, hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon sekä Välimeren ruokavalioon. Tutustu ajankohtaisiin ruokavalioihin »

Ravitsemustrendit

Ravitsemustrendit

Uusien trendiruokavalioiden kerrotaan usein olevan se paras ruokavalio laihduttamiseen tai terveyden edistämiseen. Jos syöminen on retuperällä, tärkeintä olisi pyrkiä pysyvään elämäntapamuutokseen pikaratkaisujen hakemisen sijaan. Lisää ravitsemustrendeistä »

Kasvisruokavaliot

Nykyään kasvisruoka on yksi vaihtoehto siinä missä liha-, kana- tai kalaruokakin. Kasvisruokavalion voi koota monella eri tavalla, mutta sen monipuolisuudesta on pidettävä hyvää huolta. Lue lisää »

Joustava kasvissyönti

Helpoin tapa siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon on fleksaaminen eli joustava kasvissyönti. Kasviruoan valitsevat eivät halua tehdä ruokanautinnossaan kompromisseja maun suhteen. Maitotuotteet tuovat kasvisruokaan tärkeitä ravintoaineita, makua ja runsautta. Lue lisää »