Ikääntyneen erityisruokavaliot

Ikääntynyt voi tarvita erilaisista syistä erityisruokavaliota. Tarve erityisruokavaliolle tulee selvittää tarkasti esimerkiksi hoitoon saapuessa. Erityisruokavalion tarve tulee myös tarkistaa aika ajoin, jotta mitään turhaa ruokavaliorajoitetta ei noudateta turhaan. Erityisruokavalio tulee koostaa vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta riittävä energian, proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti pystytään takaamaan ikääntyneelle.

Laktoosi-intoleranssi

Maitoa ei tule jättää ruokavaliosta pois ilman perusteita, sillä se sisältää runsaasti ikäihmiselle tärkeää hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos ikäihminen noudattaa maidotonta ruokavaliota on tärkeää tarkistaa johtuuko ruokavaliorajoite maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista vai siitä ettei henkilö pidä maidosta ruokajuomana, mutta voisi kuitenkin nauttia maitopohjaisia runsasproteiinisia välipaloja tai ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty maitotuotteita. Valion laktoosittomat tuotteet ja Valio Eila® tuotteet soveltuvat herkimmillekin laktoosi-intoleranteille. Tutustu tuotevalikoimaan.

Rakennemuunneltu ruokavalio

Rakennemuunneltua ruokavaliota voidaan tarvita esimerkiksi, kun ikääntyneen puremis- ja nielemiskyky ovat heikentyneet sairauden, leikkauksen, hampaiden tai proteesien huonon kunnon takia. Rakennemuunneltu ruoka on pehmeää, karkeaa/ sileää sosemaista tai nestemäistä. Ruoan rakenteen muutos ei saa vähentää ruoan energia, proteiini tai muuta ravintosisältöä. Rakennemuunnellussa ruokavaliossa on tärkeää riittävän tiheä ateriaväli.

Tehostettu ruokavalio

Tehostettua ruokavaliota tarvitaan, kun ikääntynyt on aliravittu tai aliravitsemusriskissä. Helpoimpia ruokavalion tehostamiskeinoja ovat ikääntyneen omat toiveruoat, proteiini- ja energiapitoiset välipalat ja täyteläisempien tuotteiden ja rasvalisän käyttö ruoanvalmistuksessa. Ruoan ei tarvitse olla vähäsuolaista tai vähäsokerista, jotta se maistuu mahdollisimman hyvin ikääntyneelle. Tehostetun ruokavalion keinoja tarvitaan usein rakennemuunnellussa ruokavaliossa. Lue lisää ikääntyneen aliravitsemuksesta. 

Diabetes

Diabeetikko ei tarvitse erityisruokavaliota vaan hänelle sopii tavallinen perusruokavalio. Diabeetikoille suositellaan suositusten mukaista ruokavaliota, jossa on runsaasti kuitua, kohtuullisesti rasvaa ja maltilla sokeria ja suolaa. Sydänmerkki –tuotteet ovat aina hyviä valintoja omassa tuoteryhmässään diabeetikoille. Diabeetikko voi käyttää normaalilla sokerilla makeutettuja tuotteita tai jälkiruokia, eikä hedelmäsokerimakeutus ole enää erityisesti diabeetikoille suositeltu vaihtoehto.

Sokerilla makeutetuissa tuotteissa kannattaa suosia vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita. 

Kihti

Kihtipotilaan tulee välttää runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia. Ruokavalion tarkoituksena alentaa virtsahappopitoisuutta ja ehkäistä nivelen kihtikohtausta.

Runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia on hyvä käyttää mahdollisimman vähän. Runsaasti puriiniaineita sisältää sisäelimet, pienet kalat (ruotoineen syötävät) tuoreena ja säilykkeenä, kalan ja siipikarjan nahka, vehnänalkiot ja olut suurina määrinä.

Kihtipotilaiden ruokavaliossa kannattaa suosia rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita hyvänä proteiininlähteenä, koska maitotuotteita voi käyttää huoletta ruokavaliossa suositusten mukaisesti. Lihan ja kalan annoskoot tulee pitää yksittäisillä aterioilla kohtuullisina, koska molemmat ruoka-aineet sisältävät kohtuullisesti puriiniaineita. Kihtiruokavaliossa on hyvä huolehtia myös runsaasta (2-3 l vrk) nesteensaannista, jotta virtsahapot poistuisivat elimistöstä.

Sappikivet

Sappikivien varaa lisää usein lihavuus ja metabolinen oireyhtymä. Sappikivistä kärsivän ikääntyneen ruokavalio on hyvä olla suositusten mukainen.  Lisäksi tärkeää on maltillinen ateriakoko ja säännöllinen ateriarytmi. Tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa oireita kuten herneet, pavut, kaali, kuorimaton kurkku, paprika, sipuli, sorbitoli sekä tuore ruisleipä ja pulla.

Verenohennuslääkitys (Marevan®) ja ruokavalio

Verenohennuslääkettä käyttävän ikääntyneen ruokavalio tulisi olla normaali, monipuolinen suositusten mukainen ruokavalio. Ruokavalion suuret muutokset K-vitamiinimäärässä voivat sekoittaa hoitotasapainoa. Kasvikset sisältävät ruokavaliossa eniten K-vitamiinia. Marevan®-potilaan ei tule kuitenkaan vähentää K-vitamiinia sisältävien kasvisten osuutta ruokavaliossa, mutta kasvisten käyttö ruokavaliossa tulee pitää tasaisena.

Maitotuotteet eivät vaikuta lääkitykseen, joten niitä voi käyttää ruokavaliossa suositusten mukaisesti 5-6 dl ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa. Greippi- ja karpalomehua ei suositella lääkityksen kanssa säännölliseen käyttöön.

Tutustu tarkemmin THL:n ohjeisiin .

Lisää tietoa erityisruokavalioiden toteuttamisesta

Lue tarkemmin erityisruokavalioista ja niiden toteuttamisesta Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Ravitsemushoito –kirjasta, joka on suunnattu sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Löydät kirjan täältä .


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio Ammattilaiset -verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen (max 3 minuuttia) kyselyyn. Vastauksesi on tärkeä. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Osallistu Ei kiitos