Ikääntyneen ruokavalio ja proteiini

Ikääntyneen ruokavalio tulee olla monipuolinen, jotta se tukee hyvinvointia ja toimintakykyä. Riittävän energiansaannin ohella on ikääntyneen ruokavaliossa todella tärkeää huolehtia riittävästä proteiininsaannista. Ruokavalion riittävä proteiinimäärä auttaa pitämään yllä lihasmassaa ja näin ylläpitämään ikääntyneen toimintakykyä ja hyvinvointia.

Ikääntyneen proteiinintarve

Ikääntyneiden ruokavaliossa proteiinin osuus tulisi olla suurempi kuin aikuisväestöllä. Proteiinin määrää suositellaan suuremmaksi, koska iän myötä proteiinin hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ja energian saanti usein vähenee. Yli 65-vuotiaalle suositellaan proteiinia 1,2-1,4 grammaa painokiloa kohti päivässä. Kunnon heiketessä tai sairastaessa voi proteiinintarve nousta jopa lähelle 2,0 grammaa painokiloa kohti. Proteiinia olisi hyvä olla päivittäisessä ruokavaliossa aina vähintään 80-100 g.

Riittävästä proteiininsaannista on huolehdittava erityisesti, jos paino on pudonnut, ikääntynyt on ollut sairaalahoidossa tai leikkauksessa tai menossa leikkaukseen tai hänellä on rakennemuunneltu ruokavalio  (pehmeä, sosemainen tai nestemäinen).

Valitse proteiineista ykköslaatua!

Ruokavalion hyviä proteiininlähteitä ovat eläinkunnan tuotteissa: maitotuotteet, liha, kala, kana ja kananmuna. Kasvikunnan tuotteista proteiinia saa viljavalmisteista, palkokasveista, siemenistä ja pähkinöistä.  Lue tarkemmin proteiineista ja niiden laadusta.

Uuden kansainvälisen menetelmän* mukaan maitoproteiini on laadultaan paras proteiininlähde, kun huomioidaan proteiinin aminohappokoostumus ja imeytyminen ruoansulatuskanavassa.  *FAO:n määritysmenetelmä (DIAAS).

Proteiinia kaikille aterioille

Runsaasti proteiinia sisältäviä ruoka-aineita tulisi olla kaikilla aterioilla, myös aamu- tai iltapalalla sekä välipaloilla. Ikääntyneen on hankala saada täyteen riittävää proteiinimäärää pelkiltä pääaterioilla, koska annoskoot jäävät aterioilla usein pieniksi. Aamupalan, lounaan ja päivällisen ateriakohtainen proteiinimäärä olisi hyvä olla vähintään 20-25 g. Tällöin proteiinista pilkkoutuvien aminohappojen määrä nousee riittävän suureksi elimistössä ja saadakseen aikaan rakentavaa lihas- ja kudosvaikutusta.

Vinkkejä proteiinin lisäämiseen ruokavaliossa

- Keitä puurot maitoon veden sijaan.

- Nauti valmiin puuron kanssa raejuustoa tai jogurttia.

- Laita muutama ruokalusikallinen maitorahkaa tai maustettua rahkaa marjakeiton tai -kiisselin silmäksi.

- Suosi ruokajuomana aina maitoa tai piimää.

- Nauti rahka- tai jogurttipohjaisia välipaloja tai jälkiruokia.

- Piimästä saa maistuvia välipalajuomia marjojen tai marjakeittojen kanssa.

- Juusto sopii hyvin leivälle, salaattiin, laatikkoruokaan tai vaikka jälkiruoaksi.

- Hyödynnä rahkaa leivonnassa

Vinkkejä ja erilaisia vaihtoehtoja eri aterioille

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio Ammattilaiset -verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen (max 3 minuuttia) kyselyyn. Vastauksesi on tärkeä. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Osallistu Ei kiitos