Joustava kasvissyönti sopii kaikille

Kasvissyönti, kasvisten lisääminen ruokavalioon sekä uudet pääproteiininlähteet aterioilla ovat singahtaneet hetkessä puhutuimmiksi ruoka-aiheiksi Suomessa. Aihe on herättänyt vahvoja tunteita, mielipiteitä sekä paljon kysymyksiä. Keskustelussa on tärkeää ymmärtää, mistä kulloinkin puhutaan ja mitä ruokavaliota kukakin tarkoittaa.

Kasvissyönnin termistö haltuun:

  • Vegaani: välttää kaikkia eläinperäisiä ruokia, ainesosia ja muita tuotteita
  • Laktovegetarismi: ruokavalio, jossa kasvikunnan tuotteiden lisäksi mukana maitotuotteet
  • Lakto-ovo-vegetarismi: ruokavalio, jossa kasvikunnan tuotteiden lisäksi mukana maitotuotteet ja muna
  • Fleksaaminen: joustavaa kasvispainotteista syömistä, jossa mikään ruoka-aine ei ole kuitenkaan kiellettyä.

Huoli riittävästä ravintoaineiden saannista

Kasviskunnan tuotteisiin painottuva ruokavalio voi tuntua tavallista sekaruokavaliota syövästä vieraammalta. Vähennettäessä lihan syöntiä voi mieleen herätä epäilys proteiinin ja muiden ravintoaineiden saannin riittävyydestä. Huoli on kuitenkin aiheeton.

Monipuolisesti koostettu laktovegetaarinen, lakto-ovo-vegetaarinen ja fleksaus ruokavalio ovat ravintosisällöltään verrannollisia suositusten mukaiseen sekaruokavalioon, ja ne sopivat myös lapsille, raskaana oleville ja imettäville. Kaikissa näissä ruokavalioissa on yleensä mukana maitotuotteita, joista saadaan ravitsemuksellisesti erittäin korkealaatuista proteiinia eli kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja sekä maidon tärkeitä ravintoaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, jodia ja B12-vitamiinia.

Kokonaan kasvipohjaisessa vegaaniruokavaliossa eläinperäisten proteiininlähteiden sijaan ruokavaliossa on yhdistelmä kasvikunnan proteiininlähteitä, kuten palko- ja hernekasveja, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja siemeniä. Vegaaniruokavaliota noudatettaessa tarvitaan tarkkuutta ja viitseliäisyyttä, jotta ruokavaliosta saadaan riittävästi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Ilman huolellista perehtymistä proteiinin, kalsiumin, jodin, raudan, D- ja B12-vitamiinin ja välttämättömien aminohappojen saanti voi jäädä riittämättömäksi.

Joustava kasvissyönti

Helpoin tapa siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon on fleksaaminen eli joustava kasvissyönti. Tällöin ei tarvitse kieltäytyä kokonaan mistään, ei edes lihasta. Esimerkiksi yhden tai kahden kasvisruokapäivän tai aterian pitäminen viikossa voi olla helppo aloitus uudelle elämäntavalle.

Maitotuotteista makua ja runsautta kasvisruokaan

Kasviruoan valitsevat eivät halua tehdä ruokanautinnossaan kompromisseja maun suhteen. Maitotuotteet tuovat kasvisruokaan tärkeitä ravintoaineita, makua ja runsautta. Esimerkiksi Valio MiFU® ruokarae ja suikaleet tarjoavat uuden tavan ja kaivattua vaihtelua kokata kasvisruokaa. Ne sisältävät runsaasti hyvälaatuista maitoproteiinia. Valio Mifu® tuotteissa on myös B12-vitamiinia, jonka riittävästä saannista on tärkeä huolehtia kasviruokavaliota noudatettaessa.

 


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio Ammattilaiset -verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen (max 3 minuuttia) kyselyyn. Vastauksesi on tärkeä. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Osallistu Ei kiitos