Keliakia

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee.  Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka hoitomuoto on pysyvä gluteeniton keliakiaruokavalio. 

Yleisyys

Geneettisillä syillä tiedetään olevan suuri merkitys sairauden synnyssä. Suomessa keliakiaa esiintyy noin 2 prosentilla. Keliakian seulontamenetelmänä on verikoe, jossa tutkitaan keliakian vasta-aineita. Diagnoosi varmistetaan aina ottamalla koepala ohutsuolesta. Keliakia voidaan havaita lapsilla esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsen huonosta painonkehityksestä, mikä aiheutuu ravintoaineiden heikentyneestä imeytymisestä vaurioituneen suolinukan läpi. Lapsilla on myös suljettava pois vilja-allergian mahdollisuus. Lue lisää vilja-allergiasta.

Keliakiaruokavalio

Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet ja muut niitä sisältävät tuotteet. Ruokavaliosta poistettujen viljatuotteiden tilalle valitaan keliaakikolle sopivia viljoja, esimerkiksi maissia, riisiä ja hirssiä, sekä pseudoviljoja eli muihin kuin heinäkasveihin kuuluvia viljelyskasvveja, kuten tattaria. Keliaakikon, myös lapsikeliaakikoiden, on turvallista käyttää ns. puhdaskauratuotteita. Puhdaskaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista. Lapsikeliaakikoilla puhdaskauran katsotaan olevan turvallinen ainakin 50 g päiväannokseen asti. Suurin osa keliaakikoista pystyy käyttämään myös teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä.

Keliakialiitto ei suosittele ammattikeittiöiden käyttöön lainkaan ohramallasuutetta tai vehnätärkkelystä sisältäviä elintarvikkeita, joiden gluteenipitoisuutta ei tiedetä tai jotka eivät alita erittäin vähägluteenisille tuotteille asetettuja raja-arvoja. Ammattikeittiöt voivat käyttää turvallisesti vehnätärkkelyssiirappia ja vehnä- tai ohrapohjaista glukoosisiirappia sisältäviä tuotteita.

 

Gluteenittomien tuotteiden merkintä

Gluteeniton tuote voi sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg. Gluteeniton tuote voi sisältää vehnätärkkelystä, kauraa sekä gluteenittomia viljoja ja muita gluteenittomia ainesosia. Gluteeniton-merkintää käytetään nykyään tuotteista, jotka olivat ennen "luontaisesti gluteenittomia".

Erittäin vähägluteeninen -merkintää käytetään tuotteissa, jossa on gluteenia enintään 100 mg/kg. Tällöin tuote sisältää aina prosessoitua vehnätärkkelystä, ja se voi sisältää myös gluteenitonta kauraa ja gluteenittomia viljoja ym. gluteenittomia ainesosia. Keliaakikon, joka ei voi käyttää kauraa tai vehnätärkkelystä, tulee tarkistaa tuotteen ainesosaluettelosta, sisältääkö tuote näitä ainesosia. Nykyisen voimassa olevan asetuksen mukaan gluteeniton tuote voi sisältää myös gluteenitonta kauraa ja teollisesti puhdistettua gluteenitonta vehnätärkkelystä.

Maidon ravintoaineita murehtimatta laktoosista

Lähes puolella keliakiaa sairastavista esiintyy jossain vaiheessa sekundaarista laktoosi-intoleranssia eli suolinukan vaurioista johtuvaa laktaasientsyymin puutosta. Tällöin ruokavalioon sopivat hyvin Valion vähälaktoosiset HYLA® tuotteet ja Valio Eila® Laktoositon tuotteet.

Riittävä kuidunsaanti tärkeää

Riittävä kuidun saanti on usein haaste gluteenittomassa ruokavaliossa. Valinnoissa kannattaa suosia runsaammin kuitua sisältäviä vaihtoehtoja, käyttää runsaasti kasviksia ja tarvittaessa valita ruokavalioon kuitulisättyjä tuotteita. Valion tuotevalikoimasta löydät gluteenittomia kuitupitoisia tai runsaskuituisia tuotevaihtoehtoja

Lisätietoa keliakiasta voit lukea Käypä hoito -suosituksesta 2010