Lactobacillus rhamnosus GG - maailman tutkituin maitohappobakteeri

Maailman eniten tutkittua maitohappobakteeri Lactobacillus rhamnosus GG:tä on tutkittu yli 800 tieteellisessä tutkimuksessa, ja se on ollut mukana 44:ssä väitöskirjassa.

 

Mikä se on?

Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) on maitohappobakteerikanta. Bakteeri on eristetty terveen ihmisen suolistosta. L. rhamnosus on yleinen suolistobakteeri, mutta sitä esiintyy luontaisesti suolistossa vain pienellä osalla ihmisistä.

Valion ja Helsingin yliopiston Biotekniikan Instituutin yhteistyönä on selvitetty Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteerin täydellinen perimä eli genomisekvenssi. Bakteerin perimän avulla voidaan tutkia entistä syvällisemmin sen ominaisuuksia. Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteerin ominaisuuksista tiedetään, että se: 

  • Pysyy aktiivisena koko ruoansulatuskanavassa; kestää vatsahappoja, sappihappoja ja muita bakteereille epäedullisia olosuhteita.
     
  • Pystyy kiinnittymään suolen pintaan.
     
  • Asettuu väliaikaisesti suolistomikrobiston luonnolliseksi osaksi.

Miten se säilyy tuotteissa?

Lactobacillus rhamnosus GG on erittäin kestävä. Kylmässä säilytettäessä Lactobacillus rhamnosus GG bakteeripitoisuus säilyy hyvin koko tuotteen (esim. maitotuotteet, mehut) säilyvyysajan. Elintarvikkeissa ja erityisesti hapanmaitovalmisteissa se säilyy kaikkein elinvoimaisimpana. Lactobacillus rhamnosus GG säilyy elävänä ruoansulatuskanavan läpi, nauttipa sen missä tuotteessa tahansa. Säännöllisesti käytettynä se asettuu väliaikaisesti osaksi normaalia suoliston bakteeristoa.

Voiko Lactobacillus rhamnosus GG:tä syödä liikaa?

Ei voi. Lactobacillus rhamnosus GG on harmiton tässä mielessä, ja voit siksi nauttia sitä sisältäviä tuotteita päivittäin oman mielesi mukaan huoletta. Euroopan elintarvikevirasto (EFSA) on arvioinut Lactobacillus rhamnosus GG:n yleisesti turvalliseksi vuonna 2008 julkaisemassaan arviossa.

Onko Lactobacillus rhamnosus GG:llä terveysväitettä?

Laajasta tutkimusnäytöstä huolimatta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) ei ole puoltanut terveysväitettä Lactobacillus rhamnosus GG:lle ja näin ollen tätä tutkimustietoa ei saa lainsäädännön mukaan välittää kuluttajille.