Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi aiheuttaa vatsaoireita, joista tyypillisimpiä ovat turvotus, ilmavaivat ja löysä vatsa. Laktoosi-intoleranssi on periytyvä ominaisuus, joka on noin joka viidennellä suomalaisella.

 

Valiolla on saatavana laaja valikoima laktoosi-intoleranteille sopivia maitotuotteita, jotka maistuvat hyvältä ja sopivat ruoanlaittoon. Vähälaktoosisten HYLA® tuotteiden lisäksi on olemassa täysin laktoosittomia Valio Eila® tuotteita. Kypsytetyt juustot ovat laktoosittomia luonnostaan.

 

Tälle sivulle olemme keränneet tietoa laktoosi-intoleranssista.

RAVITSEMUS-VALIO.FI

Mikä laktoosi-intoleranssi on? 

Suoliston laktaasientsyymi pilkkoo maitosokerin eli laktoosin osikseen glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon. Laktoosi-intoleranssissa tämä laktaasientsyymi puuttuu ja pilkkoutumaton laktoosi kulkeutuu paksusuoleen, jolloin se muodostaa bakteerikäymisen seurauksena kaasuja ja happamia yhdisteitä. Nämä aiheuttavat laktoosi-intoleranssin tyypillisiä oireita.

 Lisätietoa laktoosi-intoleranssista >

Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?

Kaikille laktoosi-intoleranteille ei aiheudu vatsavaivoja lasillisesta maitoa aterialla. Toisilla vatsavaivat saattavat aiheutua muista syistä kuin maidosta. Tutustu tutkimuksiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin aiheesta. Tutkimustietoa ja muuta materiaalia »

Maidon sokeri

Maidon sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia n. 5 %. Maidon luontaisesti sisältämät sokerit merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri. Lue lisää maidon sokerista »

Mitä on maitoallergia?

Maitoallergia on tärkeää osata erottaa laktoosi-intoleranssista. Maitoallergiassa elimistö reagoi maidon proteiiniin aiheuttaen allergisen reaktion. Laktoosi-intoleranssissa puolestaan elimistöltä puuttuu kyky pilkkoa laktoosia. Lue lisää maitoallergiasta »

Tutkittua tietoa laktoosi-intoleranssista

Tutkittua tietoa laktoosi-intoleranssista

Laktoosi-intoleranssista on tehty lukuisia tutkimuksia. Miten se vaikuttaa luustoon? Voiko laktoosi-intolerantti sietää joitakin maitotuotteita tai maitoa? Siirry lukemaan lisää tutkimuksista »