Lasten erityisruokavaliot

Erityisruokavalioita noudatetaan nykyisin entistä enemmän.  Jos erityisruokavalio katsotaan tarpeelliseksi, tulee sitä noudattavan lapsen ruokavalion monipuolisuus ja ravitsemuksellinen riittävyys arvioida yhdessä lapsen vanhempien kanssa neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla. Lapsen ruokavaliota ei tulisi koskaan turhaan rajoittaa.

Minkään ruoka-aineen maistelun myöhästyttäminen ei vähennä allergian ilmaantumista edes lapsilla, joiden perheessä on aiemmin todettu allergioita. Sen sijaan reipastahtisen uusien ruokien maistelun on todettu lisäävän lapsen sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille.

Lasten ruoka-allergiat >>

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa imeytymätön laktoosi aiheuttaa vatsaoireita, joista tyypillisimpiä ovat turvotus, ilmavaivat ja löysä vatsa. Laktoosi-intoleranssin aiheuttamat oireet eivät ole vaarallisia, mutta kiusallisia. Suomalaisilla suoliston laktaasientsyymin puutosta todetaan enenevässä määrin leikki-iästä lähtien. Jos pienellä lapsella esiintyy toistuvia vatsavaivoja, tulee laktoosi-intoleranssin mahdollisuus ottaa kuitenkin aina huomioon. Laktoositon ruokavalio on helppo koostaa monipuoliseksi, sillä kauppojen valikoimissa on runsaasti erilaisia laktoosittomia maitotuotteita, joilla voi korvata tavanomaiset laktoosia sisältävät maitotuotteet.

Laktoosi-intoleranssia ei tule sekoittaa maitoallergiaan, jossa oireita aiheuttavat maidon proteiinit eikä laktoosi. Maitoallergian hoidossa tulee siirtyä maidottomaan ruokavalioon terveydenhoitohenkilökunnan ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää >>

Mitä on maitoallergia? >>

Keliakia

Keliakia on sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee.  Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana. Keliakiaa epäiltäessä tulee aina kääntyä lääkärin puoleen.  Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka hoitomuoto on pysyvä gluteeniton keliakiaruokavalio. Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet ja muut tuotteet. Gluteenittomaan ruokavalioon tulee siirtyä vasta siinä vaiheessa kun lääkäri on todennut keliakian. Gluteenittomaan ruokavalioon siirryttäessä tulee ruokavalion monipuolisuus tarkistaa ravitsemusterapeutin vastaanotolla. On tärkeää, että ruokavaliosta poistettujen viljojen tilalle löydetään korvaavat vaihtoehdot, jotta ruokavalio säilyy monipuolisena.

Vilja-allergia >>

Kasvisruokavaliot

Nykyisten ravitsemussuosituksien mukainen ruokavalio takaa sen, että lapsi kasvaa tasaisesti ja saa sopivasti kasvuun tarvittavia ravintoaineita. Monipuolisesti koostettu maitotuotteita ja mahdollisesti myös kananmunaa sisältävä kasvisruokavalio sopii myös lapsille. Mitä useampia ruoka-aineita kasvisruokavalio sisältää, sitä todennäköisemmin se on myös ravitsemuksellisesti riittävää. Ruokavaliosta pois jätetyt eläinkunnan tuotteet tulee korvata ravitsemuksellisesti vastaavilla kasvikunnan tuotteilla, kuten soijavalmisteilla, pavuilla, linsseillä, herneillä, siemenillä ja pähkinöillä. Useisiin näihin ruoka-aineisiin liittyy tiettyjä rajoitteita alle 1-vuotiaille (Lue tarkemmin Eviran koosteesta).

Monipuolisesti koostettu kasvikunnan tuotteista koostuva vegaaniruokavalio on terveellinen ja turvallinen vaihtoehto, mutta haasteena voi olla riittämätön energian ja ravintoaineiden saanti, jos pieni lapsi ei jaksa syödä tarpeeksi niukasti energiaa sisältäviä kasvikunnan tuotteita. Jos vanhemmat haluavat lapsen siirtyvän vegaaniruokavalioon, on hyvä keskustella ruokavalion monipuolisuudesta ja ravitsemuksellisesta riittävyydestä neuvolassa ja vegaaniperheen tulee saada ravitsemusterapeutin ohjausta. Vegaaniruokavaliossa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota mm. B12-vitamiinin, koska sitä saadaan luontaisesti vain eläinperäisistä tuotteista. Myös riittävään jodin ja D-vitamiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota. Raskaana olevan äidin on hyvä keskustella vegaaniruokavalion riittävyydestä ja monipuolisuudesta ravitsemusterapeutin kanssa jo odotusaikana.

Lue lisää kasvisruokavalioista Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille ravitsemussuosituksesta (2016) >>