Liika suola kohottaa verenpainetta - mitä muuta haittaa liiasta suolasta on?

Natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä mm. nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Liiallisesti saatuna ruokasuolan sisältämällä natriumilla on kuitenkin monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia. Pääosa natriumista saadaan ruokasuolasta.

  • Runsas natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Väestöissä, joissa suolan käyttö on niukkaa ei esiinny lainkaan kohonnutta verenpainetta. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. On arvioitu, että suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi läpi elämän ihanteellisella alle 120/80 mmHg tasolla.
  • Runsas suolan saanti heikentää verenpainelääkkeiden tehoa.
  • Suola sitoo nestettä elimistössä ja aiheuttaa painon nousua ja turvotusta. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla voivat olla merkkejä liiallisesta suolan käytöstä.
  • Runsaan suolan saannin seurauksena sydämen seinämät paksunevat ja sydämen koko voi kasvaa, mutta supistumis- ja pumppauskyky vastaavasti heikkenevät. Suola myös jäykistää verisuonen seinämiä ja niiden kimmoisuus vähenee. Nämä muutokset heikentävät sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa.
  • Runsas suolan saanti lisää mahasyövän riskiä, erityisesti yhdessä Helikobakteeri-infektion kanssa. Suola todennäköisesti pahentaa Helikobakteerin aiheuttamaa mahan limakalvojen tulehdusta ja altistaa näin pahanlaatuisille muutoksille.
  • Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja nestetasapainon säätelyssä. Kun suolaa saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat vähitellen kuormittua. Suolan saannin rajoittaminen on osoitettu hyödylliseksi munuaisten vajaatoiminaan yhteydessä.
  • Muistisairauksien riskiä voidaan vähentää ennaltaehkäisemällä ja hoitamalla kohonnutta verenpainetta. Suomessa todetaan vuosittain n. 15 000 uutta muistisairaustapausta.
  • Suolan käytön vähentäminen pienentää astmaatikoilla keuhkoputkien supistumistaipumusta ja helpottaa astmaoireita.
  • Ruokasuolan natrium lisää kalsiumin erittymistä virtsaan, joten runsas suolan saanti voi altistaa osteoporoosille.

Kalium on natriumin vastavaikuttaja

Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön nestetasapainoa. Se osallistuu myös entsyymitoimintojen säätelyyn, vaikuttaen mm. sokeriaineenvaihduntaan ja kilpirauhashormonien eritykseen. Kalium on erityisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston normaalille toiminnalle.

Kalium laskee verenpainetta annosvasteisesti, suojaa aivoinfarktilta, vähentää rytmihäiriöiden riskiä ja vaikuttaa edullisesti verisuonen seinämän toimintaan. Eniten kalium näyttää hyödyttävän niitä, joilla on suolan saanti on runsasta.

Kalium toimii monissa elimistön reaktioissa natriumin vastavaikuttajana.  Suurin vaikutus saadaankin vähentämällä natriumin saantia ja korvaamalla se samanaikaisesti kaliumilla.