Lisäaineet ja Valion tuotteet

Valion tuotevalikoimasta löytyy tuotevaihtoehtoja kuluttajien erilaisiin toiveisiin. Löydät täysin lisäaineettomat tuotteet, luomutuotteet, tavalliset maustamattomat ja maustetut tuotteet sekä keveyttä arvostavalle mahdollisimman vähän energiaa sisältävät vaihtoehdot.

Tuotekehitystä turvallisuuden ehdoilla

Valio pyrkii tuotekehityksessään vähentämään lisäaineiden käyttöä aina kun se on mahdollista turvallisuudesta, säilyvyydestä ja aistittavasta laadusta tinkimättä. Valio on mm. investoinut lisäaineiden käyttötarvetta poistaviin tuotantoprosesseihin ja uudistanut tuotteiden reseptejä. Kaikista lisäaineista ei kuitenkaan tulevaisuudessakaan pystytä luopumaan, koska esimerkiksi tuotteiden turvallisuudesta ei voida tinkiä.

Lisäaineettomat Valion tuotteet

Valiolla on valikoimassaan myös yli 300 kokonaan lisäaineetonta vähittäiskaupan- ja suurkeittiön tuotetta erilaissa pakkauskoissa.

Kevyttuotteet ja lisäaineet

Kevyttuotteet sisältävät useimmiten vähemmän rasvaa kuin tavalliset tuotteet. Rasva vaikuttaa tuotteen rakenteeseen ja suutuntumaan. Kevyttuotteissa kuten esimerkiksi kevyemmissä jogurteissa voidaan käyttää esimerkiksi sakeuttamisaineita, jotta tuotteen rakenne on miellyttävä. Aina kevyttuote ei kuitenkaan sisällä yhtään enempää lisäaineita kuin tavallinen tuote.

Sakeuttamis- ja stabilointiaine karrageeni

Karrageeni (E407) on rakenteeltaan hiilihydraatti, joka eristetään valtamerissä kasvavista punalevistä. Elintarvikkeissa karrageenia käytetään yleisesti stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena.

Karrageeni on käynyt läpi tarkan turvallisuusarvioinnin EU:ssa, kun se on hyväksytty lisäainekäyttöön. Lisäaineiden turvallisuutta arvioidaan EU:ssa säännöllisesti huomioiden uusimmat tutkimustulokset ja arvioiden tutkimusnäyttö kokonaisuudessaan. Karrageenin turvallisuutta on arvioitu asiantuntijaryhmässä useita kertoja, viimeksi 2014 ja sen käyttö lisäaineena on toistuvasti todettu turvalliseksi.

Rasvaisissa tuotteissa, kuten pitkään säilyvissä vispikermoissa, pidemmän säilytyksen aikana rasva pyrkii erottumaan tuotteesta ja nousee lopulta kerrokseksi tuotteen pintaan. Mitä pidempään kermaa säilytetään, sitä paksummaksi rasvakerros muodostuu ja sitä vaikeampaa rasvaa on enää saada sekoittumaan kermaan. Erityisesti kerman vaahtoutumisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että kaikki rasva saadaan pakkauksesta käyttöön. Rasvan erottumisen estämiseksi Valion vispikermoihin lisätään karrageenia (E407).

Tarkempaa tietoa lisäaineista löydät Eviran sivuilta 

Makeutusaineet Valion tuotteissa

Kun Valion tuotteisiin kaivataan makeutta, käytetään tavallisimmin sokeria. Valikoimasta löytyy myös tuotevaihtoehtoja, joissa lisätyn sokerin määrää on vähennetty, sokerin rinnalla on makeutusaine tai tuote on makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla.

Keveyttä ja vähäisempää energiamäärää arvostaville on tarjolla tuotteita, jotka on makeutettu kokonaan tai osittain keinotekoisilla makeutusaineilla: aspartaamilla (E951), asesulfaami K:lla (E950) ja/tai sukraloosilla (E955). Valio marjakeitto sokeroimaton tuoteperheessä on useita keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja makuvaihtoehtoja. Välipalatuotteissa Valio PROfeel® proteiinirahkoja, -jogurtteja, -vanukkaita, -pirtelöitä ja -juomia löytyy sokeroimattomina, keinotekoisesti makeutettuina vaihtoehtoina. 

Aspartaamin turvallisuutta makeutusaineena on arvioitu useita kertoja EU:ssa. Euroopan elintarviketurvallisuus viranomainen (EFSA) on todennut viimeksi vuonna 2011 aspartaamin turvalliseksi lisäaineeksi. Vuonna 2013 EFSA:n asiantuntijaryhmä arvioi aspartaamia ja tällöin todettiin, ettei aspartaamin turvallista päiväannosta 40 mg/painokilo/vrk ole tarvetta muuttaa, koska tutkimuksissa ei havaittu haittavaikutuksia.

Luomutuote ei tarkoita lisäaineetonta

Luomutuotteissa saa käyttää noin kymmenesosaa tavallisissa tuotteissa sallituista lisäaineista. Sallitut lisäaineet on määritelty tarkasti luomuasetuksessa. Esimerkiksi keinotekoisia makeutusaineita ei saa käyttää luomutuotteissa. Tutustu Valio Luomu™ tuotevalikoimaan ›

Lue täältä tarkemmin luomutuotteissa sallituista lisäaineista ›