Maidon luontainen sokeri

Lehmänmaidossa on n. 4,8 % maitosokeria eli laktoosia. Laktoosi eli maitosokeri on disakkaridi, joka koostuu glukoosi- ja galaktoosiosasta. Maidon sokeri esiintyy kahdessa isomeerimuodossa, α- ja β-muodossa, jotka ovat maidossa tasapainossa.

Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on pilkottu hydrolyysillä glukoosiksi ja galaktoosiksi, jolloin tuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille. Laktoosin hydrolyysi lisää maidon makeutta, koska glukoosi ja galaktoosi maistuvat erikseen makeammilta kuin laktoosi. Valio Eila® -tuotteissa laktoosin poistoon käytetään Valion patentoimaa menetelmää, minkä takia ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. 

Valio Eila® Laktoositon maitojuoma nimitys johtuu lainsäädännöllisistä syistä. Jos maidosta poistetaan jotain muuta kuin rasvaa, sitä ei voida nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kutsua maidoksi (EU:n juotavia maitoja koskeva asetus n:o 2597/97) vaan maitojuomaksi.

Miksi maitotuotteissa on aina hiilihydraatteja?

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia n. 5 %. Maidon luontaisesti sisältämät sokerit merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri.

Maidon sokeria ei kuitenkaan kannata suoraan rinnastaa sakkaroosiin eli tavalliseen sokeriin. Esimerkiksi hampaiden kannalta se on turvallisempaa, koska sen on todettu olevan muita sokereita vähemmän happamuutta aiheuttava. Silloin kun sitä nautitaan esimerkiksi osana maitotuotteita, sitä pidetään hampaille täysin turvallisena. Koska kalsiumia ja fosforia on saatavilla maidosta, ei hampaan kovakudoksen mineraalien irtoamista pääse tapahtumaan. Lisäksi maidon puskuriominaisuudet ehkäisevät happohyökkäyksen aiheuttamaa pH:n laskua.

Koska laktoosin hajoaminen vie enemmän aikaa, sen glykeeminen indeksi on matalampi kuin sakkaroosilla, eikä se nosta veren sokeria yhtä nopeasti ja jyrkästi kuin sakkaroosi.

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia, fruktoosia, tärkkelysperäisiä makeuttajia (glukoosi- ja fruktoosisiirapit) ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin niiden valmistuksen aikana. Lisätty sokeri on tärkeää tuotteiden rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri vahvistaa esimerkiksi tuotteessa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja makeutetuissa maitovalmisteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia.

Valion välipala valikoimassa on useita vaihtoehtoja, jotka ovat maustamattomia tai ilman lisättyä sokeria.

Suosituksena lisätyn sokerin vähentäminen 

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikille ikäryhmille lisätyn sokerin vähentämistä ruokavaliossa. Sekä lapsilla että aikuisilla lisätyn sokerin osuus tulisi rajoittaa enimmillään 10 %:iin kokonaisenergiasta. Myös suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sokerin saannin osuudeksi suositellaan enintään 10 % kokonaisenergiansaannista. Tämä tarkoittaa keskimääräisellä naisen energiatasolla 2000 kcal 50 g lisättyä sokeria päivässä.

Suosituksessa lisättyihin sokereihin lasketaan kaikki kotona ja elintarviketeollisuudessa lisätty sokeri (karkit, limsat, leivonnaisten sokeri, sokeroidut jogurtit, ripottelusokeri, intiaanisokeri, jne.), hunaja, erilaiset siirapit, hedelmämehujen luontaiset sokerit.

 

1. Walstra et al. Dairy Science and Technology (2006), 2nd ed. CRC Taylor & Francis.

2.  Ziegler EE, Fomon SJ. Lactose enhances mineral absorption in infancy. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1983 May;2(2):288–94.