Maitotuotteet ja sydän- ja verisuonitautiriski – onko rasvapitoisuudella merkitystä?

Maitotuotteilla on viimeaikaisissa tutkimuksissa todettu neutraali tai lievä suojaava vaikutus sydän- ja verisuonitautiriskin osalta. Mutta onko rasvapitoisuudella merkitystä? Viime vuosina julkaistuissa tutkimuksissa terveysvaikutuksia on todettu sekä vähä- että runsasrasvaisilla tuotteilla. Ravitsemussuositusten mukaan ruokavalioon suositellaan rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita.

Viimeisen viiden vuoden aikana julkaistuissa laajoissa seurantatutkimuksissa ja meta-analyyseissä on todettu, että maitotuotteiden käyttö ei lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä tai aivohalvausriskiä ja joissakin tapauksissa riski on jopa ollut pienempi runsaasti maitotuotteita käyttävillä (Soedamah-Muthu ym. 2011, Sonestedt ym. 2011, Hu ym. 2014, Alexander ym. 2016). Yksittäisistä tuotteista suojaavia vaikutuksia on todettu mm. jogurtilla ja juustolla ja rasvapitoisuus huomioitaessa sekä vähä- että runsasrasvaisten maitotuotteiden käytöllä (Sonestedt ym. 2011, Alexander ym. 2016). Myös kalsiumin ja aivohalvausriskin välillä on todettu vahva käänteinen yhteys; maitotuotteista runsaasti kalsiumia saavilla henkilöillä aivohalvausriski oli n. 30% pienempi kuin vähän maitotuotteita käyttävillä (Alexander ym. 2016).

Maitorasvasta 2/3 on tyydyttynyttä rasvaa, jonka yhteyttä sydän- ja verisuonitautiriskiin on pitkään pidetty selvänä. Viime vuosina on kuitenkin julkaistu tutkimuksia, joissa yhteyttä ei ole todettu (mm. Siri-Tarino ym. 2010, de Souza ym. 2015). Tyydyttyneen rasvan osalta terveysvaikutukset riippuvatkin siitä mitä sillä korvataan ruokavaliossa. Korvattaessa tyydyttyneet rasvahapot hiilihydraateilla, proteiineilla tai kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla sydän- ja verisuonitautiriski ei juuri muutu (Hooper ym. 2015). Sen sijaan kun tyydyttynyt rasva korvataan monityydyttymättömillä rasvahapoilla (käytännössä kasviöljyillä), sydäntautiriski pienenee (Hooper ym. 2015).

Syy siihen, että maitotuotteet rasvapitoisuudesta riippumatta eivät näytä lisäävän sydän- ja verisuonitautiriskiä löytynee myös maidon lukuisista muista bioaktiivisista, terveysvaikutteisista yhdisteistä. Maitorasva sisältää yli 400 erilaista rasvahappoa ja lukuisia muita rasvayhdisteitä, joista osa todennäköisesti suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta (Warensjö ym. 2010). Maidon proteiineilla ja niistä pilkkoutuvilla peptideillä, kalsiumilla, muilla maidon kivennäisaineilla ja vitamiineillä sekä maitohappobakteereilla hapatetuissa tuotteissa on todettu edullisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen (Pfeuffer & Schrezenmeir 2000, DiRienzo 2014). Maidosta löydetään myös yhä edelleen uusia bioaktiivisia yhdisteitä.

Koska emme nauti yksittäisiä ravintoaineita vaan elintarvikkeita ja ruokia, yksittäisten ravintoaineiden (kuten tyydyttynyt rasva) sijaan on syytä tarkastella elintarvikkeiden terveysvaikutuksia kokonaisvaltaisesti. Tämä pätee erityisen hyvin maitoon ja maitotuotteisiin.

 

Viitteet

Alexander DD, Bylsma LC, Vargas AJ, Cohen SS, Doucette A, Mohamed M, Irvin SR, Miller PE, Watson H, Fryzek JP.. Dairy consumption and CVD: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr 2016;115(4):737-50. doi: 10.1017/S0007114515005000. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26786887

de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2015;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26268692

DiRienzo DB. Effect of probiotics on biomarkers of cardiovascular disease: implications for heart-healthy diets. Nutr Rev 2014;72(1):18-29. doi: 10.1111/nure.12084. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330093

Hooper L, Martin N, Abdelhamid A, Davey Smith G. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 6. Art. No.: CD011737. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068959

Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Dairy foods and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Metab Cardiovas 2014;24:460-469. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472634

Pfeuffer M, Schrezenmeir J. Bioactive substances in milk with properties decreasing risk of cardiovascular diseases. Br J Nutr. 2000;84 Suppl 1:S155-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11242460

Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

Soedamah-Muthu SS, Ding EL, Al-Delaimy WK, Hu FB, Engberink MF, Willett WC, Geleijnse JM. Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2011;93:158-171. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068345

Sonestedt E, Wirfalt E, Wallstrom P, Gullberg B, Orho-Melander M, Hedblad B. Dairy products and its association with incidence of cardiovascular disease: the Malmo diet and cancer cohort. Eur J Epidemiol 2011;26:609-618. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21660519

Warensjo E, Jansson JH, Cederholm T, Boman K, Eliasson M, Hallmans G, Johansson I, Sjogren P. Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study. Am J Clin Nutr 2010;92:194-202. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20484449


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio Ammattilaiset -verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen (max 3 minuuttia) kyselyyn. Vastauksesi on tärkeä. Kiitos ajastasi jo etukäteen!

Osallistu Ei kiitos