Maitotuotteet tärkein jodin lähde

Väestötutkimusten mukaan suomalaiset saavat ravinnosta liian vähän jodia. Lähes 80 prosentilla suomalaisista on lievä jodinpuutos. Maito sisältää luontaisesti jodia. Ravitsemussuosituksien mukaisesta määrästä maitotuotteita saa helposti yli puolet aikuisen jodinsaantisuosituksesta. 

Maitotuotteista helposti puolet päivittäin tarvittavasta jodista

Maidon luontaisista mineraaleista jodi on useimmille vähemmän tuttu, mutta sitäkin tärkeämpi elimistön normaalille toiminnalle lapsuudessa sekä aikuisena. Maito sisältää luontaisesti jodia, ja nestemäiset maitotuotteet ovatkin suomalaisten ruokavaliossa tärkein jodin saantilähde. Suositellusta 5-6 desilitrasta nestemäisiä maitotuotteita ja 3 viipaleesta juustoa saa jodia noin 80-100 µg, joka on aikuisilla reilut puolet päivittäisestä saantisuosituksesta (150 µg/vrk).

Lue tarkemmin paljonko jodia tarvitaan eri ikäisenä ›

Maitotuote Jodia µg/100 g
Maito ja piimä 16
Viili 17
Raejuusto 17
Kuohukerma 10
Jogurtti 15
Emmental juusto 39
Edam 25
Kermajuusto 21
Tuorejuusto 11
Sulatejuusto 21
Salaattijuusto 12
Maitojauhe 150

Lähteet: Valio ja Evira

Valio Valsa® tuotteet ovat erinomaisia jodin lähteitä

Tuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty Valio Valsa® maitosuolaa, sisältävät tavanomaisia tuotteita runsaammin jodia.  Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa® rasvaseos sisältää jodia 36 µg/100 g. Valio Oivariini® pehmeästi levittyvä ja vähärasvaisempi sisältävät jodia 24 µg/100 g, kun tavanomaiset leivän päällä käytettävät levitteet eivät tällä hetkellä sisällä jodia käytännössä lainkaan. Valio Oltermanni® ValSa® ja Valio Polar® 15 ValSa® juustoissa on runsaasti jodia eli jopa 60 µg/100 g, kun juustoissa on jodia keskimäärin 20 µg/100 g.

Valio merkitsee maito ja piimäpakkauksiin jodin määrän

Valio alkoi merkitä marraskuusta 2014 alkaen kaikkiin maito- ja piimäpakkauksiinsa niiden sisältämän luontaisen jodimäärän: 16 µg/100g. Valio haluaa nostaa maitotuotteiden luontaisesti sisältämän jodin esille maito- ja piimä pakkauksissa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä ja pitää maitotuotteita olennaisina jodin lähteinä.

Suomalaisten jodin saanti on ollut laskussa tällä vuosituhannella. Vuoden 2012 Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten jodinsaanti oli vain 117 µg/vrk, kun saantisuositus aikuisille on 150 µg/vrk. FINRISKI 2012 -tutkimuksen ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisista aikuisista 79 prosentilla on lievä jodinpuutos ja 35 prosentilla kohtalainen puutos. 

Voit arvioida omaa jodinsaantia ruokavaliossasi kätevällä Valion jodilaskurilla ›