Miksi maito sisältää suolaa?

EU:n elintarviketietoasetus koskee elintarvikepakkauksissa annettavia tietoja kuluttajalle. Asetus astui voimaan joulukuussa 2011 ja kaikki elintarvikepakkausten pakolliset elintarviketiedot muutettiin asetuksen mukaisiksi viimeistään joulukuussa 2016.  

Maitopakkauksen suolamerkintä

Elintarviketietoasetuksen mukaisessa ravintoarvomerkinnässä ilmoitetaan suolan määrä grammoina. Ruokasuolasta (NaCl) 40 % on natriumia. Kun tuotteen sisältämä kokonaisnatriummäärä kerrotaan 2,5:lla saadaan selville mitä suolamäärää natriumluku vastaa. Esimerkiksi 0,4 grammaa (400 mg) natriumia vastaa 1 grammaa suolaa. Tuotteen sisältämään kokonaisnatriumin määrään huomioidaan luontainen natriummäärä, ruokasuolan sisältämä natrium sekä lisäaineiden sisältämä natrium (esim. natriumglutamaatti).

Maito sisältää luontaisesti suolaa

Maitoon ei lisätä suolaa, vaan maidon pakkausmerkintöihin merkitty suolapitoisuus johtuu yksinomaan maidon luontaisesta natriumista. Maito on tarkoitettu nisäkkään ensiravinnoksi, joten sen täytyy sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet sekä toimia nestetasapainon ylläpitäjänä. Natrium on elimistölle välttämätön ja tärkeä kivennäisaine nestetasapainon säätelyssä. Myös esimerkiksi liha ja kasvikset sisältävät myös luontaisesti natriumia, joka merkitään suolana ravintosisältötietoihin.

Maitolasillinen (2 dl) sisältää luontaista maidon natriumia 0,08 grammaa, joka merkitään EU asetuksen mukaisesti suolana 0,2 grammaa.

Maito sisältää luontaisesti myös muita mineraaleja kuten kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja jodia.