Raskausajan ruoka-ainerajoitukset

Raskausaikana on tärkeää syödä riittävästi ja monipuolisesti, mutta tiettyjä ruoka-aineita on tarpeen välttää sikiön turvallisen kasvun mahdollistamiseksi. 

Hauki

Haukea vältetään kokonaan raskaus- ja imetysaikana, sillä sen elohopeapitoisuus voi olla suuri. Muita sisävesien suuria petokaloja (ahven, kuha, made) voidaan syödä raskausaikana harvakseltaan. Vanhoja Itämeren silakoita, lohta ja meritaimenta tulee syödä enintään 1-2 kertaa kuukaudessa. Raskauden aikana sopivia kalalajeja ovat esimerkiksi sei, siika, muikku, puna-ahven ja kasvatetut kalat kuten kirjolohi, taimen ja nieriä.

Inkiväärivalmisteet ja inkivääritee

Inkivääriä tulee välttää, sillä sen kemialliset ainesosat saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle. Inkivääriä sisältävissä valmisteissa tulee olla merkintä ”ei suositella raskaana oleville”. 

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Kofeiinin saantia tulisi raskauden aikana rajoittaa 200 milligrammaan päivässä. Suodatinkahvia voi raskauden aikana juoda noin 3 dl päivässä. Kofeiinia on myös kola- ja energiajuomissa, joten myös niiden käyttöä rajoitetaan raskauden aikana. Myös imetysaikana kannattaa kiinnittää huomiota kofeiinin saantiin, sillä kofeiinia päätyy rintamaitoon, mikä voi tehdä lapsesta levottoman.

Energiajuomia ei suositella lainkaan raskauden aikana korkean kofeiinipitoisuuden takia. Samoin kofeiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai ravintolisien käyttöä tulee välttää.

Kasvisterolit, kasvisteroliesterit, kasvistanolit ja kasvistanoliesterit (elintarvikkeisiin lisätyt)

Raskauden aikana ei suositella käytettäväksi elintarvikkeita, joihin on lisätty kolesterolia alentamaan tarkoitettuja kasvistanoleita, sillä niiden vaikutuksista sikiöön ei ole riittävästi tietoa.

Korvasieni

Korvasienen syömistä raskauden aikana tulee välttää kokonaan sen sisältämän gyromitriini-myrkyn takia. Gyromitriini-myrkky ei poistu kokonaan korvasienestä keittämällä.

Lakritsi ja salmiakki

Lakritsin ja salmiakin käyttöä ei suositella raskauden aikana. Ne sisältävät glykyrritsiiniä, jonka turvallisesta käyttömäärästä raskauden aikana ei ole varmaa tietoa.

Levät

Merilevä saattaa sisältää liikaa jodia, joten sen syömistä kannattaa välttää raskaus- ja imetysaikana. Levien jodipitoisuus voi vaihdella runsaasti ajankohdasta ja keruupaikasta riippuen, mistä syystä levien jodipitoisuuksista ei ole saatavissa tarkkoja tietoja pidemmällä aikavälillä. Jodin liikasaanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

Listeriavaaran takia rajoitettavia ruoka-aineita

Raskaana olevat naiset kuuluvat riskiryhmään listeriabakteerin aiheuttaman infektion eli listerioosin suhteen. Seuraavia ruoka-aineita tulee käyttää vain huolellisen kuumennuksen (yli 70 asteen) jälkeen, sillä kuumennus tuhoaa niissä mahdollisesti olevat haitalliset mikrobit:

  • Tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut sekä graavatut tai raa'at kalat sekä mäti. Tulee myös välttää ruokia, jotka sisältävät raakaa kalaa tai mätiä (pateet, sushi). 

  • Ilmakuivattu kinkku

  • Pastöroimaton maito, kuten tilamaito eli "raakamaito", ja siitä tehdyt juustot sekä muut pastöroimattomat maitotuotteet. Lue tarkemmin Eviran sivuilta: Raakamaito ja ruokamyrkytykset > . Viranomainen suosittaa yleisesti, että myös pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja tulee välttää raskauden aikana ilman huolellista kuumentamista.

  • Kypsentämättömät pakastevihannekset ja -marjat. Tulee käyttää vain huolellisen kuumennuksen jälkeen.

Huom.

Pakastevihannekset, kertaalleen jäähdytetyt ruoat ja valmisruoat (mukaan lukien teollisuuden valmistamat) on kuumennettava ennen syömistä höyryävän kuumiksi listeriavaaran takia. Listeriabakteeri ei tuhoudu pakastettaessa eikä suolattaessa. Raakana syötävät tuoreet vihannekset on pestävä ja kuorittava huolellisesti.

Maksa

Maksa sisältää runsaasti A-vitamiinia, joka suurina annoksina voi lisätä sikiövaurioiden ja keskenmenon riskiä. Maksaruokia (maksapihvit, maksakastike, maksalaatikko) tulee välttää koko raskauden ajan. Maksamakkaraa tai maksapasteijaa voi syödä raskauden aikana enintään 200 g viikossa, eli pari siivua (30 g) päivässä. Jos maksamakkaraa syö vain harvoin, voi päiväannos olla hieman suurempi, mutta ei yli 100 g päivässä.

Pellavansiemenet ja pellavansiemenrouhe

Pellavansiemeniä ja pellavansiemenrouhetta ei suositella niiden sisältämien kadmiumin ja syaanivedyn vuoksi. Pellavansiemenöljyä voi kuitenkin käyttää raskauden aikana ja samoin pellavansiemeniä sisältävää kaupan valmista leipää voi syödä.

Päihteet

Alkoholia ja tupakkaa vältetään raskauden ja imetyksen aikana, sillä istukka läpäisee alkoholin ja tupakan myrkyt. Alkoholi ja tupakointi haittaavat sikiön kasvua ja lisäävät monien komplikaatioiden riskiä. Myös imetysaikana alkoholia ja tupakointia on syytä välttää. Alkoholi poistuu rintamaidosta samaa tahtia kuin äidin verestä, joten alkoholin nauttimisen jälkeen tulee välttää imetystä.

Raaka liha

Raakaa lihaa ei tule syödä raskauden aikana. Raaka liha voi aiheuttaa toksoplasmainfektion, joka saattaa johtaa keskenmenoon tai aiheuttaa sikiölle infektion. Raakalihassa on myös EHEC-bakteeri-infektioriski. Raakaa lihaa sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi tartarpihvit, riimiliha ja parmankinkku. Niitä voi kuitenkin syödä kypsennettynä (kauttaaltaan yli 70 astetta) raskauden aikana. Raa'an lihan lisäksi tulee välttää kestomakkaroita, kuten salamia ja meetvurstia, sekä ilmakuivattua kinkkua.

Suolan runsas käyttö

Elintarvikkeet kannattaa valita vähäsuolaisina ja ruoanvalmistuksessa käyttää maltillisesti suolaa. Liika suola aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta.

Syklamaatti ja sakariini makeutusaineet

Syklamaattia E952 ja sakariinia E954 ei suositella raskauden aikaiseen ruokavalioon. Makeutusaineista esimerkiksi aspartaami, asesulfaami K ja stevioliglykosidit ovat turvallisia käyttää myös raskauden aikana tavanomaisissa käyttömäärissä.

Ulkomaiset pakastemarjat

Ulkomaisista pakastemarjoista voi saada ruokamyrkytyksen. Erityisesti ulkomaisista pakastevadelmista on löydetty norovirusta. Suositeltavaa on että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat keitetään 2 minuutin ajan ennen käyttöä tai että ne kuumennetaan kauttaaltaan 90 asteessa vähintään 5 minuutin ajan.

Yrttiteet ja yrttivalmisteet

Yrttiteet ja rohdosvalmisteina myytävät yrttivalmisteet saattavat sisältää haitallisia aineita, joten niiden käyttöä raskaus- ja imetysaikana ei suositella. Myöskään rooibos-juomia ei tulisi käyttää raskauden aikana. Yrttejä voi kuitenkin käyttää mausteena ruoanvalmistuksessa.

 

Lähde: Evira. Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita. Päivitetty 16.11.2016.