Sormiruokailu

Lapsella on luontainen kiinnostus tutkia niitä ruokia joita lautasella on. Lapselle onkin hyvä antaa mahdollisuus myös poimia itse ruokaa suuhunsa omilla sormillaan. Lapselle voi esimerkiksi tarjota välipalaa, jonka syömistä hän voi harjoitella itse. Sormiruokailun on tarkoitus mahdollistaa lapsentahtinen ruokailu, jossa lapsi päättää itse mitä hän syö ja kuinka paljon.

Sormiruokailu on mahdollista sitten, kun pinsettiote onnistuu. Lisäksi sormiruokailun aloittaminen vaatii, että lapsi osaa istua tukevasti itse. Tarvittaessa asennon pysymisessä voi käyttää apuna tyynyä. Usein sille on sopiva aika lapsen ollessa kuuden-kahdeksan kuukauden iässä. Sormiruokailu harjoittaa omatoimista syömistä ja samalla lapsi pääsee kokeilemaan, miltä erilaiset ruoat tuntuvat. Sormiruoiksi sopivat hedelmäpalat, keitetyt vihannekset ja vähitellen myös pehmeät leipäpalat.

Lasta ei tule koskaan jättää yksin ruokailutilanteeseen, sillä sormiruoasta voi irrota liian isoja paloja, joita lapsi ei pysty vielä hienontamaan suussaan. Tällöin tarvitaan vanhemman apua palojen poistamisessa suusta. Monet vanhemmat yllättyvät iloisesti kuinka taitavia pienet lapset ovat maistelemaan omatoimisesti ruoka-aineita, kun heille annetaan siihen mahdollisuus.

Sormiruokailuun tulee varata riittävästi aikaa ja malttia, sillä aluksi sen harjoitteleminen on hidasta ja sotkuista. Lapsen kovimman nälän voi ensin taltuttaa antamalla hänelle lusikalla soseita, jonka jälkeen hänellä riittää paremmin energiaa ja kärsivällisyyttä harjoitella syömisen taitoja. Sormiruoan tarjoamisen ohessa äitejä tulee kannustaa imetyksen jatkamiseen suositusten mukaisesti.

Sormiruokana tarjottavia ruoka-aineita valittaessa tulee noudattaa neuvolan suositusta siitä, missä ikävaiheessa mitäkin ruokia saa ottaa mukaan imeväisikäisen ruokavalioon.

Sopivia sormiruokia harjoitteluvaiheeseen:

- Kevyesti keitetyt kasvikset käteen sopivina palasina: porkkana, peruna, palsternakka, munakoiso ja bataatti reilun kokoisiksi paloiksi leikattuna

- Parsa- ja kukkakaalin kukinnot. Huom! Suuret määrät kaaleja voivat aiheuttaa ilmavaivoja lapsille, joten niitä tulee antaa alle 1-vuotiaalle vain pieniä määriä.

- Kurkku tai avokado sellaisenaan reilun kokoisiksi tikuiksi tai paloiksi leikattuna

- Hedelmät, kuten päärynä, omena, banaani ja persikka tikkuina tai reiluina paloina

- Leipä lapsen käteen sopivana kannikkana tai suolaamattomat riisikakut tai maissinaksut

- Raejuuston muruset pienissä määrissä

Vaaralliseksi koettuja ruokia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran, ei tule laittaa lapsen ulottuville eikä tarjota syötäväksi. Tällaisia ovat muun muassa pähkinät ja kuorimattomat, kokonaiset viinirypäleet.

Katso resepti sormiruokakasviksista >>

 

Tieto on tarkoitettu terveydenhuollon asiantuntijoille