Suosituksia ikäkausittain 4-12kk

Äidinmaito riittää useimmille lapsille ainoaksi ravinnoksi kuuden kuukauden ikään saakka. Täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään saakka, jonka jälkeen osittaisimetystä suositellaan jatkettavaksi ainakin 12 kuukauden ikään, ja pidempäänkin, perheen niin halutessa.

Noin 4–6 kuukauden iässä lapsi alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis syömään kiinteää ruokaa. ”Lusikkaharjoitukset”ja soseisiin totuttelun voi aloittaa pienillä makuannoksilla yksilöllisen tarpeen mukaan 4–6 kuukauden iässä. Maisteluannokset tulee tarjota vasta imetyksen tai korvikkeen antamisen jälkeen aterian päätteeksi, sillä lapselle tarjottu maito on edelleen pääasiallinen energian ja ravintoaineiden lähde. Maisteluannoksen koko voi alkuvaiheessa olla teelusikan kärjellinen. Runsas varhainen lisäruoan antaminen voi johtaa aikaiseen vieroittumiseen.

Jos yli 4 kk lapsi tarvitsee lisäruokaa, on parempi aloittaa tutustumisruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen. Näin turvataan että rintamaidon eritys ja osittainen imetys jatkuisivat. Mikäli lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kk iässä.

 

Aloitellaan kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla

Lisäruokien maistelu aloitetaan kasviksista (esimerkiksi peruna, porkkana, kukkakaali, bataatti), hedelmistä tai marjoista, jotka tarjotaan hienojakoisina soseina. Aluksi teelusikan kärjellinen on riittävä määrä, jonka jälkeen maisteluannoksen kokoa voi suurentaa vähitellen. Nitraattipitoisia kasviksia on hyvä välttää alle 1-vuotiaan lapsen ruokavaliossa.

Paras tapa totutella lasta uusiin ruoka-aineisiin on tarjota hänelle pieniä makuannoksia useita kertoja saman viikon aikana. Uuden maun hyväksyminen saattaa vaatia 10–15 maistamiskertaa.  Maistelun alkuvaiheessa ruoka on vielä helpointa tarjota soseena.

5 kuukauden iässä

5 kuukauden iästä alkaen ruokavalioon voi ottaa mukaan viljatuotteita, kalaa, lihaa, kanaa sekä kananmunaa. Noin ½ vuoden iässä pieni määrä (1 tl) lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa on sopivasti yhdellä aterialla. Noin yksivuotiaaksi saakka riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti. Viimeistään puolivuotiaana vauvan tulisi saada maidon lisäksi muutakin ravintoa.

Puolen vuoden iässä ruokia tulee tarjoilla monipuolisesti, mutta ruokavalinnoissa tulee kuitenkin huomioida tietyt rajoitteet, joita liittyy alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalioon.

Alle 1-vuotiaan lapsen ruokavaliossa vältettävät ruoka-aineet

Alle puolen vuoden ikäisille suunnatut valmiit lasten vellit ja puurot sisältävät maitoa, joka koostumukseltaan vastaa äidinmaidonkorviketta.

Tutustu viimeisimpiin lapsiperheiden ruokasuosituksiin: Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille (THL 2016)

Ateriarytmi

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia, totutellaan vähitellen säännölliseen ateriarytmiin, johon kuuluu 5–6 ateriaa päivässä. Sormiruokailu on monista lapsista kiehtovaa, sillä sormiruokaillessa uusiin ruokiin voi itse tutustua kosketellen, haistellen ja maistellen. Vauvalle voi tarjota sormiruokia hiljalleen puolen vuoden iän jälkeen, kun hän pystyy istumaan pystyasennossa.

Tutustu sormiruokailuun

Vauva noudattaa perheen kanssa samaa ateriarytmiä noin 8 kuukauden iästä alkaen. Lähestyttäessä kahdeksan kuukauden ikää lapsen syömiä soseita on hyvä alkaa karkeuttaa, sillä lapsi pystyy syömään myös karkeampaa ruokaa. Vajaan vuoden ikäisenä (10–12 kk) lasta voi alkaa totuttaa tavallisiin maitovalmisteisiin, aloittaen hapanmaitovalmisteista, pieninä annoksina.

Kahdeksan kuukauden iässä lapsi alkaa syödä jo samankaltaisessa rytmissä kuin muu perhe. Ateriarytmi voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

10-12 kuukauden iässä maitovalmisteita

Vajaan vuoden ikäisenä (10–12 kk) lasta voi alkaa totuttaa tavallisiin maitovalmisteisiin. Maistelu kannattaa aloittaa helposti sulavilla hapanmaitovalmisteilla, kuten jogurtilla, viilillä ja piimällä, joita tarjotaan pieninä annoksina (esim. 1-2 rkl aluksi). Yhdistämällä maustamattomia hapanmaitotuotteita ja hedelmä- ja marjasoseita saa tehtyä nopeasti maukkaita ja terveellisiä välipaloja.

Myös tavallista lehmänmaitoa voi alkaa käyttää osana lapselle tarjottavaa ruokaa yli 10 kk iässä, esimerkiksi keitoissa tai perunasoseessa. Ruoanlaitto helpottuu, kun koko perhe voi osittain syödä samaa ruokaa.

Ruoan suolaamista ja voimakasta maustamista tulee vielä välttää. Lapselle tarjottavan annoksen voi erottaa muun perheen ruoasta ennen mausteiden lisäämistä. Rasvainen, pannulla paistettu ruoka ei myöskään ole pienen lapsen ruokavalioon sopivaa. Myös lisätyn sokerin käyttöä on hyvä välttää ennen vuoden ikää ja totuttaa lapsi jo pienestä pitäen vähemmän makeisiin välipaloihin ja purtaviin.

Ruokavalion rajoittaminen allergiaperheillä

Lapsen ruokavaliota ei tule koskaan turhaan rajoittaa. Minkään ruoka-aineen maistelun myöhästyttäminen ei vähennä allergian ilmaantumista edes lapsilla, joiden perheessä on aiemmin todettu allergioita. Sen sijaan reipastahtisen uusien ruokien maistelun on todettu lisäävän lapsen sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille.

Jos rintamaito ei riitä imeväisikäisille käytetään tavallista lehmänmaitopohjaista korviketta. Osittain tai pitkälle pilkottujen korvikkeiden käyttö ei ehkäise ruoka-allergiaa.

Lue lisää lasten ruoka-allergioista ›

Tutustu tutkimuksiin lasten ravitsemuksesta ›