Suosituksia ikäkausittain 4-8kk

Täysimetystä suositellaan yksilöllisesti 4-6 kuukauden ikään saakka, jonka jälkeen osittaisimetystä suositellaan jatkettavaksi ainakin 12 kuukauden ikään. Osittaista imetystä voi jatkaa vielä vuoden iän jälkeenkin perheen niin halutessa.

Tutustu viimeisimpiin lapsiperheiden ruokasuosituksiin:

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille (THL 2016)

4 kuukauden ikä

4–6 kuukauden iässä vauva alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis syömään kiinteää ruokaa. ”Lusikkaharjoitukset” ja soseisiin totuttelun voi aloittaa pienillä makuannoksilla yksilöllisen tarpeen mukaan yksilöllisesti 4-6 kuukauden iässä. Lisäruokien aloitusvaiheessa on tärkeää pitää mielessä, että lisäruokia annetaan vain pienissä määrissä, sillä lapsen pääasiallinen energian- ja ravintoaineiden lähde on yhä rintamaito. Imetyksen jatkumisen turvaamiseksi on suositeltavaa, että lapsi imetetään ensin ja lisäruoan maisteluannos tarjotaan vasta imetyksen jälkeen. Maisteluannoksen koko voi alkuvaiheessa olla 1 teelusikallinen. Runsas varhainen lisäruoan antaminen voi johtaa aikaiseen vieroittumiseen.

Lisäruokien maistelu aloitetaan kasviksista (esimerkiksi peruna, porkkana, kukkakaali, bataatti), hedelmistä tai marjoista, jotka tarjotaan hienojakoisina soseina. Aluksi teelusikallinen on riittävä määrä, jonka jälkeen maisteluannoksen kokoa voi suurentaa vähitellen. Nitraattipitoisia kasviksia on hyvä välttää alle 1-vuotiaan lapsen ruokavaliossa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää listaa imeväisiässä vältettävistä ruoka-aineista. Löydät ajantasaisen lista imeväisiässä vältettävistä ruoka-aineista Eviran internet-sivuilta tämän linkin kautta ›

Valion kooste alle 1-vuotiaan lapsen ruokavaliossa vältettävistä ruoka-aineista löytyy täältä ›

On luonnollista, että uusia ruoka-aineita maistellessa voi aluksi ilmestyä iholle pieniä näppyjä, jotka eivät kuitenkaan kerro allergiasta, vaan ovat normaali reaktio kun elimistö altistuu uusille ruoka-aineille. Useamman maistelukerran myötä lapsen elimistö kuitenkin oppii hyväksymään nämä uudet ruoka-aineet eikä enää reagoi niihin. Allergiaepäilyjen kanssa kannattaa herkästi kääntyä neuvolan puoleen.

5 kuukauden ikä

Nykysuositusten mukaan uusia ruokia voi tarjota lapselle 5 kk iästä alkaen monipuolisesti. 5 kuukauden iästä alkaen ruokavalioon voi ottaa mukaan viljatuotteita, kalaa, lihaa, kanaa sekä kananmunaa. Lisäksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja kannattaa tarjota aiempaa monipuolisemmin. Ruokavalinnoissa tulee kuitenkin huomioida tietyt rajoitteet, joita liittyy alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalioon (alle 1-vuotiaan lapsen ruokavaliossa vältettävät ruoka-aineet ›). Alle puolen vuoden ikäisille suunnatut valmiit lasten vellit ja puurot sisältävät maitoa, joka koostumukseltaan vastaa äidinmaidonkorviketta.

Vaikka lapsi on luontaisesti utelias uusia ruokia kohtaan, hän saattaa suhtautua niihin myös varautuneesti. Paras tapa totutella lasta uusiin ruoka-aineisiin on tarjota hänelle pieniä makuannoksia useita kertoja saman viikon aikana. Uuden maun hyväksyminen saattaa vaatia 10–15 maistamiskertaa.

6 – 8 kuukauden ikä

Viimeistään puolen vuoden iässä kaikki lapset tarvitsevat kiinteää ruokaa äidinmaidon lisäksi. Lapsen ruokalistaa voi laajentaa uusilla kasviksilla, hedelmillä, marjoilla sekä laajentaa käytössä olevien viljavalmisteiden, lihojen sekä kalalajien valikoimaa. Tässä vaiheessa ruoka on vielä helpointa tarjota soseena. Totutteluvaiheessa pieni määrä (1 tl) lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa on sopivasti yhdellä aterialla. Noin yksivuotiaaksi saakka riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia, totutellaan vähitellen säännölliseen ateriarytmiin, johon kuuluu 5–6 ateriaa päivässä. Sormiruokailu on monista lapsista kiehtovaa, sillä sormiruokaillessa uusiin ruokiin voi itse tutustua kosketellen, haistellen ja maistellen. Vauvalle voi tarjota sormiruokia hiljalleen puolen vuoden iän jälkeen, kun hän pystyy istumaan pystyasennossa. Lasta kannattaa rohkaista sormiruokailuun ja mukin käyttöön, sillä ne auttavat pinsettiotetteen kehittymisessä sekä harjaannuttavat kädestä syömistä. Vauva noudattaa perheen kanssa samaa ateriarytmiä noin 8 kuukauden iästä alkaen. Lähestyttäessä kahdeksan kuukauden ikää lapsen syömiä soseita on hyvä alkaa karkeuttaa, sillä lapsi pystyy syömään myös karkeampaa ruokaa.

Tutustu tarkemmin sormiruokailuun  ›