Valio Eila® raikkaampi - maito kuin jogurtti tai piimä

Entistä parempi Valio Eila® raikkaampi maitojuomassa on laktoosin poistamisen lisäksi pilkottu osa proteiineista Valion patentoimalla menetelmällä.

Vatsaoireita maidon proteiineista?

Suomalaisista jopa 45 prosenttia kokee, että heillä on herkkä vatsa*. Maito nimetään usein vatsavaivojen aiheuttajaksi. Laktoosin lisäksi oireilun epäillään liittyvän myös maidon proteiineihin.

*Suomalainen vatsan hyvinvointitutkimus. Kaufmann Agency huhtikuu 2013. 

Alustavien tutkimusten mukaan ruoansulatuksessa pilkkoutumattomat proteiinit voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaista vatsaoireilua kuten löysää vatsaa, turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Paksusuolen bakteerit käyttävät pilkkoutumatonta proteiinia ravinnokseen, jolloin syntyy oireilua aiheuttavia kaasuja ja happamia yhdisteitä.  Proteiinien tehokkaampi pilkkoutuminen ohutsuolessa voisi vähentää oireilua. 

Maitoallergia on aikuisilla harvinaista, mutta tutkimuksista on saatu viitteitä maidon aiheuttamasta lievempiasteisesta yliherkkyysreaktiosta. Erityisesti ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivillä maitoproteiinit saattavat lisätä vatsavaivoja. Maidon proteiinien pilkkominen saattaisi helpottaa maidon sietoa yliherkkyyteen taipuvilla henkilöillä. 

Hapatettujen maitotuotteiden kuten jogurtin ja piimän tiedetään sopivan tavallista maitoa paremmin laktoosi-intoleranteille, sillä hapatebakteerit pilkkovat jonkin verran laktoosia.  Hapatebakteerit pystyvät pilkkomaan myös maidon proteiineja pienemmiksi osiksi eli peptideiksi ja aminohapoiksi. Ravintoperäisten peptidien ja aminohappojen on havaittu vaikuttavan edullisesti suoliston tulehduksellisiin vasteisiin ja niiden merkitystä tutkitaan ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa.

Uuden sukupolven laktoositon maito – kuin jogurtti tai piimä!   

Valio on ottanut ensimmäisenä maailmassa käyttöön laktoosittomien maitojuomien valmistusmenetelmän, jossa laktoosin lisäksi osa proteiineista on pilkottu.  Valion patentoimalla menetelmällä Valio Eila® raikkaampi laktoositon maitojuoman proteiinit pilkotaan proteaasi- entsyymillä eli samanlaisella mekanismilla kuin ruoansulatusentsyymit pilkkovat suolistossa proteiinia. Maitojuoman proteiineista kaseiini pilkkoutuu osittain, mutta proteiinipitoisuus ja muut ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät, paitsi poistettu laktoosi.

Uutta Valio Eila® raikkaampi laktoositon maitojuomaa on testattu herkkävatsaisilla kuluttajilla, joiden vatsaoireet helpottuivat laktoosittoman proteiinipilkotun maidon käytön aikana. Tutkimukseen osallistui 97 koehenkilöä. He käyttivät 10 päivän ajan laktoositonta maitoa, jonka proteiinit oli osittain pilkottu tai tavallista laktoositonta maitoa vaihtovuoroisessa sokkoutetussa tutkimusasetelmassa. Vatsan kurina ja ilmavaivat sekä kokonaisoiremäärä vähenivät tilastollisesti merkitsevästi maidolla, jossa proteiinit oli osittain pilkottu. (Turpeinen ym. 2016)

Kuluttajat valitsivat uudistuneen Valio Eila® raikkaampi laktoositon maitojuoman markkinoiden parhaimman makuiseksi maitojuomaksi*. Makutestiin osallistuneista 69 prosenttia piti uutta maitojuomaa markkinoiden parhaana laktoosittomana maitojuomana. Kuluttajat kuvailivat uuden Valio Eila® maitojuoman maistuvan raikkaalta, ei niin makealta ja aidolta maidolta.

*Lähde: Laktoosittomien kevytmaitojuomien tuotetesti, Research Insight Finland (8/2014, n=159).

 

TIESITKÖ TÄMÄN? 

  • Suomalaistutkimuksessa 20 % tutkittavista raportoi vatsaoireita maitotuotteiden käytön jälkeen, mutta heistä vain 6,4 %:lla oli diagnosoitu laktoosi-intoleranssi (Pelto ym. 1999).

  • Terveyskeskuksessa vatsavaivojen vuoksi käyneistä suomalaisista 40 % (n=1900) nimesi maidon vaivojen aiheuttajaksi (Anthoni 2009).

  • Terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaisille toteutetussa kyselyssä 23 % vastaajista arvioi proteiinit toiseksi yleisimmäksi maitoon liittyvien vatsavaivojen aiheuttajaksi heti laktoosin jälkeen (n=1100, Valio 9/2013).


Kirjallisuutta

Anthoni S. Cow’s milk related gastrointestinal symptoms in adults. University of Helsinki, Helsinki University Print 2009. Doctoral thesis. 55 p.

Carroccio A et al. A cytologic assay for diagnosis of food hypersensitivity in patients with irritable bowel syndrome. Clin Gastroenterol Hepatol 2010;8(3):254-60.

Hughes et al. Protein degradation in the large intestine: Relevance to colorectal cancer. Curr. Issues Intest. Microbiol 2000;1(2):51-58.

Morelli L. Yoghurt, living cultures, and gut health. Am J Clin Nutr 2014;99(suppl):1248S-50S.

Pelto L, Impivaara O, Salminen S, Poussa T, Seppanen R, Lilius EM. Milk hypersensitivity in young adults. Eur J Clin Nutr 1999;53(8):620-4.

Turpeinen et al. Mild protein hydrolysation of lactose-free milk further reduces milk-related gastrointestinal symptoms. J Dairy Res. 2016 Apr 1:1-5.

Zhang H, Hu CA, Kovacs-Nolan J, Mine Y. Bioactive dietary peptides and amino acids in inflammatory bowel disease. Amino Acids 2014 Dec 14. [Epub ahead of print]