Poronkäristys Mattiaksen tapaan

Valio Food Solutions

Poronkäristys Mattiaksen tapaan

Tämä ohje on Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin käsialaa. "Poronkäristys on jo lapsuudesta saakka ollut yksi ehdottomista suosikeistani. Tässä tulee hieman uudistettu versio, jossa maut ovat kuitenkin samat kuin alkuperäisessä reseptissä."

Vuoden kokki
Tehnyt
Vuoden Kokki

Ainekset4 annosta

Poron etuselkä

0.600 kg
poron etuselkää
0.070 kg
keltasipulia
0.032 kg
porkkanaa
0.010 kg
valkosipulia
0.005 kg
tuoretta timjamia
0.002 kg
laakerinlehteä
0.050 kg
0.000 kg
suolaa
0.000 kg
mustapippuria myllystä

Savustettu perunasose

1.000 kg
perunoita (Puikula tai King Edward)
0.080 kg
0.080 kg
0.100 kg
0.000 kg
suolaa

Uunisipulit

0.204 kg
salottisipulia
0.000 kg
suolaa

Pikkelöidyt suppilovahverot

0.200 kg
suppilovahveroita
0.100 kg
omenaviinietikkaa
0.100 kg
vettä
0.100 kg
sokeria
0.005 kg
suolaa

Kastike

0.000 kg
lihan paistoliemi
0.150 kg
0.060 kg
0.008 kg
tuoretta persiljaa
0.000 kg
suolaa
0.000 kg
omenaviinietikkaa

Ohje

  1. Poron etuselkä

  2. Mausta liha reilusti suolalla ja pippurilla. Ruskista poronliha voissa kuumalla pannulla.
  3. Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli.
  4. Laita poronliha ja kaikki muut ainekset uunivuokaan ja kaada päälle sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 90 °C 10 tuntia.
  5. Nosta liha vuoasta. Siivilöi liemi ja säästä se kastiketta varten.
  6. Ruskista murea liha runsaassa voissa, mausta suolalla.
  7. Savustettu perunasose

  8. Kuori perunat ja keitä ne hyvin suolatussa vedessä.
  9. Laita savustuslastut kattilaan ja kuutioitu voi kattilan sisään mahtuvaan kulhoon.
  10. Sytytä kattilassa olevat savustuslastut, laita voikulho kattilaan ja sammuta tuli peittämällä kattila kannella. Anna savustua 5 minuuttia.
  11. Lämmitä kerma, maito ja savustettu voi, puserra perunat siivilän läpi.
  12. Vatkaa soseeseen nestettä, kunnes se on sopivan paksuista. Mausta suolalla.
  13. Uunisipulit

  14. Kypsennä kuorimattomia sipuleita 200 °C uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
  15. Kuori sipulit ja leikkaa ne pitkittäin.
  16. Kuumenna paistinpannu ja paista sipuleihin tumma pinta kuivalla pannulla. Mausta suolalla.
  17. Pikkelöidyt suppilovahverot

  18. Puhdista sienet ja laita ne kannelliseen lasipurkkiin.
  19. Kiehauta viinietikka, sokeri, suola ja vesi, kaada lämmin liemi sienten päälle ja jätä huoneenlämpöön tunnin ajaksi. Säilytä jääkaapissa.
  20. Kastike

  21. Keitä lihan kypsennyslientä kokoon, kunnes siitä on puolet jäljellä.
  22. Kuutioi voi ja lisää se vähän kerrallaan lämpimään lihaliemeen sauvasekoittimella sekoittaen. Liemessä on sopivasti voita, kun se on kastikkeen paksuista.
  23. Mausta suolalla ja viinietikalla.
  24. Viimeistele kastike puolukoilla ja hienonnetulla persiljalla.
kpl
g
2.0 kg
160 kcal / 100g

Ravintosisältö annoksessa

Energia
160 kcal
Proteiini
6 g
Hiilihydraatit
10 g
Rasva
11 g
Tyydyttynyt rasva
6 g
Ravintokuitu
1 g
Suola
0,4 g
Kalsium
13 mg
D-vitamiini
1 µg

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
160 kcal
Proteiini
6 g
Hiilihydraatit
10 g
Rasva
11 g
Tyydyttynyt rasva
6 g
Ravintokuitu
1 g
Suola
0,4 g
Kalsium
13 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae muita suurtalouskeittiöiden ja leipomoteollisuuden reseptejä.