Siirry sisältöön
Poronkäristys Mattiaksen tapaan
Tehnyt Tuomas Valio Aimo Koekeittiö Tehnyt Tuomas Valio Aimo Koekeittiöstä

Poronkäristys Mattiaksen tapaan

Tämä ohje on Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhmanin käsialaa. "Poronkäristys on jo lapsuudesta saakka ollut yksi ehdottomista suosikeistani. Tässä tulee hieman uudistettu versio, jossa maut ovat kuitenkin samat kuin alkuperäisessä reseptissä."

Poronkäristys Mattiaksen tapaan

Ainekset

Poron etuselkä

  • 0,600 kg poron etuselkää
  • 0,070 kg keltasipulia
  • 0,040 kg porkkanaa
  • 0,010 kg valkosipulia
  • 0,005 kg tuoretta timjamia
  • 0,002 kg laakerinlehteä
  • 0,050 kg
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • 0 kg suolaa
  • 0 kg mustapippuria myllystä

Savustettu perunasose

  • 1,000 kg perunoita (Puikula tai King Edward)
  • 0,080 kg
    Valio kevytmaitoa
    Valio vapaan lehmän kevytmaito tulee tiloilta, joissa lehmät saavat liikkua, mennä syömään ja levätä vapaasti…
    Valio vapaan lehmän kevytmaito 1 l
  • 0,080 kg
  • 0,100 kg
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • 0 kg suolaa

Uunisipulit

  • 0 kg salottisipulia
  • 0 kg suolaa

Pikkelöidyt suppilovahverot

  • 0,200 kg suppilovahveroita
  • 0,100 kg omenaviinietikkaa
  • 0,100 kg vettä
  • 0,100 kg sokeria
  • 0,006 kg suolaa

Kastike

  • 0 kg lihan paistoliemi
  • 0,150 kg
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen
  • 0,060 kg
  • 0,010 kg tuoretta persiljaa
  • 0 kg suolaa
  • 0 kg omenaviinietikkaa

Ohje

Poron etuselkä

  1. Mausta liha reilusti suolalla ja pippurilla. Ruskista poronliha voissa kuumalla pannulla.
  2. Kuori ja paloittele porkkana, sipuli ja valkosipuli.
  3. Laita poronliha ja kaikki muut ainekset uunivuokaan ja kaada päälle sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja kypsennä 90 °C 10 tuntia.
  4. Nosta liha vuoasta. Siivilöi liemi ja säästä se kastiketta varten.
  5. Ruskista murea liha runsaassa voissa, mausta suolalla.

Savustettu perunasose

  1. Kuori perunat ja keitä ne hyvin suolatussa vedessä.
  2. Laita savustuslastut kattilaan ja kuutioitu voi kattilan sisään mahtuvaan kulhoon.
  3. Sytytä kattilassa olevat savustuslastut, laita voikulho kattilaan ja sammuta tuli peittämällä kattila kannella. Anna savustua 5 minuuttia.
  4. Lämmitä kerma, maito ja savustettu voi, puserra perunat siivilän läpi.
  5. Vatkaa soseeseen nestettä, kunnes se on sopivan paksuista. Mausta suolalla.

Uunisipulit

  1. Kypsennä kuorimattomia sipuleita 200 °C uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne pitkittäin.
  3. Kuumenna paistinpannu ja paista sipuleihin tumma pinta kuivalla pannulla. Mausta suolalla.

Pikkelöidyt suppilovahverot

  1. Puhdista sienet ja laita ne kannelliseen lasipurkkiin.
  2. Kiehauta viinietikka, sokeri, suola ja vesi, kaada lämmin liemi sienten päälle ja jätä huoneenlämpöön tunnin ajaksi. Säilytä jääkaapissa.

Kastike

  1. Keitä lihan kypsennyslientä kokoon, kunnes siitä on puolet jäljellä.
  2. Kuutioi voi ja lisää se vähän kerrallaan lämpimään lihaliemeen sauvasekoittimella sekoittaen. Liemessä on sopivasti voita, kun se on kastikkeen paksuista.
  3. Mausta suolalla ja viinietikalla.
  4. Viimeistele kastike puolukoilla ja hienonnetulla persiljalla.

Saman tarjoilutilanteen reseptejä

Saman ruokavalion reseptejä


Kokeile annoslaskuriamme

Valitse annosmäärä
kpl
Valitse annoskoko
g

Huomioithan, että vaihtaessasi annosmäärää raaka-aineet ja kypsennysajat eivät muutu samassa suhteessa.

Ravintosisältö annoksessa

Energia 1116 kcal
Proteiini 39,6 g
Hiilihydraatti 65,5 g
Rasva 75,7 g
Tyydyttynyt rasva 43,4 g
Ravintokuitu 5 g
Suola 2,9 g
Kalsium 87,3 mg
D-vitamiini 8,7 µg

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 243 kcal
Proteiini 8,6 g
Hiilihydraatti 14,3 g
Rasva 16,5 g
Tyydyttynyt rasva 9,5 g
Ravintokuitu 1,1 g
Suola 0,6 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
NOTE! The following ingredients are not included in the nutritional content:
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • salottisipulia
  • suolaa
  • lihan paistoliemi
  • suolaa
  • omenaviinietikkaa
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Tule Valio Aimo asiakkaaksi

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä. Se tarkoittaa, että autamme asiakkaitamme rakentamaan omaa kasvuaan ja tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Aiomme olla asiantuntevin kumppani – ja joka päivä luottamuksesi arvoinen.

Search