Valio Aimo

Tämä on Valio Aimo® tukku – historiasta nykyhetkeen

Valio Aimo® on laadukas tukku hyvän ruoan ammattilaisille. Tukullamme on omaa valmistusta, monipuolinen valikoima ja koko maan kattavin jakeluverkosto. Palvelemme kaikkialla Suomessa ja tarjoamme juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyn valikoiman.

Valio Aimo® on laadukas tukku hyvän ruoan ammattilaisille. Tukullamme on omaa valmistusta, monipuolinen valikoima ja koko maan kattavin jakeluverkosto. Palvelemme kaikkialla Suomessa ja tarjoamme juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyn valikoiman. Joustavuutemme ja tehokkuutemme ansiosta toimitamme kuljetuksia aina Hangosta Nuorgamiin asti. Pikatukkumme palvelevat Vantaalla ja Helsingissä.

Tarjoamme yhdestä paikasta kaiken, mitä keittiössä tarvitaan

Meiltä saat tuoreimmat kasvikset, laadukkaimmat pakasteet ja kaiken leivonnaistuotteista lautasliinoihin, kalasta kattaustarvikkeisiin ja maitotuotteista mausteisiin. Valikoimassamme on noin 30 000 tuotetta, joita meille toimittavat yli 800 tavarantoimittajaa.

Menestystarinat syntyvät saman pöydän ääressä – siksi haluamme auttaa sinua tarjoilemaan Suomen parasta ruokaa. Kaipaako menestystarinasi inspiraatiota? Löydät ideoita verkkosivuiltamme, sekä voit tutustua reseptiarkistomme maistuviin annoksiin. Tarkista myös ajankohtaiset koulutustilaisuudet ja tapahtumat.

Tutustu alla tukun ja Valion tuotekehityksen historiallisiin käännekohtiin.

Merkittäviä hetkiä tukkutoiminnassa ja tuotekehityksessä

1899: Fritjof Heino käy tukkukauppaa Helsingissä. Hän myy lihaa Helsingin Kauppatorilla ja vuonna 1901 hän perustaa ensimmäisen myymälän.

1905: Valio perustetaan voinvientiliikkeeksi. Toiminta laajenee pian juustojen valmistukseen ja maitotuotteiden laadun kehittämiseen.

1917: Valio laboratorio avaa ovensa. Artturi Ilmari Virtanen aloittaa vuosikymmenen lopulla työt laboratoriossa, jonka johtajana hän tulisi toimimaan vuodesta 1921 vuoteen 1970.

1920-luku: Fritjof Heino myy tukkukauppansa ja useat liikkeensä Lihakauppiaiden Tukkuliike Oy:lle. Hänestä tulee yhtiön toimitusjohtaja ja osake-enemmistön haltija.

1930-luku: Heinon seuraava sukupolvi – Valio kehittää uutta. Lama kaataa Lihakauppiaiden Tukkuliikkeen, minkä jälkeen Heino jatkaa toimintaa omissa nimissään. Vuonna 1932 Helmi Heino ottaa ohjat käsiinsä yhdessä lastensa kanssa. Valio jatkaa tuotekehitystään ja esimerkiksi Valio Koskenlaskija® löytää tiensä suomalaisten pöytiin.

1940-luku: Pula-aikana suomalaisten tukena. Sota-aikana Valio keskittyy ensisijaisesti armeijan muonatarpeiden tyydyttämiseen, sitten kaupunkien kulutusmaidon saannin turvaamiseen. Heino toimii oikeudenmukaisesti ja jakaa vähäiset tavaransa asiakkaillensa tasapuolisesti. Vuonna 1945 Valion A. I. Virtanen palkitaan Suomen toistaiseksi ainoalla kemian Nobel-palkinnolla.

1950-luku: Valio Koekeittiö perustetaan. Valio aloittaa maitojauheen valmistuksen 1953 ja Valion edelleen toimiva koekeittiö perustetaan 1955 opastamaan sen käytössä. Piimän teollinen tuotanto aloitetaan ja tuoretuotteiden kysyntä nostaa päätään. Ilman kylmätiloja tuotteiden myyntiaika on kuitenkin hyvin lyhyt nykyiseen verrattuna.

1960-luku: Heino avaa pikatukun – Valio perustaa maitoteknologisen laboratorion. Heino perustaa Kyläsaareen pikatukun ja Konalaan valintamyymälän. Jääkaapit ovat tätä nykyä keittiöiden vakiokalustoa, joten Valio kehittää uusia tuotteita: jogurtteja, viilejä ja kahvikermaa.

1970-luku: Kevytmaitoa ja vähittäiskauppaa. Valio tuo markkinoille ensimmäisen kevytmaitonsa. Reseptit ja neuvonta saavat uutta merkitystä, kun kiinnostus kevyempään ja terveellisempään ruokaan kasvaa. Heinon Tukku Oy lanseerataan 1972 ja vähittäiskauppaketju perustetaan.

1980-luku: Toiminnan ydin selkeytyy. Heino luopuu vähittäiskauppatoiminnasta ja päättää keskittyä hotelli-, ravintola- ja catering-alan palveluun. Vuonna 1987 Vantaan Koivuhakaan perustetaan pikatukku. Valio tuo markkinoille Valio Oltermanni® juuston ja HYLA® tuotteet.

1990-luku: Sörnäisten pikatukku avataan. 1990-luvun lama on kova paikka kaikille toimijoille, ja yli puolet Helsingin ravintoloista lopettaa. Heino selviää lamasta. Sörnäisten pikatukku avataan 1990. Heino perustaa alkoholiosaston ja myy ensimmäiset alkoholijuomat vappuna 1995. Toimitustukkutoiminta siirtyy Espooseen, myös Turkuun perustetaan toimitustukku. Valiosta tulee osakeyhtiö vuonna 1992.

2000-luku: Kattava verkosto. Heinossa tapahtuu merkittäviä yhtiöjärjestelyjä ja toiminta laajenee Kuopioon, Ouluun ja Tampereelle. Vuonna 2001 Valio tuo markkinoille laktoosittoman maidon.

2010-luku: Kasvun tie jatkuu. Heinon toiminta kattaa koko Suomen ja Seinäjoelle avataan myyntikonttori. Valio keksii ValSa® maitosuolan, jonka ansiosta voidaan valmistaa tuotteita vähemmällä suolalla.

2020-luku: Menestystarinoita saman pöydän äärestä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyy 30.6.2021 yrityskaupan, jossa Valio Oy hankkii Heinon Tukku Oy:n.

Yhdessä olemme parempi kumppani ruoka-alan ammattilaisille, joille laatu, asiakastarpeiden syvällinen ymmärtäminen ja toimitusvarmuus ovat avaintekijöitä.

Lue lisää Valio Aimo® tukusta:

Pinnalla ammattikeittiössä
Valio Aimo® on uusi kotimainen tukkukauppa