Ideoita ja uusia näkökulmia IBA-messuilta

Münchenissä, Saksassa syyskuun puolessa välissä järjestetyt IBA-messut kuuluvat maailman suurimpiin leipomoalan messuihin. Se on erinomainen paikka nähdä uusimpia innovaatiota ja keskustella tulevista trendeistä.

Leipurien arvostama

Münchenissä oli tänä vuonna nähtävänä 12 messuhallia ja 1200 näytteilleasettajaa noin 60 eri maasta. IBA toimii kohtaamispaikkana alan eri tyyppisille toimijoille: olitpa sitten artesaanileipomon tai linjatoimittajan edustaja, näillä messuilla on nähtävää. Tänä vuonna messuilla oli noin 70 000 kävijä.

Esillä on tietysti alan uutuudet tuotantoteknologian, kierrätyksen, pakkausten, snack-tuotteiden ja niiden raaka-aineiden sekä myynnin ja markkinoinnin osalta.  IBA-messut arvostetaan korkealle leipurien keskuudessa; onpa joku joskus käyttänyt termiä ”leipurien mekka”.  Valion edustajat olivat messumatkalla yhdessä omien asiakkaiden kanssa, ja se olikin yksi messuille osallistumisen päätarkoituksista. Sen lisäksi etsittiin uusia ideoita raaka-aineisiin ja leipomotuotteisiin. On aina inspiroivaa nähdä, minkä malliseksi taikinan voisi muotoilla ja mitä makuja yhdistellä tai minkälaisia uusia koneita Suomeen on tulossa ja mitä niillä voi tehdä.

Tässä kuvasaldoa matkalta:

1. Edellisessä Voilá-lehdessäkin esitellyt jyväcroissantit näkyivät myös messuilla perinteisten croissanttien ja muiden keskieurooppalaisten kahvileipien rinnalla.  Trendejä siis osataan haistella täällä Pohjoisessakin.

2. Kuppileivokset, eli erilaisiin kuppeihin tai tarjoiluastioihin tehdyt leivokset olivat runsaslukuisesti esillä. Näissä siis yksinkertainen periaate on se, että pohjaa on vähän ja sen päälle rakennetaan leivos runsaasta moussesta.

3. Täytekakkuihin haetaan ideoita ja koristeluajatuksia. Kakut halutaan runsaan näköisiksi.

4. Kaulittavat taikinat yhdistetään makeisiin ja suolaisiin tuotteisiin. Hyvänä esimerkkinä tästä tyylistä on pizzakierre. Leivonnaiset ovat kullankeltaisia ja lehteviä.

5. Kahvileipien täytteissä käytetään paljon pähkinöitä, mantelia, pistaasia, rusinoita, vaniljakreemiä jne. Perinteinen suomalainen marmeladitäyte ei niinkään näy eteläisemmässä Euroopassa.

6. Marsipaaniosaamista halutaan aina tuoda esille. Se on leipurin taidonnäyte.

7. Täytekakuissa näkyi paljon erikoisia väriyhdistelmiä ja muotoja. Leikitellään geometrisillä muodoilla ja astutaan ulos perinteisen, kermalla ja hedelmillä koristellun täytekakun muotista. Koristelussa kiille oli suosittua.

8. Yksi messujen annista on nähdä, mitä syötävästä materiaalista voi saada aikaan. Hääkakkunäyttelyssä tämä kulminoituu huikeisiin muotoihin ja koristeisiin.

9. 3D-tulostettu leivonnainen oli uusin taidonnäyte siitä, mitä alalla kehitetään. Onko tämä joskus leipomoiden arkea?