Talven juhlat ovat leivonnaisten kulta-aikaa

Kun jouluherkut on nautittu ja uuden vuoden lupaukset kevyemmästä elämästä taas kerran tehty, alkaa sopivasti talven juhlien kuuma leivonnaissesonki. Siihen kuuluu perinteisempiä makuja runebergintorttujen ja laskiaispullien muodossa, mutta myös uusia sydämellisiä herkkuja ystävänpäivän tienoilla. Näihin kannattaa leipomoissa satsata, sillä sesonkileivokset menevät parhaimmillaan kuin kuumille kiville.

Maku edellä – leivo voilla

Kansallisrunoilija J.L. Runebergin Frederika-vaimon kerrotaan luoneen runebergintortun alunperin keittiöstä löytyneistä tarpeista miehensä makeannälkään. Runoilijan juhlapäivän ympärillä helmikuussa Valio Leipomo vadelmahillolla ja pomadalla koristeltu torttu katoaa leipomojen hyllyiltä hetkessä. Tätä kausiherkkua halutaan joka vuosi,  joten torttujen makuun kannattaa panostaa. Voilla leivottu runebergintorttu erottuu joukosta edukseen, ja sillä luo hyvät asetelmat seuraaville vuosille: ihmiset muistavat, mistä ostivat hyvät tortut – ja palaavat samoille tiskeille uudestaan. Perinteisen mallinen runebergintorttu on leipomoissa takuuvarma valinta. Toki tutut maut taipuvat myös uusiin muotoihin, esimerkiksi runeberginkakuksi.

Laskiaispullassa maistuu kunnon kermavaahto

Laskiaispullan sesonki on runebergintorttua pidempi, ja sen variaatioita kannattaakin pitää tarjolla jo hyvissä ajoin ennen laskiaista. Alun perin Ruotsista kotoisin oleva pulla nautittiin lämpimän maidon kanssa mantelitäytteellä. Suomessa laskiaispullan tärkein elementti on monen mielestä oikeasta kermasta valmistettu kermavaahto. Toinen haluaa sen kanssa mansikkahilloa ja toinen mantelimassaa, mutta kunnon kermavaahto tekee leivonnaisen sydämen. Variaatioita voi kehittää tarjolle oman asiakaskunnan makumieltymysten mukaan ja kokeilla esimerkiksi kinuskikermalla täytettyä pullaa, mutta rinnalla kannatta aina olla kermavaahdolla ja mansikkahillolla tehty perinteinen versio. Pitkään kuohkeana säilyvä kermavaahto syntyy riittävän rasvaisesta Valio vispikermasta. Tilaa vispikermaa sesonkiaikana käytännöllisessä 10 litran pakkauksessa.

Ystävänpäivä houkuttaa heräteostoksiin

Ystävänpäivä on rantautunut Suomeen vuosi vuodelta isompana juhlana, jonka pääpaino on kirjaimellisesti sydämellisissä asioissa. Ystävänpäivän kunniaksi ihmiset voivat intoutua hetkenkin mielijohteesta viemään kotiin tai lahjaksi kauniin leivoksen, eli tämä tilaisuus kannattaa hyödyntää. Sitä varten ei kuitenkaan tarvitse keksiä mitään täysin uutta: voit koristella oman valikoimasi leivoksen ystävänpäiväsesonkiin sopivaksi punaisella sydämellä. Tai jos haluat uusia ideoita, erilaisia sydämenmuotoisia herkkuja – pullia, kakkuja ja leivoksia – löydät Valion ammattilaispalvelun reseptihausta. Voit myös valita Valion laajasta leivonnaispakastevalikoimasta muutaman hyvän tuotteen, joista loihdit ystävänpäiväleivoksen sydänkoristeella.