Valio AURA® on juustomestarin taidonnäyte

Prosessivastaava Jarmo Kelloniemi nauttii joka arkiaamu Äänekosken tehtaalla karjalanpiirakoita Valio AURA® sinihomejuustolla ja toimii suomalaiseen makuun sopivan herkun valmistuksen esimiehenä.

Suuri suosio alkoi pizzasta

Valio AURA® sinihomejuuston valmistus aloitettiin Turussa vuonna 1935 tanskalaisen juustomestari Maurits Rasmussenin ohjauksessa. Valio AURA® sinihomejuuston suosio kasvoi huippuunsa Suomen villiinnyttyä pizzasta. “Juuston valmistus nelinkertaistui 0,5 miljoonasta kilosta lähes 2 miljoonaan kiloon 90-luvulla. Suosio on pysynyt, sillä tälläkin hetkellä tuotanto on 1,9 miljoonaa kiloa vuodessa”, Jarmo Kelloniemi toteaa.

Valio AURA® juustoon käytettävä maito kerätään pohjoisen Keski-Suomen maitotiloilta, keskimäärin 36 km säteellä tehtaasta. “Vajaa 90 maitotilaa tuottaa meille
20 miljoonaa litraa maitoa vuodessa, mistä 12 miljoonaa litraa käytetään pelkästään sinihomejuustoon.”

Valmistuksen salat

Perinteinen Valio AURA® on voimakasarminen, murukoloinen sinihomejuusto, jota kypsytetään 6 viikkoa. Homejuuston valmistus ja reseptit ovat juustomestarien tarkoin varjelemia salaisuuksia. Juuston valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja homekantoja.

“Valio AURA® sinihomejuuston valmistus koostuu juuston keittämisestä, kypsytyksestä ja pakkaamisesta. Juuston keittovaiheessa tehdään rakeisto ja erotetaan hera. Rakeisto laitetaan muottiin, jossa se muodostuu juustoksi.” Kun juusto on puristunut muotissa, se irrotetaan ja suolataan käsin. Suolauksen jälkeen juustoon rei'itetään happikanavat, jotta home saa happea ja alkaa kasvaa.

“Homekypsytys tapahtuu kellarissa, jossa juuston annetaan sananmukaisesti homehtua pari viikkoa. Sen jälkeen seuraa kylmäkypsytys, jossa juuston makukomponentit ja aromit kehittyvät, Kelloniemi selventää.”

Valio AURA® sinihomejuustosta arvostellaan ulkonäkö sisältä ja ulkoa, maku ja rakenne.

“Myyntiin hyväksymisen voi tehdä ainoastaan henkilö, jolla on voimassa oleva makutesti”, Kelloniemi kertoo. Aistinvarainen arvio antaa myös hyvää tietoa tehtaan omaan laadunvalvontaan. Kun juusto täyttää laatukriteerit, se jatkaa matkaa kohti pakkaamoa. Kolmen kilon painoinen kiekko leikataan ja kiedotaan meille suomalaisille tuttuun pakkaukseen.

Valio AURA® kuuluu jouluun

“Joulu on suurin sesonkimme, jolloin myynti kaksinkertaistuu. Kiireisimpänä aikana olemme ottaneet myös toimiston puolelta väkeä pakkaamoon ja hommia on painettu yhdessä reippaalla meiningillä”, Jarmo toteaa ja painottaa hyvän yhteishengen merkitystä. Valio AURA® sopiikin erinomaisesti moniin talvisiin tarjottaviin, kuten piparisinihomejuustoruutuihin. Suurimmalle osalle suomalaisista se on tuttu myös ihan sellaisenaan piparkakkujen kera.