Meal prepping – useamman päivän ruoat helposti

Meal prepping on arjen taikatemppu, jolla vapautat aikaa päiviltä, jolloin kiire on kovimmillaan. Kaiva siis esiin isommat kattilat ja kokkaa arkeesi helpotusta!

Meal prepping tarkoittaa ”sarjakokkausta” eli useamman päivän ruokien valmistusta yhdellä kertaa. Voit sovittaa meal prepping -päivän kalenteriisi sopivaan ajankohtaan, mutta useimmat hoitavat arkea helpottavat valmistelut sunnuntaisin – kun vapaapäivän käyttää hyödyksi ruokien valmisteluun, vapautuu kiireisen arjen keskelle aikaa muille tärkeille asioille. Ilmiöstä on tullut jopa niin suosittu, että siitä käytetään käsitettä ”Meal prep Sunday”.

Suunnitelmallisuus on avain helppouteen

Olet varmasti kuullut vinkistä mennä kauppaan vain ostoslistan kanssa. Meal preppingissä syömiset suunnitellaan astetta pidemmälle. Kun ruoat ovat valmiina, tulee syötyä sitä mitä pitääkin – eikä sitä, mitä hetken mielijohteessa tekisi mieli.

Syitä meal preppingiin voi siis olla useita: toiset haluavat säästää aikaa ja rahaa, toiset syödä suunnitelmallisesti ilman herkkuihin sortumista.

Kokkaa isosti

Meal prepping voi tarkoittaa yksinkertaisuudessaan isomman annoksen valmistusta. Ota siis esille astetta suuremmat kulhot ja kokkaa useamman päivän ruoat kerralla. Jos kaikki ruoka ei tule syötyä seuraavien parin päivän aikana, kannattaa osa siitä pakastaa yhden tai kahden hengen annoksina jo heti valmistuksen jälkeen.

Astetta parempaa meal preppingiä

Alkaako saman ruoan syöminen tympiä viimeistään kolmantena päivänä? Ei syytä huoleen, sillä meal prepping ei tarkoita vain isomman annoksen valmistusta. Näillä ohjeilla loihdit preppauspäivänä valmistellusta pääraaka-aineesta erilaiset ateriat joka päivälle. Kätevää, eikö totta?

Meal prepping – lohi

Preppauspäivänä valmistettava uunilohi löytää tiensä lautaselle helpon munavoikastikkeen kera, lohipastana ja lohitortilloina.

Uunilohi meal prepping -raaka-aineena

Tämä annos riittää kaikkiin alla mainittuihin meal prepping -resepteihin.

 • 2 x 800 g kirjolohifilee
 • n. 1 tl suolaa
 • mustapippuria myllystä
 1. Pyyhi lohifileet talouspaperilla. Laita fileet leivinpaperille uunipellille nahkapuoli alaspäin.
 2. Mausta. Paista 200 asteessa n. 30 min. Kypsymisaika riippuu fileiden paksuudesta.

Meal prepping — liha

Edullinen naudan lapa kypsyy meal prepping -päivänä mureaksi ja maukkaaksi nyhtölihaksi, josta on helppo valmistaa täytetyt bataatit, banh mi -leivät ja chilinen lihakeitto.

Pulled beef eli nyhtönauta meal prepping -raaka-aineena

n. 1 kg — tämä annos riittää kaikkiin alla mainittuihin meal prepping -resepteihin

 • 1 kg naudan lapaa
 • 2 l suolattua lihalientä

Kotikaljaliemi

 • 2 rkl Valio Oivariini® juoksevaa
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 2 rkl tomaattipyreetä
 • 4 dl kotikaljaa (tai lihalientä)
 • ½ dl soijakastiketta
 • 2 rkl fariinisokeria
 1. Kypsennä naudan lapaa lihaliemessä keskilämmöllä liedellä (tai uunissa 130 asteessa) kannella peitettynä 4 - 6 h, kunnes liha hajoaa.
 2. Ota liha pois liemestä. Anna jäähtyä. Revi säikeiksi esim. haarukalla. Poista luu, mahdollinen ylimääräinen rasva sekä kalvot.
 3. Keitä mausteliemi: Kuumenna Oivariini. Kuullota hienonnetut valkosipulin kynnet ja tomaattipyree. Lisää kotikalja, soija ja sokeri. Keitä 10 min, kunnes liemi on kiehunut puoleen.
 4. Sekoita kotikaljaliemi lihan joukkoon.