Pasta on täydellinen arkiruoka

Paras arkiruoka on helppoa, nopeaa, herkullista ja valmistuu vähilläkin aineksilla – eli pasta on parasta! Pasta on arjen pikaruokaa, joka maistuu koko perheelle. Vaihtelua saat erilaisilla kastikkeilla ja pastalaaduilla.

Herkullinen pasta-annos on jopa alle vartissa valmis ja valmistukseen tarvitset vain muutaman raaka-aineen, joita monella löytyy jo ennestään kaapista. Pari helppoa pastareseptiä on myös hyvä pitää ässänä hihassa yllättävän nälän tai yllätysvieraiden varalle.

Näin keität täydellisen pastan – 3 tärkeää sääntöä

  1. Tarvitset 100-150 grammaa kuivapastaa henkeä kohden. Pastan muodolla ei ole niin merkitystä, sillä suurin osa resepteistä toimii minkä tahansa pastan kanssa. Italialaiset tosin valitsevat kastikkeen aina pastan muodon mukaan.
  2. Pasta keitetään isossa kattilassa runsaassa vedessä, jotta pastat ei takerru kiinni toisiinsa. Pastaveteen laitetaan reilusti suolaa, sillä vähäsuolaisessa vedessä pastasta tulee helposti liukasta ja limaista. Suola lisätään aina kiehuvaan veteen, ettei suola jämähdä kattilan pohjaan. Pastaveden pitäisi maistua merivedeltä - niin suolaista se saa olla!
  3. Pasta lisätään kiehuvaan veteen ja keitetään al denteksi eli siinä on vielä hyvä purutuntuma. Näin kastike tarttuu paremmin pastaan. Tarkista pastan keittoaika pakkauksesta, mutta oikean kypsyyden saa selville vain maistamalla.

Klassikkopastat

Nämä klassiset pastareseptit kannattaa ottaa haltuun. Miilunpolttajan pasta tunnetaan ehkä paremmin nimellä pasta carbonara ja salviapasta on yksinkertaisesti herkullista. Moneen taipuva tomaattikastike toimii pastan lisäksi myös pizzakastikkeena.

Tuorepastan käyttö

Tuorepastan valmistus on suhteellisen yksinkertaista, mutta vaatii hiukan näpertelyä. Onneksi melkein joka kaupasta löytyy myös valmista tuorepastaa, joka on mitä mainiointa pikaruokaa, sillä tuorepasta kypsyy nopeasti parissa minuutissa. Valmista siis ensin kastike ja keitä vasta sitten pasta. Tuorepastan kanssa kannattaa valita yksinkertainen kastike, kuten valkoviinikastike tai sitruunapasta, jotta pasta pääsee oikeuksiinsa.

Yhden pannun pasta

Yhden pannun pasta valmistuu vaivatta niin pienessä opiskelija-asunnossa, mökkikeittiössä kuin retkikeittimellä - ja tiskin vähäinen määrä ilahduttaa joka kodissa. Pasta-juustopannun perusreseptillä voit tehdä jopa kuusi erilaista ruokaa aineksia vaihtamalla. Jos siis opettelet vain yhden reseptin, niin opettele tämä!

Viiden raaka-aineen pastat

Herkullinen pasta syntyy yllättävän vähistä aineksista. Helppoon arkiruokaan tarvitset pastan lisäksi vain viisi raaka-ainetta, jotka parhaassa tapauksessa voivat löytyä jo valmiiksi kaapista.

Vartissa valmis pasta

Pasta on pikaruokaa parhaimmillaan. Näillä pastaresepteillä nälkä häviää jopa alle vartissa.

Lasagnette on arkeen sopiva uuniruoka

Kokeile maittavaa lasagnen ”pikkusiskoa” lasagnettea, joka sisältää etenikin lapsiperheiden suosiossa olevia raaka-aineita eli jauhelihaa ja pastaa. Se on makumaailmaltaan ja raaka-aineiltaan lasagnen kaltainen, mutta lasagnelevyjen sijaan se valmistetaankin lasagnepastapaloista. Pastapalat nopeuttavat ruoan kypsymistä ja valmista uuniruokaa on myös helppo annostella makaronilaatikon tyyliin.

Helppotekoista ja sopivan tuttua kotiruokaa

Lasagnetten valmistaminen on helppoa ja helppous onkin ollut tämän reseptin kehittämisen kulmakivi. Ruoasta voisi puhua vaikka arkilasagnena, niin paljon yhtäläisyyksiä ruoissa on, mutta toki myös paljon eroja. Ohjeessa on käytetty raaka-aineita, joiden avulla maustaminen helpottuu sekä valmistustapoja, joilla voidaan nopeuttaa ruoan valmistusta. Uskon, että ruoka on monessa lapsiperheessä menestys, sillä ruoka on ”sopivan tuttu kombo” niin mausteiden kuin raaka-aineiden osalta.

Lasagnetten juju löytyy pastapaloista, jotka voi murtaa lasagnelevyistä tai käyttää veikeän näköistä aaltoreunaista minilasagnepastaa, esim. Torino täysjyvää. Pienempi pastapalojen koko nopeuttaa ruoan kypsymistä. Ne lisätään sellaisenaan - siis raakoina - jauhelihakastikkeeseen, jota sitten juustokastikkeen kanssa ladotaan kerroksittain uunivuokaan.

Ruoan valmistamiseen kuluu alle puoli tuntia ja uunissa suunnilleen toiset mokomat. Kypsymisen aikana on lisukesalaatti tehty, syntyneet pikkutiskit tiskattu ja pöytä katettu. Parhaimmassa tapauksessa myös seuraavan päivän ruoka on jo plakkarissa, sillä tästä ruokasatsista riittää 6 - 8 annokseen.

Poimi resepti

Jauhelihakastike pastalle

Jauhelihapasta on yksi suosituimpia ruokia Suomessa. Se on ruokaisa ja maistuu koko perheelle, lisäksi sen raaka-aineet löytyvät joka kaupasta. Tässä viisi erilaista tapaa tehdä jauhelihapasta.

Paras lohipasta

Kermainen lohipasta syntyy todella vaivattomasti valmiiksi kypsennetystä lohesta. Lohipasta on myös oivallista hävikkiruokaa, sillä voit tehdä pastakastikkeen eilisestä uunilohesta tai juhlista ylijääneestä kylmäsavulohesta.

Helppo broileripasta

Broileripasta on monen perheen kestosuosikki. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla tämäkin pasta muuntuu moneen.

Tonnikalapastavuoka on arkiruokaa parhaimmillaan

Maukas tonnikalapastavuoka tehdään nopeasti arjen kiireissä ja se maistuu kaikille. Tässä arkiruoassa on todella kaikki kohdillaan. Syömään!

Lapset: ”Mitä meillä on tänään ruokana?”

Minä: ”Tonnikalapastavuokaa”

Lapset: ”Jeeeeee!”

Tämä arkinen keskustelu laittoi hymyn huulille. Ihanaa, että on olemassa tämäkin helppo koko perheen mieluinen arkiruokasuosikki, joka saa aina hyvän vastaanoton ruokapöydässä. Mutta maistuiko se yhtä hyvin pienellä uudella twistillä? Tässä reseptissä nimittäin vuokaan ihanaa täyteläisyyttä tuo ruohosipulituorejuusto sekä uutta makua ja näköä kaprikset ja miniluumutomaatit. Kyllä vain! Vuoka katosi myös pieniin parempiin suihin kehujen kanssa. Eli tämäkin versio tonnikalapastavuoasta on jatkossa arkiruokalistalla, mutta tätä kelpaisi myös tarjota vaikka viikonloppuvieraille.

Vaihtelua makuun ja ulkonäköön

Tämä pastavuoka toimii siinäkin mielessä kivasti, koska sen ainekset ovat suurelta osin kuivakaapin antia ja vain juustot kannattaa ostaa lähempänä valmistusajankohtaa. Vaihtelua vuokaan saat käyttämällä erilaisia pastoja esim. täysjyväpastaa, erimakuisia tuorejuustoja (vinkkinä aurinkokuivattu tomaatti tuorejuusto) tai eri lajikkeiden kirsikkatomaatteja. Aikuisempaan makuun tuorejuuston voisi korvata palalla AURA juustoa. Blogikollegani Ilona muuten vinkkasi, että jos pastavuokaa jää aterialta yli (mitä ei tosin meillä tapahtunut), maistuu se kylmänäkin pastasalaatin tapaan, kun lisäät mukaan salaattia tai tuoreita yrttejä.

Herkullinen kasvispasta

Pasta on täyttävää arkiruokaa ilman lihaakin. Pasta primavera eli vihreä pasta ja sienipasta elävät satokauden mukaan, kun hankit ainekset torilta tai metsästä. Mifunoidulla pastalla lähtee isompikin nälkä.

Vähän parempaa pastaa

Arkenakin saa välillä herkutella. Loraus valkoviiniä muuttaa katkarapupastan juhlaksi arjen keskellä. Maapähkinävoipasta taas tuo tuulahduksen idästä ja chorizopasta vie makumatkalle Espanjaan.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›