Arkiruokaa texmex-mausteilla

Aito meksikolainen ruoka on yksi kuumimmista katuruokatrendeistä. Meksikolainen ruoka on mausteista, tuoretta ja värikästä. Texmex taas sai alkunsa Texasissa meksikolaisen keittiön sekoittuessa amerikkalaiseen keittiöön. Texmex on hyvin rentoa ja reilua kotiruokaa. Arkiruoaksi sopivat erinomaisesti täytetyt tortillat tai texmex-maustetut tutut arkiruoat.

Miten meksikolainen ja texmex-ruoka eroavat

Meksikolainen keittiö nojaa vahvasti atsteekkien ja espanjalaisten ruokakulttuureihin. Maut ovat syviä, sillä mausteita käytetään runsaasti. Tyypillisiä meksikolaisen ruoan maustajia ovat lime, chili ja korianteri. Meksikolaisessa ruoassa käytetään paljon mustapapuja, avokadoa, tomaattia, riisiä ja maissia. Myös bataatti, kaneli ja kaakao ovat tyypillisiä meksikolaisen keittiön raaka-aineita.

Meksikolaisesta keittiöstä on saanut alkunsa myös suosittu texmex-ruoka, joka on peräisin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalta. Texmexissä Texasille tyypillisiin, hyvin lihapitoisiin ruokiin, on otettu vaikutteita Meksikosta rennolla otteella, usein runsaalla juustokuorrutuksella höystettynä. Chili con carne on Texasin kansallisruoka, jolle on jopa pyhitetty oma juhlapäivä helmikuussa. Eli lyhyesti: Teksasissa kaikki on isompaa ja tuhdimpaa, Meksikossa taas hieman raikkaampaa ja värikkäämpää.

Texmex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista.

Tortilla kaiken pohjana

Meksikolaisessa keittiössä monen ruoan perustana on maissijauhoista valmistettu tortilla. Tortillat voidaan valmistaa myös vehnäjauhoista. Viitseliäämpi valmistaa tortillat itse, mutta kaupan valmistortilla sopii paremmin arkeen. Maissitortilla-ateriassa maistuu chilinen cheddar-kastike, itse valmistettu guacamole ja sopivasti tulinen jauhelihatäyte. Päivän aloittaa meksikolainen aamupala huevos rancheros, jossa tortillalle kasataan kuumaa tomaatti-mustapapukastiketta, Valio Texmex juustoraastetta sekä paistettu kananmuna.

Burritot ja burritokulhot

Tortillat taipuvat myös esimerkiksi kanaburritoiksi tai vaihtelun vuoksi meksikolaisen ruoan voi nauttia myös kulhomuodossa ilman tortillaa. Erilaiset burritokulhot ovat olleet viime aikoina suosittuja maailmalla. Pohjana toimii letun sijaan riisi.

Fajitas

Tortillaletut täytetään grillatulla lihalla ja kasviksilla. Useimmiten fajitas tarjoillaan sihisevältä parilapannulta ja ruokailijat saavat itse täyttää tortillansa mieluisiksi. Tämä ruokalaji on siten täydellinen perheisiin, joissa on erilaisia ruokavalioita! Kevyeksi arkiruoaksi sopii erinomaisesti esimerkiksi kanafajita.

Enchilada

Ecnhilada on useimmiten kanalla tai muulla lihalla täytetty rullalle kääritty tortilla, joka paistetaan uunissa tomaattikastikkeella ja juustoraasteella peiteltynä.

Nacho

Kun kolmioiksi leikatut tortillat friteeraa ja maustaa suolalla, syntyy nachoja. Nachot maistuvat mainioilta ihan vain salsan ja guacamolen kera, mutta niistä syntyy myös täyttävä ateria. Nachos supreme syntyy yhdistämällä jauhelihakastike, kasvikset ja Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Cheddar. Nachopelti on supersuosittu ja hauska tarjottava illanistujaisiin ja leffaillan naposteltavaksi.

Nachopelti kuudella tapaa:

Taco

Tacot ovat tortillaa pienempiä lettuja, joiden täytteenä on yleensä lihaa ja salsakastiketta. Tacoa ei kääritä rullalle, vaan se syödään avoimena. Taco-nimeä käytetään myös rapeiksi paistetuista tortillakuorista.

Quesadilla

Kahden tortillaletun väliin laitetaan juustoa ja muita täytteitä, esimerkiksi kanaa tai kasviksia, minkä jälkeen quesadilla paistetaan pannulla pinnalta rapeaksi molemmin puolin.

Arkiruokaa texmex-twistillä

Meksikolaiset maut sopivat yllättävän moneen tuttuun kotiruokaan. Pyöräytä avokadoista guacamole ja levitä sitä leivälle tai kanapatonginväliin. Vaihda jo tutuksi tulleeseen chili con carneen lihan tilalle Mifua tai teekin chili con pescadoa. Texmex uunikala saa uutta potkua Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi chilistä ja salsakastikkeesta. Tarjoile pico de gallo -salsaa grillatun broilerin ja Valio Eila® kotijuuston kera. Ihanan rouskuva nacho-salaatti ei vie paljon aikaa. Tortilloista syntyy myös nopea lasagne tai tortillapizza.

Meksikolainen kasvisruoka

Meksikolaisessa ruoassa käytetään runsaasti papuja ja raikkaita kasviksia, ja useassa reseptissämme lihan voi vaihtaa Valio MiFU® tuotteisiin. Valio MiFU® jauhis texmex on kehitetty varta vasten mausteisen ruoan ystäville. Se tekee tortillojen, texmex-henkisen jauhelihakastikkeen ja meksikolaishenkisten patojen valmistamisesta helppoa ja nopeaa. Esimerkiksi kaikille tuttu Chili con carnen voi valmistaa myös Chili con Mifuna. Mifu sopii yhtä hyvin tortilloihin ja tacoihin täytteeksi. Mehevät Mifutortillat maistuvat varmasti koko perheelle, sillä tässä reseptissä on miedompi maku ja aikuiset saavat omiin tortilloihinsa lisää potkua jalapenoilla tai Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Chili juustokastiketta lisäämällä. Juustoiset nachot kelpaavat sellaisenaan naposteltavaksi leffaillassa tai vaikka höyryävän tomaattikeiton kanssa.

Näillä onnistut:

Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Chili antaa ruoalle lämpimän chilin sävähdyksen. Kokeile myös chilillä ja jalapenolla maustettua Valio Texmex juustoraastetta, jolla saat helposti ruokiin meksikolaista vivahdetta. Testaa sitä aamiaismunakkaan päälle, lämpimiin voileipiin, piirakoihin ja pizzaan. Rohkea maustaa juustoraasteella jopa popcornit!

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›