Arkiruokaa TexMex-mausteilla

Mausteinen ja värikäs meksikolainen ruoka on yksi suomalaisten suosikeista. Kotikeittiössä meksikolaiset maut taipuvat rennon ja helpon TexMexin muotoon.

Meksikolainen keittiö perustuu vahvasti atsteekkien ja espanjalaisten ruokakulttuureihin. Tomaattia, avokadoa, riisiä, maissia ja mustapapuja sisältävien ruokien maut ovat syvän mausteisia. Lime ja korianteri tuovat ruokaan raikkautta ja chili sopivaa potkua. Raaka-ainelistalta voi löytyä myös bataattia tai mausteista kanelia ja kaakaota.

Myös Texasissa alkunsa saanut suosittu TexMex nojaa meksikolaiseen ruokakulttuuriin – TexMex sai alkunsa, kun meksikolainen keittiö yhdistyi Texasissa alueelle tyypillisiin, hyvin lihapitoisiin ruokiin. TexMex on hyvin rentoa ja reilua ruokaa, joka sopii loistavasti myös suomalaiseen arkeen: esimerkiksi tortillat, tacot ja nachot valmistuvat nopeasti ja niitä voi helposti muunnella moneen makuun sopivaksi.

TexMex ei ole puhtaasti meksikolaista ruokaa, vaan nimitys on peräisin Yhdysvaltain Texasista.

Kaiken pohjana tortilla

Meksikolaisessa keittiössä monen ruoan perustana on maissi- tai vehnäjauhosta valmistettu tortilla. Arkena kaupan valmistortillat helpottavat, mutta viitseliäämpi valmistaa tortillatkin itse. Perinteisten makujen suosija valitsee tortilloihin jauhelihatäytteen. Kokeilevalle luonteelle maistuu vegenugettitortillat. Kasvistortillapaistoksesta riittää isommallekin joukolle.

Täyttävät burritot

Monipuoliset tortillat toimivat myös burritoissa: täytä, kääri ja nauti! Mutta valitsetko täytteeksi kanaa, kasviksia vai jauhelihaa? Jos valinta on vaikeaa, valmista vaikka pari erilaista täytettä!

Herkulliset fajitat

Fajitat ovat pehmeitä maissitortilloja, jotka tarjoillaan tavallisesti grillatun lihan, kanan tai kalan sekä kasvisten kera. Halutessasi voit tarjota fajitat myös ilman lihaa, sillä täyttävä ja maistuva annos syntyy myös nopealla kasvistäytteellä. Kun valmistat paria erilaista täytettä, jokainen ruokailija voi täyttää tortillansa haluamallaan tavalla. Täydellistä usean ruokavalion perheisiin.

Juustoiset enchiladat

Enchilada-annoksissa tortillat kääräistään rullalle, peitellään tomaattikastikkeella sekä juustolla ja paistetaan uunissa. Nämä herkullisen lämmittävät herkut sopivat hyvin talvisen illan lämmittäjäksi, mutta toimivat myös täyttävänä lohturuokana.

Suositut nachot

Nachot ovat kolmion malliin leikattuja ja friteerattuja tortilloja. Nachot maistuvat mainioilta simppelistä salsan ja guacamolen kera, mutta niistä syntyy myös täyttävä ateria.

Tuhti nachos supreme syntyy nachot, jauhelihakastike, kasvikset ja Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Cheddar yhdistämällä. Nachopelti on supersuosittu ja hauska tarjottava illanistujaisiin ja leffaillan naposteltavaksi, mutta nopeutensa ansiosta se toimii myös arkisena herkkuna.

Raikkaat tacot

Monipuoliset tacot ovat vallanneet niin ravintolat, ruokarekat kuin kotikeittiötkin. Täytä tacot kanalla tai kalalla ja kasviksilla sekä guacamolella. Tai kokeile tällä kertaa jotain uutta, kuten kukkakaalitacoja.

Juustoiset ja rapeat quesadillat

Juustoinen quesadilla syntyy, kun kahden tortillaletun väliin laitetaan juustoa ja muita täytteitä, esimerkiksi kanaa tai kasviksia. Rapen pinnan quesadillat saavat pannulla.

Arkiruokaa texmex-twistillä

TexMex-maut sopivat yllättävän moneen tuttuun kotiruokaan. Mausta chili sin carne ja pasta crème fraîche salsalla tai lihapullapelti Koskenlaskija® Ruoka & Dippi jalapeno-cheddarilla. ja rikasta kasvissosekeitto MiFU® jauhis TexMexillä. TexMex juustoraaste viimeistelee annoksen.

Näillä onnistut:

Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi Chili antaa ruoalle lämpimän chilin sävähdyksen. Kokeile myös chilillä ja jalapenolla maustettua Valio Texmex juustoraastetta, jolla saat helposti ruokiin meksikolaista vivahdetta. Testaa sitä aamiaismunakkaan päälle, lämpimiin voileipiin, piirakoihin ja pizzaan. Rohkea maustaa juustoraasteella jopa popcornit!

Sesonki
Wokki on nopeaa arkiruokaa
Sesonki
Kulhoruoka – trendikästä, kaunista ja herkullista
Sesonki
Edullista arkiruokaa