Vältettävät ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa

Neuvolat antavat vanhemmille hyvät ja asiantuntevat ohjeet vauvaikäisten ruokintaan. Sen lisäksi, mitä lapselle saa ja suositellaan annettavaksi, on kuitenkin hyvä pitää mielessä myös sellaiset ruoka-aineet, joita tulisi välttää ennen yhden vuoden ikää.
 

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internetsivuille on koostettu taulukko, jossa on ajantasainen lista ruoka-aineista, joita ei suositella alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalioon. 

EVIRA: Elintarvikkeiden turvalliseen käyttöön liittyviä yleisiä ohjeita ››

 

Huomioi seuraavat rajoitteet alle 1-vuoden ikäisen lapsen ruokavaliossa

Suola ja rasva: Alle 1-vuotiaan ruoka ei kaipaa suolaa, suola- tai lisäainepitoisia elintarvikkeita eikä ylimääräistä rasvaa. Terve vauva saa tarvitsemansa määrän rasvaa äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta.

Kasviksista seuraavat: Pieniä sormenpäänkokoisia varhaisperunoita, punajuurta, pinaattia, kiinankaalia ja nokkosta ei suositella alle vuoden ikäisille korkean nitraattipitoisuuden vuoksi. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka voi suurina määrinä häiritä elimistön hapen kuljetusta. Pienet varhaisperunat saattavat lisäksi sisältää haitallista solaniinia. Normaalin perunan kokoiset uudet perunat sopivat pienillekin lapsille.

Maksa: Maksaa ei suositella alle vuoden ikäisille runsaan A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

Raparperi: Raparperin sisältämä oksaalihappo heikentää kalsiumin imeytymistä elimistöön, minkä vuoksi sitä ei suositella alle vuoden ikäisille.

Hedelmä- ja vihannessäilykkeet: Hedelmät ja vihannekset on hyvä tarjota tuoreina tai soseina eikä käyttää säilykkeitä.

Sienet ja kuivatut palkokasvit: Kuivatut pavut ja herneet sekä sienet ovat huonosti sulavia eivätkä ne siitä syystä ole suositeltavia alle vuoden ikäiselle. Myös tuoreet herneet, leikkopavut ja kaalit voivat suurina annoksina aiheuttaa ilmavaivoja, mutta sopivat pieninä määrinä soseissa käytettäviksi.

Pähkinä: Kokonaiset pähkinät, mantelit ja siemenet saattavat helposti tukkia vauvan hengitystiet, mistä syystä niitä suositellaan vasta, kun lapsi osaa pureskella kunnolla.

Hunaja: Hunajassa saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka ovat aikuiselle vaarattomia, mutta voivat alle yksivuotiaille kehittymättömän vastustuskyvyn takia aiheuttaa imeväisbotulismiksi kutsutun vakavan ruokamyrkytyksen.

Makkarat ja nakit: Näissä on usein runsaasti suolaa ja säilöntäaineita, ja niiden lisäksi myös nitriitteja, minkä vuoksi niitä ei suositella alle 1-vuotiaille.

Muut kuin vauvoille tarkoitetut valmisruoat: Sisältävät yleensä runsaasti suolaa, joten alle 1-vuotialle suositellaan vain vauvoille tarkoitettuja valmisruokia. Niissä on otettu huomioon lasten ravitsemussuositukset. Kokeile vaikka uusia, tuoreesta suomalaisesta maidosta valmistettuja Valio Onni® lastenruokia.

Ja jos haluat tutustuttaa taaperosi makujen maailmaan leikkimielisen makukoulun kautta, tutustu artikkeliin Makukoulusta .


Energiatarpeesi