Vauvan ruokailu 6−12 kk

Ensimmäisen elinvuoden aikana lapsen kehityksessä tapahtuu paljon. Puolen vuoden ikäisenä kaikki lapset tarvitsevat lisäruokaa äidinmaidon lisäksi. Kun ensiaskeleet erilaisten ruoka-aineiden pariin on otettu, on aika laajentaa makuvalikoimaa. Uusien ruokien maistelu on kivaa ja jännää puuhaa!

Miten totuttaa lapsi uusiin ruokiin?

Imettäessä ei voi tietää tarkasti, kuinka paljon vauva syö. Ruokahalu voi vaihdella päivä- ja ateriakohtaisesti tai mielialan ja terveydentilan mukaan. Tämä on hyvä pitää mielessä myös, kun vauvalle tarjotaan kiinteitä ruokia – syödyt ruokamäärät voivat vaihdella.

Vaikka lapsi on luontaisesti utelias uusia ruokia kohtaan, hän saattaa suhtautua niihin myös varautuneesti. Paras tapa totutella vauvaa uusiin ruoka-aineisiin on tarjota hänelle pieniä makuannoksia useita kertoja saman viikon aikana. Uuden maun hyväksyminen saattaa vaatia 10–15 maistamiskertaa. Jos ruoka ei tunnu pysyvän suussa, se ei kuitenkaan yleensä tarkoita, etteikö vauva pitäisi ruoasta. Hän ei vain vielä osaa käsitellä koostumukseltaan uudenlaista ruokaa. Harjoittelu tekee mestarin!

Tässä vaiheessa ateriat saavat sisältää jo pieniä paloja, sillä puhkeavat hampaat kaipaavat pureskeltavaa. Heti ensimmäisten hampaiden puhjettua kannattaa huomioida myös lapsen hampaiden hoito. 

Imettäessä ei voi tietää tarkasti, kuinka paljon vauva syö. 

6 kk ikäisen lapsen ruokavalio

Noin 6–9 kk ikävaiheesta alkaen lapset pitävät sormiruoasta, jota he saavat itse noukkia suuhunsa. Sormiruokana tarjottavia ruoka-aineita valittaessa tulee noudattaa neuvolan suositusta siitä, missä ikävaiheessa mitäkin ruokia saa ottaa mukaan ruokavalioon. Sormiruokailuun voi kokeilla esimerkiksi kevyesti keitettyjä kasviksia kuten porkkanaa ja perunaa jäähdytettyinä, leikattuna käteen sopiviksi paloiksi. Hedelmäpalat, vihannestikut ja myös näkkileipä laajentavat sormiruokailua. 

Välipaloilla on tärkeä merkitys pikkulapselle, sillä hän tarvitsee energian tankkausta melko usein. Välipala ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi saa koko ajan jotain syötävää tai juotavaa. Jatkuva napostelu vie ruokahalun, eikä se ole hyväksi hampaille. Puurot sekä marjat ja hedelmät pilkottuina sopivan kokoisiksi palasiksi, raasteena tai soseina käyvät hyvin tässä ikävaiheessa välipalaksi.

10 kk lapsen ruokavalio

Vajaan vuoden ikäisenä (10–12 kk) lasta voi alkaa totuttaa perheen kanssa samaan ruokaan ja tavallisiin maitovalmisteisiin. Rauhalliseen ja kiireettömään yhdessä ruokailuun kannattaa varata aikaa aina, kun se vain on mahdollista. Näin lapselle tulee tutuksi ruokailutilanteen sosiaalinen merkitys. Vanhempien esimerkki houkuttaa lastakin maistamaan uusia makuja. Mitä monipuolisempi ruokavalio lapsella on jo pienenä, sitä helpommin ja ennakkoluulottomammin hän suhtautuu uusiin ruokalajeihin myös myöhemmin.

Tavanomaiseen maitoon totuttelu

Maitovalmisteiden maistelu kannattaa aloittaa pieninä annoksina helposti sulavilla hapanmaitovalmisteilla (jogurtti, viili, piimä), joista saa hyviä välipaloja hedelmä- ja marjasoseiden kanssa. Tavallista maitoa voi tässä vaiheessa jo käyttää lapselle tarjottavan ruoan osana, esimerkiksi keitoissa tai perunasoseessa. Raejuustoa voi tarjota pienissä määrin myös alle 1-vuotiaalle sormiruokailun harjoitteluun. 

Ruoanlaitto helpottuu, kun koko perheelle voi osittain valmistaa samaa ruokaa. Vältä kuitenkin ruoan suolaamista ja voimakasta maustamista ennen kuin lapsen annos on erotettu muun perheen ruoasta. Rasvainen, pannulla paistettu ruoka ei vielä tässä vaiheessa sovi pienen lapsen ruokavalioon.

Ruoanlaitto helpottuu, kun koko perheelle voi osittain valmistaa samaa ruokaa. 

12 kk ikäisen lapsen ruokavalio

Vuoden ikäisenä lapsi alkaa syödä muun perheen kanssa samaa ruokaa, eikä ikään liittyviä ruokarajoituksia tässä vaiheessa enää ole. Runsasta makeiden, rasvaisten ja suolaisten välipalojen antoa kannattaa kuitenkin edelleen välttää. Hyvin usein ruokavalion laatu heikkenee lapsen siirtyessä perheen kanssa yhteisiin ruokailutapoihin.

Lapsi tarvitsee päivittäin noin 4 dl maitoa. Tämä määrä sisältää hapanmaitovalmisteet ja vellit. Siirryttäessä tavallisen maidon käyttöön sitä on aluksi hyvä laimentaa lapsen aiemmin käyttämällä maidolla. Näin lapsi vähitellen tottuu lehmänmaidon makuun ja koostumukseen. Äidinmaito tai vieroitusvalmiste voidaan korvata vuoden iässä rasvattomilla ja vähärasvaisilla maitovalmisteilla tai perheen niin halutessa imetystä voi jatkaa vielä yhden vuoden iän jälkeenkin.

Lapselle suositellaan annettavaksi päivittäin n. 2 tl kasviöljyä välttämättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi, kun ruokajuomana on ravitsemussuosituksien mukaisesti rasvaton maito. Öljyn voi lisätä lapselle tarjottavaan puuroon tai muuhun kiinteään ruokaan.


Energiatarpeesi