Meze - maistellaan yhdessä

Lähi-idän ruoka on kovassa huudossa maailmalla. Meze tulee persiankielestä sanasta mazzidan, maistaa. Meze nautitaan aamupalaksi, lounaaksi tai jopa illalliseksi. Kahviloissa meze-annoksia tarjoillaan juomien kyytipojaksi.
 

Tyypillisesti meze voi olla dippi tai tahna, juustoja, makkaraa, mausteista lihaa, salaattia tai yksinkertaisimmillaan kalamata oliiveja. Suomalaisille tuttuja mezejä ovat esimerkiksi kikherne-tahinitahna eli hummus ja kikhernepöyrykät eli falafelit.  Mezet istuvatkin myös suomalaiseen ruokapöytään, ja illanistujaisiin. Makumaailmassa on Välimerta, mutta myös Lähi-idän tuomaa yllätyksellisyyttä. Yhdessä on mukava jakaa annokset illallispöydässä, tai kata noutopöytä illanistujaisiin. Pikku meze-annoksia voi tarjoilla myös juhlajuomien seuraksi.

Erilaiset ja aromikkaat tahnat ovat tärkeä osa meze-kulttuuria. Tahnoilla on monia käyttötarkoituksia; leivän dippaamiseen, ja lampaan, kanan, lihan tai grilliruuan lisukkkeena. Baba ghanoush eli munakoisotahna tehdään paahdetuista munakoisoista. Paahtuneimman maun saat grillin avulla hiillostamalla, mutta munakoison paahtaminen onnistuu kotikeittiössäkin uunissa. Tahini-jugurttikastike on oma reseptini, jonka kehitin viime kesänä grilliruualle yli jääneestä tahinista. Sittemmin kastikkeesta on tullut oman keittiöni klassikko, ja se sopii loistavasti liharuokien lisukkeeksi. Raikkaan jugurttikastikkeen tekee nopeasti esimerkiksi turkkilaisesta jugurtista, kurkusta, mintusta ja valkosipulista.

Bulgur on vehnästä valmistettuja ravintorikkaita suurimoita. Bulgur on pikkuiljaa levinnyt Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan keittiöistä Eurooppaan.  Bulguria käytetään riisin tai couscousin tapaan esimerkiksi salaateissa. Tabouleh-salaattiin tulee bulgurin lisäksi kasviksia, oliiviöljyä ja runsaasti yrttejä.

Mezet ovat kasvispainotteisia, mutta niihin on tyypillistä yhdistää myös yksi liha-annos. Ruokaisat ja yrittiset lammaslihapullat sopivat naposteltavaksi sellaisenaan tai muiden mezejen seuraksi. Leipä on tärkeä osa ateriaa. Leipä voi olla pehmeää pita-leipää tai suolakeksiä muistuttavaa lavash-leipää. Kaukaasialaisesta lavash-leivästä on erilaisia variaatioita; pehmeää, kovaa, erilaisin siemenin ja maustein. Yhteistä on että se tarjoillaan erilaisten mezetahnojen kera.

Maista näitä:


Energiatarpeesi