Rakkaudesta leipään

Onko mitään palkitsevampaa kuin uunituore itsetehty leipä? Leivän tekeminen perinteisesti nostattamalla ei sovi kiireiselle, mutta arkisia nopeitakin vaihtoehtoja löytyy. Leipä on yksi ruoka jota tyypillisesti syödään päivittäin. Itsetehtynä se on edullista, ravintorikasta ja maistuvaa.

Jauhot pöllyten

Jauhot vaikuttavat leivän makuun, rakenteeseen, ulkonäköön ja ravintosisältöön. Vehnäjauhojen ja ruisjauhojen lisäksi leipään voi lisätä ohrajauhoja, kaurahiutaleita, tattari, maissi- ja soijajauhoja tai spelttivehnää. Nesteeksi käy vesi, maito, piimä ja olut.

Leivän kohottaminen

Hiiva on yleisin leipien valmistuksessa käytetty kohottaja. Toimiakseen hiiva tarvitsee kädenlämpöisen eli 37-asteisen nesteen. Tuorehiiva voidaan myös pakastaa. Kuivahiiva on jauheena kuivattua hiivaa, joka sekoitetaan leivottaessa kuivien aineiden joukkoon. Kuivahiiva tarvitsee toimiakseen korkeamman lämpötilan; nesteen tulisi olla n. 40-45 asteista. Liian korkeat lämpötilat taas tuhoavat hiivasolut.

Leivinjauhe aktivoituu vasta uunissa, jolloin taikinaa ei tarvitse kohottaa etukäteen. Sekoita leivinjauhe tasaisesti kuivien aineiden joukkoon, ja käytä kylmää nestettä. Leivinjauhetta voidaan käyttää soodan tilalla. Kaksi teelusikallista leivinjauhetta vastaa yhtä teelusikallista soodaa.

Hiivataikinaan lisätty sokeri nopeuttaa kohoamista, mutta parantaa myös makua ja väriä. Valkoisen sokerin voi korvata myös siirapilla, ruokasokerilla, fariinisokerilla tai hunajalla.

Hävikistä herkuksi

Leipä on parhaimmillaan nautittuna tuoreeltaan. Mitä tummempi leipä, sitä parempi säilyvyys. Kuivahtaneen leivän voi hyödyntää esimerkiksi korppujauhoksi, paistaa krutongeiksi, valkosipulileiviksi tai ruisnaksuiksi. Tuoreen leivän voi pakastaa, ja se säilyy pakastettuna pari kuukautta.
 

Vaalea leipä

Vaalea leipä

TTTTt
b
23
h
328
Vaikeusaste: keskitaso
o
3h

Valmistusaineet

7  dl vehnäjauhoja
2 ½  tl kuivahiivaa
3  dl lämmintä vettä
2  tl suolaa
1 ½  tl ruokosokeria
2  rkl oliiviöljyä
Voiteluun
1  kpl Kananmuna, kuorineen punnittu
1  rkl vettä

Valmistusohje

  • Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet kädenlämpöiseen veteen erissä ja lisää öljy.

  • Vaivaa taikina huolella ja anna nousta liinan alla 1 tunti.

  • Vaivaa taikinaa jauhojen kanssa 5-10 min.

  • Anna taikinan kohota liinan alla vielä 30 min.

  • Sekoita 1 kananmuna ja 1 rkl vettä lasissa.

  • Tee leivän pintaan syvä ristiviilto terävällä veitsellä ja voitele kananmuna-vesi seoksella.

  • Paista uunissa 180 asteessa 30 min.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Piimälimppu

Piimälimppu

TTTTt
b
1
h
109
Vaikeusaste:
o
10min

Valmistusaineet

3  dl grahamjauhoja
2  dl ruisjauhoja
1  dl auringonkukansiemeniä
1  tl soodaa
1  tl suolaa
5  dl Valio Luomu™ rasvaton piimä
½  dl siirappia

Valmistusohje

  • Sekoita kuivat aineet.

  • Lisää piimä ja siirappi. Sekoita.

  • Voitele vuoka voilla ja kaada taikina vuokaan.

  • Paista uunin alatasolla 175 asteessa 1 h 30 min - 1 h 40 min.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Kurpitsaleipä

Kurpitsaleipä

TTTTT
b
0
h
104
Vaikeusaste: helppo
o
1h

Valmistusaineet

500  g kurpitsaa
4  kpl kananmunaa
1  dl rypsiöljyä
½  dl siirappia
1 ½  dl olutta
2  dl sokeria
8  dl vehnäjauhoja
2  tl leivinjauhetta
1  tl suolaa
1  tl kanelia
1  tl neilikkaa
½  tl jauhettua inkivääriä
½  tl muskottipähkinää
Vuuan voiteluun
1  rkl Valio laktoositon voi

Valmistusohje

  • Lohko kurpitsa, poista siemenet ja aseta lohkot pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 200 asteessa n. 45 min tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.

  • Koverra sisus ja survo sauvasekoittimella. Tarvitset n. 2 dl survosta.

  • Voitele vuoka voilla ja jauhota.

  • Sekoita erikseen kuivat aineet.

  • Sekoita muut aineet, ja lisää kuivat aineet joukkoon.

  • Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n. 50 min.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi