Wildfood villitsee keittiössä!

Wildfood eli villiruoka on yksi kuumimmista ruokatrendeistä Suomessa ja maailmalla. Villiruualla tarkoitetaan luonnossa villinä kasvanutta ruokaa. Rohkeimmat huippukokit kokeilevat jäkälää ja juuria. Lautaselle ei kuitenkaan tarvitse kerätä risuja ja männynkäpyjä, vaan kotikokki voi hyödyntää villejä luonnonantimia osana ruuanlaittoa.

Superruokaa läheltä

Kesällä ja syksyllä luonnon tarjonta on huipussaan. Pikkuhiljaa tutustumalla eri raaka-aineisiin parhaimmat kasvukaudet tulevat tutuksi. Syksyllä marjat, sienet ja kotimaiset kalat astuvat ruokapöytään. Vaikka käytämme marjoja ruuanlaitossa, voisimme hyödyntää niitä vieläkin enemmän ja monimuotoisemmin. Marjojen kerääminen luonnosta on rentouttavaa ja palkitsevaa. Voit myös oikaista ja ostaa marjat torilta tai marketista, mutta suosi läheltä kerättyjä suomalaisia marjoja. Loppukesän suosikki makupari on mustikka-vadelma, josta syntyy raikas Kuningatar piirakka. Rahkavoitaikina-pohja sulkee sisälleen kauden marjat ja hedelmät, joten kokeile rohkeasti muitakin täytteitä. Puolukan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Happaman kirpeä puolukka sopii hyvin niin suolaisten ruokien pariksi kuin makeisiin leivonnaisiin. Keikauskakku puolukasta on täydellinen tarjottava illanistujaisiin pimenevässä syysillassa. Entä tiesitkö, että syksyn edetessä yöpakkasten makeuttamat pihlajat ovat myös hyödynnettävissä?
 

"Puolukan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat."

Aarteenmetsästystä

Sienien kerääminen voi olla varsinaista salapoliisityötä. Mutta kun löydät hyvän kasvupaikan, sinua onnistaa todennäköisesti seuraavanakin vuonna samalla alueella. Sienien kasvukausi jatkuu vielä pakkasten tultuakin. Helposti lähestyttäviä ja maukkaita ruokasieniä ovat kanttarelli, mustatorvisieni, herkkutatti ja suppilovahvero. Mustatorvisienet ja suppilovahverot ovat siitä kiitollisia, että kun löydät yhden, löydät useamman. Italialaiset raviolit eli täytetyt pastatyynyt voit täyttää kulloinkin saatavilla olevilla kotimaisilla sienillä. Sieniä saat myös torilta tai kauppiaaltasi. Säästetyt voimasi voit käyttää itsetehdyn pastataikinan kaulitsemiseen.

Villi ja vapaa kala

Norjasta kalastetulle ja Thaimaassa pakatulle lohelle on paljon vaihtoehtoja. Suomen vesistöistä löytyy erinomaisia villikaloja, kuten ahven, hauki, kampela, kuha, muikku, sisävesien siika ja silakka. Esimerkiksi WWF on julkaissut taskukokoisen kalaoppaan, joka on helppo ottaa mukaan lompakkoon ruokaostoksille. Syksyllä ahventa löytyy hyvin kalatiskistä. Voi, sitruuna, tilli ja suola maustavat sopivasti tätä mietoa kalaa. Ahven paistuu nopeasti ja helposti uunissa, kesällä grillissä. Isälläni oli aina tapana tehdä kalan seuraksi kermaviilipohjainen kalakastike, joka sopii erinomaisesti kalan kuin kalan seuraksi.

Mustikka pöperö

Mustikka pöperö

TTTtt
b
2
h
123
Vaikeusaste: helppo
o
10min

Valmistusaineet

5  dl mustikoita
3  rkl talkkunajauhoja
½  dl sokeria
1  prk Valio Luomu™ vispikerma UHT HYLA®
1  tl vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Sekoita putsatut mustikat, talkkuna ja sokeri.

  • Vaatkaa sähkövatkaimella vaahtoutuva vispikerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla.

  • Annostele mustikoita ja vaniljavaahtoa kerroksittain tarjoiluastiaan. Koristele keksin muruilla.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Paistettu ahven ja kalakastike

Paistettu ahven ja kalakastike

TTTtt
b
3
h
174
Vaikeusaste: keskitaso
o
30min

Valmistusaineet

Ahvenet
4  kpl kokonaisia ahvenia (á 250 g)
½  kpl luomu sitruunaa
1  nippu tuoretta tilliä
3  rkl Valio Luomu™ voi
1  ripaus suolaa
Kalakastike
1  prk Valio Eila™ kermaviili Luomu
½  kpl sipulia
½  kpl sitruunan mehu
1  tl Dijon sinappia
1  tl juoksevaa hunajaa
1  nippu tuoretta tilliä
1  ripaus suolaa
1  ripaus mustapippuria

Valmistusohje

Ahvenien paistaminen
  • Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele uunivuuan pohja 1 rkl voita ja laita vuoka uuniin lämpenemään.

  • Täytä sillä välin ahvenet. Hiero ahvenien vatsan sisäpinnalle suolaa. Täytä voinokareella, puolikkailla sitruunarenkailla ja tillillä. Sulje ahvenet hammastikulla tai narulla.

  • Asettele kalat uunivuokaan ja sivele ulkopintaan hieman oliviöljyä. Paista n. 15 minuuttia tai kunnes kalat ovat juuri kypsiä.

Kalakastikkeen valmistus
  • Silppua sipuli aivan pieneksi.

  • Sekoita kermaviili, sipuli, puolikkaan sitruunan mehu, sinappi, hunaja ja mausteet. Anna tekeytä jääkaapissa ainakin 15 minuuttia ja sekoita.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Keikauskakku puolukasta

Keikauskakku puolukasta

TTTtt
b
1
h
114
Vaikeusaste: keskitaso
o
2h

Valmistusaineet

Kuorrutus
2  dl saksanpähkinöitä
50  g Valio Eila® laktoositon voi
1  dl ruokosokeria
1 ½  dl sokeria
4  dl puolukoita
Kakkupohja
75  g mantelijauhetta
1  dl tomusokeria
1  kpl valkuaista
½  dl sokeria
100  g Valio Eila® laktoositon voi
3  dl vehnäjauhoja
1  tl leivinjauhetta
1  ripaus suolaa
3  kpl kananmunaa
1  rkl appelsiini kuorta

Valmistusohje

  • Tarvitset halkasijaltaan 26 cm:n pyöreän kakkuvuuan tai irtopohjavuuan. Vuoraa pohja leivinpaperilla.

  • Valmista ensin kuorrutus. Leikkaa voi ohuiksi paloiksi. Levitä palat kakkuvuuan pohjalle. Ripottele päälle karkeasti hienonnetut saksanpähkinät.

  • Sekoita sokerit ja puolukat. Levitä sokeroidut puolukat pähkinöiden päälle vuuan pohjalle.

Kakkupohjan valmistus
  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Valmista ensin mantelimassa sekoittamalla vatkaimella mantelijaiuhe, tomusokeri ja yksi kananmunan valkuainen.

  • Lisää sokeri ja jatka sekoittamista. Lisää voi paloina ja sekoita hyvin kunnes taikina on tasaista. Lisää lopuksi kananmunat yksi kerrallaan ja hienoksi raastettu appelsiinin kuori. Sekoita hyvin.

  • Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe) erillisessä astiassa.

  • Sekoita kuivat aineet joukkoon. Lopeta sekoittaminen heti kun taikina on tasaista.

  • Nostele taikina lusikalla kakkuvuokaan puolukoiden päälle. Käytä nuolijaa saadaksesi pinnasta tasaisen. Paina tarvittaessa taikinaa reunoja kohti.

  • Paista n. 45 minuuttia uunin alatasolla.

  • Ota kakku uunista. Tarkista veitsen avulla ettei kakku juutu reunoihin kiinni. Anna jäähtyä n. 30 minuuttia. Kumoa. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kera, kääriydy vilttiin ja nauti!

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Mustikka-vadelma piirakka

Mustikka-vadelma piirakka

TTTtt
b
2
h
107
Vaikeusaste: keskitaso
o
1h

Valmistusaineet

Rahkavoitaikina
250  g Valio Eila® laktoositon maitorahka
250  g Valio Eila® laktoositon voi
4  dl vehnäjauhoja
1  tl leivinjauhetta
Täyte
3  dl mustikoita
3  dl vadelmia
1  rkl tomusokeria
2  rkl sokeria
1  rkl vehnäjauhoja
Voiteluun
1  kpl Kananmuna, kuorineen punnittu
Koristeluun
1  tl tomusokeria

Valmistusohje

Taikinan valmistus
  • Paloittele voi kuutioiksi.

  • Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe.

  • Nypi voi kuivien aineiden joukkoon niin että taikina on pientä murusta.

  • Lisää maitorahka ja sekoita taikina hyvin käsin. Älä vaivaa liikaa.

  • Muotoile palloksi ja kääri kelmuun. Anna olla jääkaapissa ainakin 30 minuuttia tai vaikka yön yli.

  • Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen pyöreäksi ohuehkoksi levyksi. Siisti reunat veitsellä tai taikinapyörällä.

Piirakan valmistus
  • Sekoita täytteen kaikki aineet sekaisin kulhossa.

  • Levitä täyte tasaisesti taikinalevyn päälle niin että n. 5 cm reunoista jää tyhjäksi. Nostele taikinan reunat päälle ja laskosta.

  • Voitele piirakan reunat kananmunalla.

  • Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.

  • Anna piirakan jäähtyä 10 minuuttia ennenkuin nostat tarjoilualustalle.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >
Sieniraviolit

Sieniraviolit

TTTTt
b
2
h
96
Vaikeusaste: haastava
o
2h

Valmistusaineet

Pastataikina
6  dl durumvehnäjauhoja
4  kpl kananmunaa
4  rkl oliiviöljyä
1  ripaus suolaa
Täyte
1  l suppilovahveroita
1  kpl Sipuli
4  kpl valkosipulinkynttä
2  rkl Valio Luomu™ voi
1  nippu tuoretta persiljaa
1  dl Valio Forte™ juustoa raastettuna
1  dl Valio Kuohukerma
1  ripaus suolaa
1  ripaus mustapippuria
Voikastike
2  rkl oliiviöljyä
25  g Valio Luomu™ voi
1  dl suppilovahveroita
1  dl saksanpähkinöitä
1  ripaus suolaa

Valmistusohje

Pastataikinan valmistus
  • Kaada jauhot keoksi pöydälle. Tee keskelle aukko ja laita siihen kananmunat, öljy ja ripaus suolaa. Ala työstämään taikinaa käsin.

  • Pastataikinan tasapaino on hyvin herkkä ja jopa kananmunien koolla voi olla väliä. Lisää tarvittaessa taikinaan hieman kananmunaa tai vastaavasti vehnäjauhoja. Taikina on sopivaa kun se ei murustu, mutta ei myöskään tartu liiaksi pöytään.

  • Laita taikina kulhoon kostean liinan alle tunniksi odottamaan. Valmista sillä välin täyte.

Täytteen valmistus
  • Ota sivuun kourallinen suppilovahveroita voikastiketta varten. Kuullota voissa pannulla pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää suppilovahverot ja paista kunnes nesteet ovat haihtuneet, noin 10 minuuttia.

  • Lisää kerma pikku hiljaa, anna kiehahtaa hetki ja nosta pois liedeltä.

  • Kun täyte on hieman jäähtynyt, lisää hienoksi raastettu juusto ja persiljasilppu.

Raviolien kokoaminen
  • Kaulitse taikina jauhoja avuksi käyttäen pöytätasolla. Tässä kohtaa joudut ehkä käyttämään hieman voimaa. Sopiva paksuus on n. 1 mm, taikina saa kuultaa hieman läpi.

  • Jauhota pinta. Käytä juomalasia muottina ja irroita taikinalevystä ympyrän muotoisia paloja. Tarvitset 2 kpl per ravioli.

  • Lusikoi täytettä raviolin keskelle. Kostuta reunat vedellä ja liimaa toinen kappale kanneksi raviolin päälle. Painele reunat kiinni sormin.

  • Keitä runsaassa vedessä n. 10 minuuttia riippuen ravioleiden koosta ja paksuudesta. Valmista sillä välin voikastike.

Voikastikkeen valmistus
  • Kuumenna pannulla öljy ja voi. Paista suppilovahverot nopeasti pannulla. Mausta suolalla.

Vinkki!
  • Tehtaile ravioleita kerralla enemmän sillä ne voidaan pakastaa ennen keittämistä. Keittämättömät raviolit eivät säily jääkaapissa, vaan ne tulee keittää tuoreeltaan.

  • Käytä täytteeseen kauden sieniä. Täyte valmistuu yhtä hyvin kanttarelleista, mustatorvisienistä tai vaikka tateista.

Muokkaa resepti sinulle sopivaksi >

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi