Akseli Herlevi ♥ Valio: burgerkoulu

Akseli Herlevi tunnetaan Naughty BRGR:n perustajana ja todellisena burgerimiehenä. Perustimme Akselin kanssa burgerkoulun, jossa paljastetaan täydellisen hampurilaisen salaisuudet. Poimi vinkit ja herkulliset reseptit ja tee seuraavasta burgeristasi unohtumaton makuelämys!

Suomen ensimmäisen top chefin voittaja, Naughty Burgerin perustaja, keittiömestari Akseli Herlevi on vienyt Suomen burger-skeneä eteenpäin isoilla haukkauksilla. Burgerkoulussa saamme kuulla parhaat vinkit täydellisen burgerin valmistamiseen ja  haastattelun myötä maistiaisia siitä, mihin burgertrendi on menossa. Miltä maistuvatkaan miehen kolme uutta burger-reseptiä? Katso vinkit, kurkkaa reseptit ja  syvennä burgertietouttasi hyppäämällä mukaan kouluun!

Mikä on yleisin virhe, kun ihmiset kokkaavat burgereita kotona?

”Kuiva burger on ehkä se pahin. Mitä mehevämpi burger, muun muassa kastikkeilla mehevöitettynä, sitä parempi. Myös maustamisen vähyys voi tehdä burgerista tylsän, jos ei olla tarpeeksi rohkeita. Suola ja muut mausteet tekevät elämyksestä moniulotteisen. Kannattaa maustaa ja kokeilla rohkeasti”, Akseli Herlevi kannustaa.

Kannattaa maustaa ja kokeilla rohkeasti!

Näillä onnistut

Täydellinen burger syntyy hampurilaiskäyttöön luodulla juustolla. Löydät Valion Nauhty BRGR cheddar-burgerjuustot K-kaupoista. Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippi savupekonin makuinen juustokastike löytyy hyvinvarusteltujen kauppojen kylmähyllystä.

”Vinkkinä kannustan valitsemaan alkuun yksinkertaisen, hyvän burger-reseptin, niin voit tehdä vaikutuksen myös kanssaruokailijoihin. Onnistuminen kannustaa sitten erikoisempiin kokeiluihin”, Akseli vinkkaa alkuun herkullisempien hampurilaisten taipaleella.

Burgerkoulu paljastaa täydellisen burgerin salaisuuden

Katso burgerkoulun videoilta Akselin parhaat vinkit, joilla valmistat täydellisen burgerin! Pienillä yksityiskohdilla on yllättävän iso vaikutus!

 • 1. Hyvän hampurilaispihvin salaisuus — maustaminen, muotoilu ja paistaminen

  Katso videolta, miten teet mehevän burgerpihvin, joka murenee herkullisesti vasta suussa.

 • 2. Juuston sulatus burgerpihvin päälle

  Mikä merkitys on burgerjuuston sulatuksella? Katso Akselin vinkit ja kuulet samalla kätevän jipon burgereiden valmistamiseen isommalle porukalle.

 • 3. Järjestyksellä on väliä — näin kokoat täydellisen burgerin

  Missä järjestyksessä burgerin kerrokset kannattaa koota sekä maun että herkullisen ulkonäön nimissä?

 • 4. Burgerin kastikkeiden tuunaaminen

  Kastikkeilla saa mahtavaa vaihtelua burgerin makuun. Katso Akselin yllättävät vinkit kastikkeiden tuunaamiseen!

Burgerissa on kohtalaisen helppo onnistua, siksi kannustan kokeilemaan rohkeasti!
- Akseli Herlevi

Kokeile kolmea Akselin luomaa uutta burger-nautintoa! Jokaisessa burgerissa on oma jujunsa, joka yllättää makuhermot. Kokoa menu alkuun tarjoiltavista dumplingeista ja päätä herkkuhetki Oreo-smoothieen.

ALKUUN

PÄÄRUOAKSI BURGEREITA

JÄLKKÄRIKSI

Tarjoiluidea: Burgerbaari ja burgerbuffet

Jos valmistat hampurilaisia suurelle joukolle, valmista kaikki kolme burgeria, mutta leikkaa burgerit puoliksi, jolloin burgereita jaksaa maistella useamman. Burgerbuffet syntyy tuomalla pöytään burgerleivät ja pihvit ja jokainen saa valita haluamansa täytteet.

Miten burger-skene on muuttunut viidessä vuodessa?

”Elämyksellisyys on kasvanut ja sitä haen itsekin burger-reseptiikassa. Kun puraiset burgeria, pitää tulla hyvä fiilis ja pintaan pitää nousta makumuisto — jokin herkullinen muisto menneisyydestä tai kokonaan uusi makuelämys, joka painuu mieleen”, Akseli kertoo ja tulee samalla valottaneeksi yhtä Naughty Burgerin menestyksen resepteistä. Siksi kuuntelemme nytkin pelkkänä korvana.

Mihin suuntaan hampurilais-trendi on menossa? Mitkä raaka-aineet ovat nousussa?

”Laatu korostuu ja se myös kohenee burger-skenen kilpailun myötä. Kun on maistanut hyvää, huono ei enää kelpaa”, Akseli taustoittaa ilmiötä.

”Näen, että burgereista voi hyvin tulla ”seuraava tortilla”: niissä on samanlainen filosofia, joka tekee niistä helppoa ja herkullista ruokaa isollekin porukalle. Sen kun paistaa pihvit, kokoaa pöytään kastikkeet ja lisukkeet ja jokainen saa kasata oman burgerinsa itse."

"Laatu pysyy kotonakin avainasemassa, sillä hyvän burgerin tekemisestä kotona on tullut entistä helpompaa kaupan valikoimien ansiosta. Tulossa on myös todellinen hifistely burgerin kastikkeilla”, Akseli vinkkaa.

Mikä erottaa suomalaisen ja hampurilaisten esikuvaksi katsotun amerikkalaisen burgerin?

”Puhtaat raaka-aineet: niitä on todella vaikea löytää jenkeistä. Esimerkiksi hormonivapaata lihaa on todella vaikea löytää, tai sen hinta nousee todella korkeaksi. Lisäksi yritystoiminta Suomessa on läpinäkyvää ja ruoan alkuperä on helpompi selvittää, joten täällä voi olla varma, mitä burgeriinsa laittaa. Se on todella ainutlaatuista”, Akseli kertoo ja saa aikaan todellisen kipinän kokeilla suomiversioita rinta rottingilla.

Mistä poimit inspiraatiota uusiin burger-kokeiluihin?

”Poimin ideoita ympäri maailmaa kulkemalla ja maistelemalla. Harvemmin kicksejä tulee toisista burgereista — enemmänkin matkaillessa saa inspiraatiota paikallisista ruoista, ruoanlaittotavoista ja mausteista. Uudessa maassa on usein pakko ihan ensimmäisenä päästä torille tai paikallisiin katukeittiöihin ja syödä street foodia, joka voi olla todella erilaista meidän katuruokaamme nähden. Sen jälkeen ideoita voi yhdistää johonkin ihan muuhun, ja kokeilla juuri esimerkiksi burgereissa.” Viimeksi Akseli kävi inspiraatiomatkalla Azerbaidžanissa.

”Myös sesongin raaka-aineet inspiroivat aina. Syksyllä esimerkiksi sienet ja riista sytyttävät inspiraation. Valitsen usein yhden raaka-aineen, esimerkiksi poron, ja mietin mitä se syö, missä se liikkuu ja poimin ideoita sen elinympäristöstä. Näin esimerkiksi sienet ja marjat sopivat sen kylkeen hyvin”, Akseli kertoo. Metodia kannattaa käyttää myös oman kotikeittiön burger-kokeiluissa.

Miten kasvishampurilaisiin saa makua?

Kasvisburger on välillä kuiva käntty kannesta pihviin, vaikka muhkean hampurilaisen nälkä kasvaa kasvissyöjillekin. Mikä avuksi, Akseli?  ”Helppo vinkki on käyttää kahta kastiketta! Vegehampurilaisenkaan ei kuulu olla kevyt, vaan tarjota runsaita makuja. Burgerit ovat ”palkintoruokaa”, eli filosofiaan ei kuulu himmailu”, Akseli korostaa Naughty Burger -henkeen.

”Raaka-aineet, joissa on umamia, tekevät kasvisburgeristakin ruokaisan. Esimerkiksi sienet, tomaatti, valkosipuli ja yrtit raaka-aineina tuovat ruokaisan maun. Maitotaloustuotteet puolestaan tuovat vegeburgeriinkin maistuvaa runsautta”, Akseli vinkkaa.

Burgerit ovat palkintoruokaa. Mikä onkaan parempaa kuin viikon päätteeksi palkita itsensä burgerilla, jonka on todella ansainnut?

Mikä on täyteläisen portobelloburgerin salaisuus?

”Marinointi on kasvisburgereissa avainasemassa. Sieni on siitä mahtava raaka-aine, että se imaisee helposti marinadin ja saa aikaan mehevän maun. Lisäksi suuressa, tavallista herkkusientä hieman aromikkaammassa portobellosienessä on sama efekti kuin burgerpihvissä: siitä löytyy purtavaa", Akseli avaa hyvän kasvisburgerin anatomiaa. Akselin kehittelemän Cheesy portobello burgerin makumaailmassa on tavoitteena hapon ja rasvan balanssi, jota korostavat vielä portobelloburgerin väliin lisättävä voissa paistettu pinaatti ja juusto.

Mitä haluaisit sanoa Suomen burgerkansalle, Akseli Herlevi?

”Kaksi sanaa: kerran viikossa”, Akseli naurahtaa. ”Mikä onkaan parempaa kuin viikon tai hyvän duunin päätteeksi palkita itsensä burgerilla, jonka on todella ansainnut?” Niinpä.

Ei muuta kuin ääntä kohti!