Miten burger-skene on muuttunut viidessä vuodessa?
”Elämyksellisyys on kasvanut ja sitä haen itsekin
burger-reseptiikassa. Kun puraiset burgeria, pitää tulla hyvä fiilis ja pintaan
pitää nousta makumuisto — jokin herkullinen muisto menneisyydestä tai kokonaan
uusi makuelämys, joka painuu mieleen”, Akseli kertoo ja tulee samalla
valottaneeksi yhtä Naughty Burgerin menestyksen resepteistä. Siksi kuuntelemme
nytkin pelkkänä korvana.
Mihin suuntaan hampurilais-trendi on menossa? Mitkä raaka-aineet ovat nousussa?
”Laatu korostuu ja se myös kohenee burger-skenen kilpailun myötä. Kun on maistanut hyvää, huono ei enää kelpaa”,
Akseli taustoittaa ilmiötä.
”Näen, että burgereista voi hyvin tulla ”seuraava tortilla”: niissä on samanlainen
filosofia, joka tekee niistä helppoa ja herkullista ruokaa isollekin porukalle.
Sen kun paistaa pihvit, kokoaa pöytään kastikkeet ja lisukkeet ja jokainen saa
kasata oman burgerinsa itse."
"Laatu pysyy kotonakin avainasemassa, sillä hyvän burgerin tekemisestä
kotona on tullut entistä helpompaa kaupan valikoimien ansiosta. Tulossa on myös todellinen hifistely
burgerin kastikkeilla”, Akseli vinkkaa.
Mikä erottaa suomalaisen ja hampurilaisten esikuvaksi katsotun amerikkalaisen burgerin?
”Puhtaat raaka-aineet: niitä on todella vaikea löytää
jenkeistä. Esimerkiksi hormonivapaata lihaa on todella vaikea löytää, tai sen
hinta nousee todella korkeaksi. Lisäksi yritystoiminta Suomessa on läpinäkyvää
ja ruoan alkuperä on helpompi selvittää, joten täällä voi olla varma, mitä
burgeriinsa laittaa. Se on todella ainutlaatuista”, Akseli kertoo ja saa aikaan
todellisen kipinän kokeilla suomiversioita rinta rottingilla.
Mistä poimit inspiraatiota uusiin burger-kokeiluihin?
”Poimin ideoita ympäri maailmaa kulkemalla ja maistelemalla. Harvemmin
kicksejä tulee toisista burgereista — enemmänkin matkaillessa saa inspiraatiota
paikallisista ruoista, ruoanlaittotavoista ja mausteista. Uudessa maassa on
usein pakko ihan ensimmäisenä päästä torille tai paikallisiin katukeittiöihin
ja syödä street foodia, joka voi olla todella erilaista meidän katuruokaamme
nähden. Sen jälkeen ideoita voi yhdistää johonkin ihan muuhun, ja kokeilla
juuri esimerkiksi burgereissa.” Viimeksi Akseli kävi inspiraatiomatkalla Azerbaidžanissa.
”Myös sesongin raaka-aineet inspiroivat aina. Syksyllä esimerkiksi sienet ja riista sytyttävät inspiraation.
Valitsen usein yhden raaka-aineen, esimerkiksi poron, ja mietin mitä se syö,
missä se liikkuu ja poimin ideoita sen elinympäristöstä. Näin esimerkiksi sienet
ja marjat sopivat sen kylkeen hyvin”, Akseli kertoo. Metodia kannattaa käyttää
myös oman kotikeittiön burger-kokeiluissa.
Miten kasvishampurilaisiin saa makua?
Kasvisburger on välillä kuiva käntty kannesta pihviin, vaikka muhkean
hampurilaisen nälkä kasvaa kasvissyöjillekin. Mikä avuksi, Akseli?
”Helppo vinkki on käyttää kahta
kastiketta! Vegehampurilaisenkaan ei kuulu olla kevyt, vaan tarjota runsaita
makuja. Burgerit ovat ”palkintoruokaa”, eli filosofiaan ei kuulu himmailu”,
Akseli korostaa Naughty Burger -henkeen.
”Raaka-aineet, joissa on umamia, tekevät kasvisburgeristakin ruokaisan. Esimerkiksi
sienet, tomaatti, valkosipuli ja yrtit raaka-aineina tuovat ruokaisan maun. Maitotaloustuotteet puolestaan tuovat
vegeburgeriinkin maistuvaa runsautta”, Akseli vinkkaa.