Mitä energiantarve ja painoindeksi kertovat?

Energiantarve

Energiantarve tarkoittaa energiamäärää (kcal), jonka elimistösi tarvitsee toimintoihinsa joka päivä. Energiantarpeeseen vaikuttavat perusaineenvaihdunta (ikä, sukupuoli ja paino) sekä fyysisen aktiivisuuden taso.

Naisten perusaineenvaihdunta (PAV) lasketaan kaavalla  0,0615 x paino + 2,08. Tulokseksi saadaan energiantarve megajouleina vuorokaudessa. Miesten perusaineenvaihdunta (PAV) lasketaan kaavalla 0,064 x paino + 2,84. Tulokseksi saadaan energiantarve megajouleina vuorokaudessa. Tulos muunnetaan yksikköön kcal/vrk jakamalla luvulla 0,00418.

Vaihtoehdot energiantarvetestin kohdassa ”Kuinka liikunnallista elämää vietät” kuvaavat fyysistä aktiivisuutta. Fyysisen aktiivisuuden eri tasoissa otetaan huomioon työn rasittavuus sekä keskimääräinen liikunta-aktiivisuus. Perusaineenvaihdunnan laskentakaavasta saatu tulos kerrotaan fyysisen aktiivisuuden tasolla seuraavasti:

1,3         Ei lainkaan tai vain vähän liikuntaa työssä tai vapaa-aikana
1,5 Kevyt työ, vähän vapaa-ajan liikuntaa
1,7 Kevyt työ ja säännöllinen vapaa-ajan liikunta tai kohtuullisen raskas, jatkuvaa liikkumista vaativa työ
2,0 Raskas ruumiillinen työ tai päivittäinen runsas vapaa-ajan liikunta 
2,2 Kova kilpaurheiluharjoittelu 

Energiantarvetestin vaihtoehto Tasapainoinen ruokavalio tarkoittaa, että tavoitteena on pysyä nykyisessä painossa. Painonpudottaja-vaihtoehdossa energiantarpeessa on otettu huomioon maltilliseen laihdutukseen tarvittava 500 kilokalorin päivittäinen energiavaje. Massaa lisäävän energiantarpeessa on huomioitu halutun lihaskasvun vaatima 500 kilokalorin lisäys energiantarpeessa.

Myös raskaus ja imettäminen vaikuttavat kehon energiantarpeeseen. Lue lisää raskaudenaikaisesta ravitsemuksesta.

Painoindeksi

Painoindeksi lasketaan vertaamalla kehon painoa pituuteen. Painoindeksiä voidaan käyttää vain aikuisten pituuden ja painon suhteen arviointiin.

Painoindeksin laskukaava on kehon paino (kg) / pituus2 (m). Normaali kehon painoindeksi on 18,5–25. Kun painoindeksi ylittää 25, suurenevat muun muassa diabeteksen, korkean verenpaineen ja muiden lihavuuteen liittyvien kroonisten sairauksien riskit.

Normaalipainon alue on melko laaja: ylä- ja alarajan väli on noin 20 kiloa. Niinpä sen rajoihin mahtuvat sekä miehet että naiset, niin tukeva- kuin hoikkarakenteisetkin. Painoindeksi kuvastaa kehon rasvapitoisuutta yleisesti ottaen melko hyvin, mutta siihen liittyy myös useita virhelähteitä.

Painoindeksiä ei sellaisenaan voi käyttää lasten, vanhusten, lyhytkasvuisten, erityisen pitkien tai poikkeuksellisen lihaksikkaiden henkilöiden kehon sopusuhtaisuuden arviointiin. Raskaana oleville painoindeksi ei sovi lainkaan.

Painoindeksi ei suoraan kerro rasvan määrästä tai sen jakautumisesta. Joskus normaalipainoisellakin ihmisellä rasvaa voi kertyä vatsan ympärille. Tällöin vyötärön ympärysmitta kertoo, onko laihduttamiseen syytä vai ei. Toisaalta esimerkiksi erityisen lihaksikkailla henkilöillä painoindeksi voi olla kohonnut ilman, että kehon rasvapitoisuus on lisääntynyt.

Painoindeksiluokat

16 tai alle vaikea alipaino       
16,1–18,4 alipaino
18,5–24,9 normaalipaino
25–29,9 ylipaino
30–34,9 merkittävä lihavuus
35–39,9 vaikea lihavuus
yli 40 sairaalloinen lihavuus                                                                   

« Takaisin energiantarvetestiin

Huomio!

Poista resepti Peruuta

Huomio!

Poista viikon reseptit Peruuta
Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos