Grilli mukaan ja piknikille

Jos pihalta tai parvekkeelta ei löydy grillipaikkaa, rennon grillipiknikin saa järjestettyä helposti vaikka lähipuistossa. Tässä reseptit ja vinkit, joilla järjestät herkullisen grillipiknikin!

Hyvä kotona valmistelu takaa sen, ettei retki muutu ruoan kanssa sähläämiseksi. Etukäteen mietittynä voi kiinnittää huomiota esimerkiksi oikeanlaisten lihojen tai kasvisten valintaan: jos ollaan liikkeellä retkigrillin kanssa, valinnan on osuttava nopeasti grillattaviin raaka-aineisiin. Tuntikausia kypsyvät lihat kuuluvat järeämmän grillauskaluston kaveriksi.

Menu grillipiknikille

Tässä helppo menurunko grillipiknikille. Valitse kustakin ryhmästä omat suosikkisi ja ala pakata piknikkoria kuntoon.

Alkuruoka tai lisuke: Valmistele salaatit ja niiden kastikkeet kotona, täytä herkkusienet valmiiksi ja pilko täytteet nyytteihin. Hyvin pakattuna lähes valmis alkupala kulkee kotoa piknikpaikalle ja pääsee saman tien valmistumaan, kun grilli on kunnossa.

Pääruoka: Valitse nopeasti kypsyvä liha tai kala, tai grillaa useampi erilainen lisuke ja kokoa ateria niistä. Nämä reseptit valmistuvat paikan päällä noin puolessa tunnissa, kun niitä on jo valmisteltu kotona.

Jälkiruoka: Jälkiruoankin voi valmistaa grillissä, mutta mukaan voi ottaa myös helppoja käsin syötäviä herkkuja. Passionpavlovat voit valmistella kotona suoraan purkkeihin, mutta lisää marengit ja keksit vasta juuri ennen herkuttelua.

Helposti mukaan: esivalmistele kätevät grillattavat

Kaikki esivalmistellut ruoat ovat piknikgrillaajan kavereita. Esimerkiksi herkulliset grillinyytit voi valmistella lähes loppuun saakka kotona. Piknikpaikalla grillinyytit viimeistellään lisäämällä folion sisään juustoa tai vaikkapa Valio maustettua ruokakermaa, ja lopun hoitaa grillin lämpö. Myös makkaraa voi grillata helposti nyytin sisällä. Huomioi nyyteissä raaka-aineiden kypsyminen: kovat juurekset, kuten peruna, porkkana tai bataatti vievät nyytissä pidemmän ajan, kuin pehmeät kasvikset, kuten kesäkurpitsa tai munakoiso. Pyri laittamaan nyytteihin suurin piirtein samaan aikaan valmistuvia raaka-aineita.

Kun lihan tai kalan marinoi etukäteen, grillauspaikalle ei enää tarvitse kuljetella mukana koko maustekaappia. Yksinkertainen marinadi sisältää öljyn lisäksi sopivasti mausteita ja hapokkaan elementin mureuttamaan valittua raakaa-ainetta. Esimerkiksi hapanmaitotuotteiden avulla syntyy erilaisia upeita marinadeja. Poimi vinkkejä marinadiin tai kehitä ohjeiden avulla itse omasi. Muista, että jos käytät marinadissa maitotuotetta, pidä marinoidut raaka-aineet viileässä, ja ota kylmälaukusta vasta grillauspaikalla.

Myös grillivartaat voi koota helposti etukäteen ja hoitaa grillauksen piknikpaikalla. Yksinkertaisimmillaan grillivartaat tarvitsevat kaverikseen vain suolaa ja pippuria, mutta myös pullo bbq-kastiketta kulkee kätevästi kylmälaukussa. Huomioi myös vartaissa raaka-aineiden erilaiset kypsymisajat.

Hiilillä grillaamisen ydin on hiillos

Hiilillä grillaaminen on helppoa, kun on perillä muutamista perusnikseistä. Niistä ensimmäinen on hiili. Hiilien tulisi olla mahdollisimman ehjiä, jotta niistä muodostuu hyvä hiillos, eikä esimerkiksi pallogrillin alareunassa olevat ilma-aukot tukkeudu hiilimurskasta. Älä mielellään kaada hiiliä grilliin, vaan nostele ne käsin. Näin ne eivät murskaudu.

Jos grillaat lihaa, oikea määrä hiiliä on jotakuinkin kilo hiiliä puolta lihakiloa kohti. Hiillos on valmis grillaamiseen, kun grilliarinan eli tutummin grilliritilän päälle aseteltu sanomalehtipaperi syttyy alle 10 sekunnissa palamaan.

Muista lisäksi vielä kaksi makuun vaikuttavaa asiaa: älä sytytä hiiliä sytytysnesteellä, vaan käytä luonnollisia, hajuttomia sytytystapoja, esim. puulastuja. Nykyään on myös saatavilla hajuttomia sytytyspaloja. Tämä vinkki takaa, että ruoka maistuu hyvältä – eikä sytytysnesteeltä. Toinen tärkeä asia liittyy grilliritilään, muista laittaa se ennen grillausta hiilloksen päälle hetkeksi, jotta siihen jääneet epäpuhtaudet palavat pois.

Ja sitten tietenkin se tärkein: malta odottaa hiillokseen saakka. Liekeissä valmistettu ruoka palaa pinnalta, eikä kypsenny sisältä – ja maistuu lähinnä tuhkalta.

Mitä mukaan grillipiknikille?

 • pieni pallogrilli ja hyviä hiiliä, retkigrilli tai kertakäyttögrilli
 • laadukkaita sytykkeitä
 • riittävästi paperia tai serviettejä
 • ruokailuvälineet. Jos haluaa kertakäyttöiset, monissa kaupoissa on saatavilla puisia.
 • iso piknikpöytäliina tai viltti, jolle ruoat voi kattaa maahan, ellei retkipaikalla ole pöytää.
 • riittävästi alustoja myös istumiseen
 • riittävästi pusseja tai muita kuljetusvälineitä, jotta roskat saa vietyä pois. Kuumimpana retkeilysesonkina monien retki- ja grillipaikkojen roskikset ovat päivän päätteeksi täpötäynnä.
 • riittävästi vettä ja muuta juomaa, sekä mukeja. Vettä voi kulua myös huuhtelemiseen, jos lasten käsiä tai ruokailuvälineitä pitää pestä.
 • käsidesi käsien puhdistamiseen siltä varalta, että vesi pääsee loppumaan.
 • kevyttä, mukana kulkevaa puuhaa niin pienille kuin isoille. Petanque-pallot ja mölkky ovat hauskoja, mutta painavat jonkin verran. Frisbee ja jalkapallo kulkevat kevyemmin mukana.
 • pieni kaiutin musiikin kuunteluun. Muista kuitenkin huomioida myös muut puistossa olijat ja pitää äänenvoimakkuus matalana.
Sesonki
Piknik kuuluu kesään
Sesonki
Grilliruoka kruunaa kesän
Sesonki
Raikkaat kesäjuomat