Grilliruoan lisäkkeet ja kastikkeet
Hyvä kastike tai marinadi on grilliaterian kulmakivi. Perinteinen bbq-kastike sopii niin marinadiksi kuin kastikkeeksi ja raikkaat jogurtti- tai kermaviilikastikkeet ovat omiaan grilliruoan kaveriksi. Erilaiset salaatit, nyytit ja grillissä kypsytetyt kasvikset tuovat niin makua kuin väriä grilliaterialle.
Parhaat satokauden kotimaiset kasvikset
Eri kasvikset ovat herkullisimmillaan eri aikaan kesästä. Tuoreissa kasviksissa maku on aina parhaimmillaan, joten kotimaisten kasvisten satokaudesta kannattaa ottaa kaikki ilo irti.
Kokeile kesäkuussä: Retiisi, rucola, kevätsipuli, lehtikaali ja parsa.
Kokeile heinäkuussa: Avomaankurkku, kirsikkatomaatti, herne, tilli ja salaatit.
Kokeile elokuussa: Kesäkurpitsa, latva-artisokka, maissi, härkäpapu ja punajuuri.
Grillauskastike viimeistelee maut
Hyvä grillikastike ja marinadi ovat grilliaterian kulmakivet. Marinadi antaa lihalle maun lisäksi myös mureutta ja mehevyyttä. Perinteinen bbq-kastike sopii niin marinadiksi kuin kastikkeeksi ja raikkaat jogurtti- tai kermaviilikastikkeet ovat omiaan myös kalan ja kasvisten kylkeen. Helpon valmiin kastikkeen grilliruoille saat esimerkiksi Valio dippi & kastikkeella, Valio Koskenlaskija® Ruoka sulatejuustolla tai Valio Lempeä Jogurtilla.
Grillatussa, tahmeassa kanassa on moneen grilliruokaan sopiva makea ja hapokas maustekastike. Kukkakaalihampurilaisten balsamico-kastike sopii puolestaan sekä grillauskastikkeeksi että lisukkeiden marinadiksi. Kasviksille sopivat kastikkeet syntyvät valkosipulista, oliiviöljystä, hunajasta ja tuoreista yrteistä. Grillijuusto-mansikkasalaatin jäävinaigretteen on lisätty myös mansikoita makua tuomaan.
Marinadi- ja kastikevinkit
Liha marinoituu parhaiten pussissa ja sen olisi hyvä maustua vähintään tunnin ajan. Tuoreet yrtit ja valkosipuli antavat hyvän, kesäisen maun.
Säilytä kaapissa ainakin nämä marinadin perustarvikkeet:
Öljy, esim. oliiviöljy tai rypsiöljy.
Happamuutta tuova viinietikka, viini, jogurtti tai sitruunamehu.
Mausteet, kuten mustapippuri, suola, chili, sokeri ja hunaja.