Marinoi liha mureaksi hapanmaitotuotteilla

Kategoriat:

Lihan marinoinnin salat on hyvä kerrata kesän grillisesongin startatessa. Miksi liha kannattaa marinoida? Entä mikä on sopiva marinointiaika? Kurkkaa vastaukset yleisimpiin marinointikysymyksiin tästä.

Marinointi mureuttaa ja antaa makua lihaan. Marinadin tekeminen on helppoa ja kun marinoit lihan tai broilerin itse, saat juuri sen makuisen marinadin, mitä toivot – ja vieläpä ilman lisäaineita. Marinointi sopii niin paistettaville kuin grillattavillekin lihoille.

Mausteiden lisäksi marinadiin kannattaa lisätä jotain hapanta, kuten etikkaa, viiniä, sitrushedelmää tai hapanmaitotuotteita kuten jogurttia tai piimää. Marinadin happamuus laskee lihan pH:ta, mikä mureuttaa lihaa.

Marinointiaika riippuu halutusta lopputuloksesta: mitä kauemmin marinoit, sen syvemmälle lihaan maku siirtyy. Isommat lihapalat kannattaa marinoida yön yli, pienimmille paloille riittää muutama tunti.

Hapanmaitomarinadit

Piimä ja jogurtti sopivat mainiosti mureuttamaan lihaa. Hyviä mausteita hapanmaitotuotteiden kaveriksi ovat esimerkiksi sitruuna, lime, valkosipuli, aromaattiset yrtit kuten rosmariini, timjami ja minttu. Itämaista makua marinadiin saat currysta, inkivääristä ja chilistä. Suolaa voi olla marinadissa ripaus maun vuoksi, mutta liha maustetaan suolalla vasta kypsentämisen jälkeen.

Vinkit marinoijalle

  1. Marinadin tulee peittää liha kauttaaltaan, jotta se maustuu tasaisesti.
  2. Kätevin tapa on marinoida pakastepussissa; näin marinadia ei tarvitse suurta määrää. Laita liha ja marinadi pussiin, poista ilma ja sulje pussin suu. Näin marinadi puristuu lihaa vasten tasaisesti.
  3. Pusseja kannatta laittaa kaksi päällekkäin, jottei marinadi valu jääkaappiin, jos esimerkiksi luut rikkovat pussin.
  4. Ota marinoitu liha huoneenlämpöön hyvissä ajoissa ennen paistamista tai grillaamista.
  5. Jos grillaat lihat, pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi pois ennen grillausta, jotta se ei turhaan sotke grilliä tai pala lihan pintaan.
  6. Raa´an lihan marinointiin käytettyä marinadia ei voi käyttää enää kypsän lihan kastikkeena vaan se tulee heitetään käytön jälkeen pois.
Sesonki
Lihan ja kanan grillaus
Sesonki
Kastikkeet ja marinadit grilliruoalle
Sesonki
Parhaat salaatit grillaajalle