Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

Anna aikaa myös palautumiselle

Anna aikaa myös palautumiselle
Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter Toimituspäällikkö

Valio Oy

Fyysinen rasitus ja liikunta kuormittavat kehoa, mutta tämä kääntyy eduksi, kunhan huolehdit riittävästä palautumisesta.

Kehomme ja mielemme kuormittuvat päivittäin tavalla tai toisella – esimerkiksi työn, ihmissuhteiden, urheilun tai stressin takia. Toisin sanoen kuormittuminen on osa elämää. Tasapaino syntyy siitä, että keholla ja mielellä on mahdollisuus palautua riittävästi rasituksen kuten treenin jälkeen.

Millaista on hyvä ja riittävä palautuminen, ja millaiset asiat siihen vaikuttavat? Entä miten ravinto vaikuttaa palautumiseen? Valion ravitsemusasiantuntija Janita Bergström ja Valion ruoka-asiantuntijan työnsä ohella personal trainerina työskentelevä Ilona Köckritz-Perkiö vastaavat yleisimpiin palautumiskysymyksiin.

Janita Bergström ja Ilona Köckritz-Perkiö

Herkkua lihaksille!

Valio PROfeel® proteiinivanukkaat, -mousset ja -pirtelöt sopivat terveelliseen herkutteluun.


”Reipas kävelylenkki ei vaadi yhtä pitkää palautumista kuin täysillä vedetty sisäpyöräilytunti tai salitreeni.”


Pidä proteiinijuoma treenikassissa

Yksi Valio PROfeel® -proteiinijuoma sisältää 20 g proteiinia. Proteiinijuomia voi huoletta säilyttää pidempiäkin aikoja treenikassissa, sillä ne säilyvät lämpimässä.


Tip icon

Mistä tunnistaa liiallisen rasituksen tai ylikuntotilan?

1. Sykkeen seuranta

Jos liikut aktiivisesti ja epäilet ylikuormitusta tai ylikuntoa, on leposykkeen tai sykevälivaihtelun seurannasta apua.

Jotta pystyt vertaamaan sykkeesi tilaa, tulee sinulla olla vertailukelpoinen mittaustulos niin sanotusta normaalitilasta. Sykettä voit seurata esimerkiksi urheilu- tai älykellon avulla.

2. Harjoituspäiväkirja & omien tuntemusten kirjaaminen

Omien kehontuntemusten ja mahdollisten muiden vaikuttavien tekijöiden kirjaaminen harjoituspäiväkirjaan on kultaakin kalliimpi keino, kun haluat arvioida muutoksia tai etsiä syitä ja seurauksia kuormittumiseen – ja vastaavasti myös erinomaiseen palautumiseen.

Tulosten kirjaamisen lisäksi kysy itseltäsi, oletko levännyt, syönyt ja juonut hyvin ja millainen yleisfiiliksesi on. Harjoituspäiväkirjasta voit seurata, oletko edennyt tavoitteitasi kohti, vai oletko ottanut takapakkia, ja millaiset seikat tähän ovat vaikuttaneet.

”Tavoitteellisen treenaajan on hyvä muistaa, että kehitystä tapahtuu vain, jos kuormittuminen, palautuminen, uni ja ravinto ovat tasapainossa.”


Search