C-vitamiini

C-vitamiinia tarvitaan päivittäin, koska se ei varsinaisesti varastoidu elimistöön. Se imeytyy kaikista ruoka-aineista tehokkaasti ja on hyvin siedetty, koska ylimäärä erittyy virtsan mukana pois elimistöstä.

C-vitamiinilla on elimistössä useita tehtäviä. Sitä tarvitaan muun muassa tukemaan normaalia vastustuskykyä. C-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää myös hermoston ja psyykkisten toimintojen kannalta. Lisäksi C-vitamiini toimii soluja suojaavana antioksidanttina eli se suojaa soluja hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. Stressaantuneiden ja tupakoitsijoiden kannattaakin huolehtia riittävästä C-vitamiinin saannista, sillä stressi ja tupakointi lisäävät tarvetta. Myös liikkuja hyötyy reilummasta määrästä. Paras hyöty saadaan, kun C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita nautitaan osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Paljonko C-vitamiinia tarvitaan?

C-vitamiinin parhaat lähteet ruokavaliossa ovat kasvikset, hedelmät ja marjat. Suositusten mukainen kuusi kourallista kasviksia päivässä takaa helposti päivän saantisuosituksen sekä aikuisilla että lapsilla.

C-vitamiinin saantisuositus (Lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014):

Ryhmä Ikä mg/vrk
Lapset 6-11 kk 20
12-23 kk 25
2-5  v 30
6-9 v 40
10-13 v 50
Aikuiset ja nuoret yli 14 v 75
Raskaana olevat 85
Imettävät 100

Treenaavalle reilummin C-vitamiinia

Kovatehoisen liikunnan jälkeen flunssan tiedetään iskevän tavallista helpommin. Aktiivisesti ja kovatehoisesti liikkuvien sekä tiukasti treenaavien urheilijoiden kannattaakin pitää flunssaa loitolla lisäämällä C-vitamiinin saantia, sillä reilut C-vitamiiniannokset (200 mg päivittäisen saantisuosituksen lisäksi päivässä) edistävät puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa rankan urheilusuorituksen aikana ja sen jälkeen.

Liikkujan ja miksei myös kaikkien muidenkin näkökulmasta C-vitamiinilla on myös tärkeitä tehtäviä elimistön tukirakenteisiin liittyen. C-vitamiini toimii antioksidanttina kollageeni proteiinien muodostumisessa. C-vitamiini edistää näin kollageenin normaalia muodostumista mm. sidekudoksen, luuston, rustojen, ihon ja verisuonten rakenteissa.

C-vitamiini lisää raudan imeytymistä

C-vitamiini lisää moninkertaisesti kasvikunnasta, kuten täysjyväviljasta, peräisin olevan ei-hemiraudan imeytymistä. Aterian yhteydessä nautitun raudan imeytyminen tehostuu jo 20-60 mg:n C-vitamiiniannoksilla.

Kun halutaan buustata päivittäistä C-vitamiinin saantia, voidaan valita erilaisia C-vitamiinilla täydennettyjä mehuja, esimerkiksi Valio täysmehu ja Valio Gefilus® mehu.

Esimerkkejä eri ruoka-aineiden C-vitamiinimääristä:

Ruoka-aine ja annoskoko mg/annos
Mandariini 1 kpl 33
Mustaherukat 1 dl 64
Pieni banaani 10
Pieni tomaatti 10
Vihersalaattiannos 9
Kaalisalaatti 1 dl 15
Valio mehut 1 dl 40-60