Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.
DASH-ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä vähärasvaisia maitotuotteita. Keskeistä ruokavaliossa on suolan määrän rajoittaminen. Verenpaineen alenemisessa DASH-ruokavalion on havaittu olevan lähes yhtä tehokas kuin verenpainelääkkeet.
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) -ruokavalio on alun perin verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, jossa on tavallista runsaammin kasviksia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. DASH-ruokavalio laskee tehokkaasti verenpainetta, lisäksi sen on havaittu ehkäisevän tyypin 2 diabetesta sekä vaikuttavan suotuisasti painonhallintaan. DASH-ruokavalio muistuttaa pitkälti ravitsemussuositusten mukaista terveyttä edistävää ruokavaliota ja sopii siksi kaikille.
DASH-ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, hedelmät ja marjat, joita tulisi nauttia vähintään kymmenen annosta päivässä. Kasvisten lisäksi ruokavalioon kuuluu täysjyväviljaa sekä reilusti vähärasvaisia maitovalmisteita. Kalaa syödään mielellään kolmesti viikossa ja punaista lihaa vain vähän. Ruokavalioon kuuluvat myös pähkinät, siemenet ja palkokasvit sekä sopivasti pehmeä rasvaa: ruoanvalmistukseen suositellaan pullomargariinia tai kasviöljyä ja leivän päälle pehmeää margariinia.
Keskeinen tekijä DASH-ruokavaliossa on suolan määrän rajoittaminen. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan suolan saannin tulisi olla korkeintaan teelusikallinen eli viisi grammaa päivässä. DASH-ruokavaliossa suolan määrän rajoitus on vielä tiukempi: korkeintaan 4,3 grammaa päivässä.
Suolan saantia voi vähentää käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa ja valitsemalla vähempisuolaisia tuotteita. Leivistä kannattaa valita vähemmän suolaa sisältävä vaihtoehto tai leipoa leipä itse sekä kiinnittää suolan määrään huomiota erityisesti valmisruokaa, leikkeleitä ja juustoja valitessa. Tehokkain tapa vähentää suolan saantia on tehdä muutoksia jokapäiväisissä ruokatottumuksissa.
Valio ValSa® maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista ja sisältää lähes 80 prosenttia vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola. Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta, ja samalla tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi ilman että maku kärsii. Valio Oltermanni® ValSa®, Valio Polar® ValSa®, Valio Salaneuvos® ValSa® ja Valio Oivariini® ValSa® sisältävät 30-50 % vähemmän suolaa ja silti tuotteissa on erinomainen maku.
Kasviksia vähintään 10 annosta päivässä
Vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita 4 annosta päivässä
Täysjyväviljaa ja -viljavalmisteita 8 annosta päivässä
Lihaa, kalaa ja kananmunaa 2 annosta tai vähemmän päivässä
Ravintorasvoja 3-4 annosta päivässä
Pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja 5 annosta viikossa
Makeita herkkuja enintään 5 annosta viikossa
Esimerkit sopivat ruokavalioon, joka sisältää noin 2000 kcal energiaa vuorokaudessa.