Siirry sisältöön
Diabetes

Diabeteksen ehkäisy

Diabeteksen ehkäisy
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Elintavoilla on suuri merkitys tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Terveellisen ruokavalion ohella painonhallinta, liikunta, uni sekä päihteiden välttäminen tai kohtuullinen käyttö ovat tärkeitä tekijöitä diabetesriskin hallinnassa. Elintapamuutos ehkäisee diabetekseen sairastumista.

Painonhallinta

Painonhallinnan tavoitteena on normaalin painon ylläpitäminen tai siihen pyrkiminen. Normaalipainoisen aikuisen painoindeksin (BMI, body mass index) vaihteluväli on 18,5–25. Tavoiteltava vyötärönympärys on naisilla alle 80 cm ja miehillä alle 94 cm.

Valtaosa tyypin 2 diabeetikoista on ylipainoisia, mutta paino-ongelmat yleistyvät myös tyypin 1 diabeetikoilla. Jo 5–10 prosentin painonpudotus vaikuttaa edullisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan sekä verenpaineeseen. Painonnousun ehkäisy on helpompaa kuin laihduttaminen, joten normaalipainoisen diabeetikon kannattaa panostaa lihavuuden ehkäisemiseen.

Laihduttamiseen ja painonhallintaan suositellaan ruokavaliota, jossa vältetään runsaasti energiaa, kovaa rasvaa ja paljon sokeria sisältäviä elintarvikkeita. Kasvisten lisääminen vähentää ruoan energiatiheyttä. Proteiinin osuuden lisäämisestä on myös apua painonhallinnassa, sillä proteiini säästää lihaskudosta laihtumisen aikana. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus tukee painonhallintaa. Pysyvät ruoka- ja liikuntatottumusten muutokset ovat edellytys sille, että saavutettu alempi paino voidaan säilyttää.

keskivartalolihavuus
sauvakävely

Search