Karppaus eli hiilihydraattitietoinen ruokavalio

Karppaus-termin takana on tietynlainen välttämisruokavalio. Riippuen karppaustyylistä, voi hiilihydraattien määrä olla karsittu hyvinkin vähäiseksi tai sitten huomio kiinnitetään lähinnä ruokavalioon valittujen hiilihydraattien laatuun.

Nauti hyvälaatuisia proteiineja ja kiinnitä huomiota hiilihydraattien laatuun

Hiilihydraattien laatuun ja määrään on alettu kiinnittää ruokavaliossa entistä enemmän huomiota. Keskustelu on tuonut mukanaan erilaisia ruokavalioita, kuten tiukasti toteutetun karppaamisen, hyväkarppaamisen ja hiilihydraattitietoisuuden.

Vähähiilihydraattista eli vhh-ruokavaliota noudattavat vähentävät ruokavaliostaan hiilihydraattien saantia, osa hyvinkin merkittävästi. Osa karsii jopa lähes kaikki hiilihydraatit ruokavaliostaan. Tällaista ruokavaliota kutsutaan myös ketogeeniseksi ruokavalioksi.

Suositeltavammassa karppauksen muodossa hyväkarppaajat tai hiilihydraattitietoiset keskittävät huomionsa hiilihydraattien laatuun. He suosivat ruokavaliossaan hyviä, paljon tärkeitä ravintoaineita sisältäviä hiilihydraatteja ja vähentävät hiilihydraateista vain vähän ravintoaineita sisältäviä ”höttö" hiilihydraatteja.

Laatua lautaselle hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa

Ruokavaliosta vähennettyjen "höttö" hiilihydraattien tilalle kannattaa valita laadukkaita hiilihydraattien lähteitä. Laadukkaita hiilihydraatteja saa nauttimalla kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä valitsemalla viljatuotteista runsaskuituisia täysjyvävilja vaihtoehtoja.

Proteiininlähteisiin kannattaa kiinnittää myös huomiota ja suosia laadukkaita ja vähärasvaisia proteiininlähteitä ruokavaliossa. Maitotuotteista saa ruokavalioon helposti hyvälaatuista maitoproteiinia ja vähärasvaisten vaihtoehtojen valinta on helppoa. Muita proteiininlähteitä ruokavaliossa ovat kala, kana, liha, muna, palkokasvit, pähkinät sekä siemenet. Hyviä pehmeitä rasvoja on hyvä käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa, leivän päällä sekä salaatissa.

Maito sisältää hyvälaatuista proteiinia

Ruoka- ja välipalajuomana kannattaa nauttia Valio Plus™ maitoa, joista saat 50 % enemmän proteiinia kuin tavallisesta maidosta. Kaikissa Valion kypsytetyissä juustoissa on runsaasti proteiinia ja hyvää makua. Niitä voi käyttää monipuolisesti välipaloilla, ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa mm. viipaleina, raasteina tai kuutioina. Erinomaisia juustoja hiilihydraattitietoista ruokavaliota noudattaville ovat esimerkiksi Valio Polar® juustot, joista löytyy valinnanvaraa moneen makuun. Salaatteihin sopivat hyvin esimerkiksi Valio raejuustot, Valio Eila® salaattijuustot ja Valio Eila ® kotijuusto. Lämpimään ruoanlaittoon runsautta ja makua saa uusista Valio Mifu® ruokarakeista, jotka sisältävät runsaasti proteiinia ja vain vähän rasvaa (3 g/100 g).

Hyviä välipalavaihtoehtoja vähemmällä sokerilla

Saat maukkaita, runsaasti proteiinia sisältäviä ja helposti muunneltavia välipalavaihtoehtoja esimerkiksi kokokaan maustamattomista rahkoista tai jogurteista, marjoista tai hedelmistä sekä pähkinöistä ja siemenistä. Älä myöskään unohda erilaisia maustamattomia Valio viilejä. Monista runsaasti proteiinia sisältävistä maustetuista rahkoista löytyy myös sokeroimaton vaihtoehto. Vähemmän lisättyä sokeria sisältävä välipalavalikoima jatkaa myös kasvamistaan.

Monipuolisesti rasvoja ruokavalioon

Valio Oivariini® tarjoaa luonnollisuutta arvostavalle  täysin lisäaineettomia vaihtoehtoja leivälle ja ruoanlaittoon. Valio Oivariini® sarjasta löydät esimerkiksi Valio Oivariini® juoksevan, jolla on Sydänmerkki sekä Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa®, jossa on 50 % vähemmän suolaa kuin rasvaseoksissa keskimäärin. Valitse Valio voi esimerkiksi leivontaan, kun haluat saada aikaan parhaan mahdollisen lopputuloksen. Voi tekee leivonnaisista mureita ja kauniisti ruskistuneita. Voilla leivotut leivonnaiset säilyttävät mehevyytensä pitkään.

Salaattiin on hyvä muistaa lisätä öljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä sellaisenaan.

Karppaajan reseptit vähähiilihydraattiseen ruokavalioon
Hanna Kautiainen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›