Kasviproteiinit

Kasviproteiinien aminohappokoostumuksissa on suuria eroja. Kaura- ja herneproteiini ovat monipuolisia, hyvin siedettyjä kasviproteiineja, jotka imeytyvät tehokkaasti. Yhdistelemällä eri kasviproteiinilähteitä voidaan varmistaa riittävä välttämättömien aminohappojen saanti.

Kasviproteiini

Kasviproteiinin aminohappokoostumus vaihtelee riippuen siitä, mistä kasvista se on peräisin. Eläinproteiinit, kuten maito, kanamuna ja liha ovat ns. täydellisiä proteiineja eli ne sisältävät runsaasti kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Myös monien kasviproteiinien aminohappokoostumus on monipuolinen. Yhdistelemällä eri kasviproteiineja voidaan varmistaa riittävä välttämättömien aminohappojen saanti myös kasvisruokavaliossa. Valion reseptipankista löytyy erinomaisia reseptejä, jotka sopivat myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Helppoa kasvisruokaa loihdit Gold&Green® tuotteiden avulla

Kaurasta ja palkokasveista valmistettu Nyhtökaura® sisältää kuitua, rautaa ja roimasti proteiinia, ja sille on myönnetty Sydänmerkki.

Tutustu muihin Gold&Green® tuotteisiin

Monipuolinen kauraproteiini imeytyy hyvin

Kaura sisältää muihin viljoihin verrattuna runsaasti proteiinia (keskimäärin 7 %). Kauran aminohappokoostumus on monipuolinen, joskin välttämättömistä aminohapoista lysiiniä, metioniinia ja treoniiniä on vähän. Kauraproteiini on ravitsemuksellisesti korkealaatuista, koska se imeytyy hyvin (yli 90 %) ja on näin ollen elimistön hyödynnettävissä. Kaura ei luontaisesti sisällä gluteenia, kuten useimmat muut viljat, joten gluteeniton kaura (aiemmin kutsuttu myös nimellä "puhdas kaura") soveltuu keliaakikoille ja gluteeniyliherkille.

Herneproteiini imeytyy hitaasti ja tasaisesti

Herne sisältää proteiinia 5–6 % tuorepainosta. Herneproteiinissa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, ja ainoastaan metioniinin pitoisuus on alhainen. Herneproteiini imeytyy hitaasti, merkittävästi hitaammin kuin esimerkiksi heraproteiini, varmistaen tasaisen aminohappojen saannin kudoksille. Herneproteiini on hyvin siedetty ja aiheuttaa harvoin ruoansulatuskanavan oireita niillekään henkilöille, jotka muuten saavat oireita herneistä.

Välttämättömät aminohapot kasviproteiineissa

Kauraproteiinin aminohapoista 37 % on välttämättömiä ja vastaavasti herneproteiinissa välttämättömien aminohappojen osuus on 42 %. Tämä on enemmän kuin useimmissa muissa kasviproteiineissa. Vertailun vuoksi: parhaassa luontaisessa välttämättömien aminohappojen lähteessä, heraproteiinissa, näiden aminohappojen osuus kaikista aminohapoista on 56 %.

Proteiinilähteiden ravitsemuksellista arvoa kuvaava DIAAS-indeksi huomioi aminohappokoostumuksen lisäksi aminohappojen imeytymistehokkuuden elimistössä. DIAAS-indeksi on kaura- ja herneproteiineille korkeampi kuin useimmille muille kasviproteiineille.

Ruokavaliot
Erilaiset kasvisruokavaliot
Ruokavaliot
Laktovegetaristin kasvisruoka­valioon proteiinia maitotuotteilla