Keliakia

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Tällöin ravintoaineiden imeytyminenkin heikkenee. Keliakia voidaan havaita esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsella huonosta painonkehityksestä. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana.

Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaruokavaliossa ei ole vehnää, ruista, ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita. Sopivia viljoja ovat riisi, maissi, tattari, hirssi sekä monet gluteenittomat erityisvalmisteet. Nykyisen hoitosuosituksen mukaan gluteeniton kaura on turvallista kaikille keliaakikoille, myös lapsille ja ihokeliaakikoille. Sama hoito sopii gluteeniyliherkkyyteen, jota tunnetaan vielä melko huonosti, mutta jota tutkitaan paljon.

Yleisyys

Geneettisillä syillä tiedetään olevan suuri merkitys sairauden synnyssä. Keliakiaa sairastaa länsimaissa noin 0,5–1 % väestöstä. Suomessa keliakiaa esiintyy noin 2 prosentilla. Keliakian seulontamenetelmänä on verikoe, jossa tutkitaan keliakian vasta-aineita. Diagnoosi varmistetaan ottamalla koepala ohutsuolesta. Koepalaa ei kuitenkaan tarvita, mikäli vasta-ainepitoisuudet ovat yli 10-kertaiset viitearvoihin nähden, eikä epäillä ihokeliakiaa. Keliakia voidaan havaita lapsilla esimerkiksi vatsavaivoista ja lapsen huonosta painonkehityksestä, mikä aiheutuu ravintoaineiden heikentyneestä imeytymisestä vaurioituneen suolinukan läpi. Lapsilla on myös suljettava pois vilja-allergian mahdollisuus. Lue lisää vilja-allergiasta.

Keliakian oireet

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolinukan tuhoutumista ja suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion.

Keliakia oireilee eri tavoin. Tavallisimpia oireita ovat erilaiset vatsavaivat ja suolisto-oireet, mutta keliakia aiheuttaa toisinaan myös anemiaa ja väsymystä, sillä keliakia yleensä heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Ihokeliakia puolestaan aiheuttaa voimakkaasti kutisevaa ihottumaa. Taipumus sairastua keliakiaan on perinnöllistä, mutta se voi puhjeta myös henkilölle, jonka suvussa keliakiaa ei esiinny lainkaan. Keliakiaan voi sairastua missä tahansa iässä, ja suomalaisista arviolta 2 % sairastaa keliakiaa.

Keliakiaruokavalio

Keliaakikon ruokavaliosta poistetaan vehnää, ohraa ja ruista sisältävät viljavalmisteet ja muut niitä sisältävät tuotteet. Ruokavaliosta poistettujen viljatuotteiden tilalle valitaan keliaakikolle sopivia viljoja, esimerkiksi maissia, riisiä ja hirssiä, sekä pseudoviljoja eli muihin kuin heinäkasveihin kuuluvia viljelyskasveja, kuten tattaria.

Keliaakikon, myös lapsikeliaakikoiden, on turvallista käyttää gluteenitonta kauraa eli ns. puhdaskauratuotteita. Puhdaskaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista. Lapsikeliaakikoilla puhdaskauran katsotaan olevan turvallinen ainakin 50 g päiväannokseen asti. Suurin osa keliaakikoista pystyy käyttämään myös teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä.

Keliakialiitto ei suosittele ammattikeittiöiden käyttöön lainkaan ohramallasuutetta tai vehnätärkkelystä sisältäviä elintarvikkeita, joiden gluteenipitoisuutta ei tiedetä tai jotka eivät alita erittäin vähägluteenisille tuotteille asetettuja raja-arvoja. Ammattikeittiöt voivat käyttää turvallisesti vehnätärkkelyssiirappia ja vehnä- tai ohrapohjaista glukoosisiirappia sisältäviä tuotteita.

kaikki gluteenittomat reseptit

Riittävä kuidun saanti tärkeää

Keliaakikon on tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet ruokavaliorajoituksista huolimatta. Viljatuotteet ovat tärkeä kuidun lähde, ja lisäksi viljoista saa B-vitamiineja, rautaa ja muita kivennäisaineita. Erityisesti riittävä kuidun saanti saattaa olla haasteellista, sillä tärkein kuidun lähde ruokavaliossamme on tavallisesti vilja. Valinnoissa kannattaa suosia runsaammin kuitua sisältäviä vaihtoehtoja, käyttää runsaasti kasviksia ja tarvittaessa valita ruokavalioon kuitulisättyjä tuotteita. Valion tuotevalikoimasta löydät gluteenittomia kuitupitoisia tai runsaskuituisia tuotevaihtoehtoja.

Maidon ravintoaineita murehtimatta laktoosista

Keliakia on sairaus, joka voi ennen löytymistään tai hoitamattomana vahingoittaa suoliston pintaa, mikä estää suolistoa tuottamasta laktoosia pilkkovaa laktaasientsyymiä. Varsinkin sairauden toteamisen alkuvaiheessa keliaakikon on hyvä noudattaa laktoositonta ruokavaliota, kunnes suoliston pinta tervehtyy ja laktaasientsyymin tuotto palautuu.

Lähes puolella keliakiaa sairastavista esiintyy jossain vaiheessa sairauttaan suolinukan vaurioista johtuen laktoosi-intoleranssia. Tällöin ruokavalioon sopivat Valion vähälaktoosiset HYLA® tuotteet ja Valio Eila® laktoosittomat tuotteet.

Gluteenittomien tuotteiden merkintä

Gluteeniton tuote voi sisältää gluteenia enintään 20 mg/kg. Gluteeniton tuote voi sisältää prosessoitua vehnätärkkelystä, gluteenitonta kauraa sekä gluteenittomia viljoja ja muita gluteenittomia ainesosia. On toisaalta hyvä huomioida, että 'gluteeniton'-merkinnän puuttuminen ei kuitenkaan aina tarkoita, etteikö tuote olisi gluteeniton. 'Gluteeniton'-merkintää ei saa laittaa esimerkiksi maitoon, kananmuniin, kasviksiin, hedelmiin tai käsittelemättömään lihaan tai kalaan, jotka eivät luontaisestikaan sisällä gluteenia.

'Erittäin vähägluteeninen' -merkintää käytetään tuotteissa, jossa on gluteenia enintään 100 mg/kg. Tällöin tuote voi sisältää prosessoitua vehnätärkkelystä sekä myös gluteenitonta kauraa ja gluteenittomia viljoja ym. gluteenittomia ainesosia. Keliaakikon, joka ei voi käyttää kauraa tai vehnätärkkelystä, tulee tarkistaa tuotteen ainesosaluettelosta, sisältääkö tuote näitä ainesosia.

Valio Oddlygood® Barista kaurajuoma on gluteenitonta

Barista kaurajuomaa on saatavilla kahdessa eri pakkauskoossa, joista toinen (0,75 L) löytyy kylmähyllystä.

Katso kaikki gluteenittomat Valio Oddlygood® tuotteet
Ruokavinkit
Keliakia ja juhlat – gluteenitonta juhlatarjottavaa
Ruokavaliot
Gluteeniton ruokavalio