Laihdutus ja liikunta

Pelkästään liikuntaa lisäämällä on hankala laihtua, mutta yhdessä monipuolisen ruokavalion kanssa liikunta auttaa painonhallinnassa. Löydä motivaatio liikkumiseen ja löydä liikunnan ilo.

Liikunta tukee laihdutusta ja painonhallintaa - totta vai tarua?

Voiko laihtua ilman liikuntaa? Millainen rooli liikunnalla on painonhallinnassa? Kokosimme yhteen muutamia liikuntaan ja painonhallintaan liittyviä väitteitä, jotka saattavat kuulostaa uskottavilta, mutta jotka eivät tarkemmin pohdittuna ehkä pidäkään paikkaansa.

Laihduttaminen ei onnistu ilman liikuntaa

TARUA

Laihduttamisen matematiikka on yksinkertaista: jos syö vähemmän mitä kuluttaa, niin laihtuu. Myös perusaineenvaihdunta vie energiaa, joten ihminen voi laihtua, vaikkei liikkuisi lainkaan. Liikunnasta on kuitenkin apua painonpudotuksessa. Koska kaikki liikunta kuluttaa energiaa, on päivän aikana saadun ja kulutetun energian suhde helpompi pitää oikealla tolalla, jos viettää edes osan ajasta liikkeellä. Liikkuessa on usein kauempana jääkaapista, ja liikuntaharrastus voi lisätä motivaatiota oikeanlaisen ruokavalion noudattamiseen.

Hyötyliikunnasta ei ole hyötyä

TARUA

Arkinen hyötyliikunta voi, yllättävää kyllä, edistää painonhallintaa jopa enemmän kuin harrastusliikunta. Vaikka kulutus on lyhyellä aikavälillä vähäistä verrattuna hikisempään liikuntaan, niin vaikutus päivän kokonaisenergiankulutukseen voi olla huomattava. Salaisuus piilee siinä, että hyödyn nimissä tulee usein liikuttua pitkin päivää, lähes huomaamatta.

Kulutus / viikko (nainen, 60 kg) Kulutus / viikko (mies, 90 kg)
15 minuuttia kävelyä päivittäin 440 kcal 660 kcal
15 minuuttia kotitöitä päivittäin 500 kcal 740 kcal
45 minuutin kuntojumppa kahdesti viikossa 520 kcal 785 kcal

Liikunta laihduttaa enemmän kuin ruokavalion muuttaminen

TARUA

Onnistunut painonhallinta vaatii yleensä ainakin jonkinasteista remonttia ruokavalioon. Liikunnan ja energiankulutuksen suhdetta seuratessa saattaa tuntua jopa siltä, että liikunta ei juuri vaikuta päivän energiankulutukseen; jo yhdestä suklaapatukasta saatujen kaloreiden polttamiseksi saa lenkkeillä hyvän tovin. Asia ei tietysti ole näin mustavalkoinen, sillä liikunta kuluttaa aina enemmän energiaa kuin paikallaanolo, ja mitä säännöllisempää liikunta on, sitä suurempi on sen vaikutus myös energiatasapainoon. Pelkällä liikunnan lisäämisellä on kuitenkin haasteellista laihduttaa paria kiloa enempää.

Liikunta on silti erinomainen apu painonhallinnassa, sillä liikunnasta koituu muitakin hyötyjä kuin energiankulutus. Liikunnasta tulee hyvä mieli, ja raitis ulkoilma, sosiaalinen kanssakäyminen ja reippaasta liikunnasta syntyvä hyvä olo ovat loistavia hyvinvoinnin edistäjiä. Ja kun liikunnasta tulee tapa, se auttaa pitämään kiinni saavutetuista tuloksista.

Liikuntaharrastus vie kaiken vapaa-ajan

TARUA

Liikunnan ajatellaan vievän paljon aikaa, mutta todellisuudessa se vie aikaa juuri sen verran kuin sinä sille annat. Liikkeelle lähtemistä saattaakin helpottaa ajatus siitä, että päivän liikunta-annos ei vie koko iltaa – puolen tunnin kävelylenkki vie puoli tuntia. Ehdit siis muutakin kuin liikkua, ja lenkin jälkeen voit palkita itsesi vaikkapa katsomalla lempisarjaasi sohvalla.

Laihduttaminen poistaa kehosta liian rasvan

TARUA

Ylipainoisessa kehossa on enemmän rasvaa kuin normaalipainoisessa, mutta myös enemmän lihasmassaa. Vastaavasti laihduttaessa kehosta karisee rasvavarastojen lisäksi nestettä – sekä lihaksia.

Lihasmassan vähenemiseen voi kuitenkin vaikuttaa liikkumalla. Lihasten ylläpito on järkevää paitsi kehon yleisen hyvinvoinnin, myös painonhallinnan näkökulmasta: liikunta auttaa säilyttämään lihaskudosta laihduttaessa, ja lihakset kuluttavat energiaa enemmän kuin rasva, myös levossa. Näin liikunta on erinomainen apu pysyvään painonhallintaan. Lisäksi liikunnan kehoa muokkaava vaikutus on useimmille laihduttajille mieluisa seuraus.

Liikunta on turhaa, ellei jaksa liikkua pitkään tai vauhdikkaasti

TARUA

Nykykäsityksen mukaan liikuntakertojen kestolla ei ole merkitystä, ainoastaan sillä, kuinka paljon liikuntaa päivän mittaan kertyy. On siis sama teetkö neljä vartin mittaista lenkkiä vai yhden tunnin lenkin. Ja jollet jaksa liikkua kuin maltillisesti, niin se ei haittaa! Vauhtia tulee ajan mittaan lisää, jos on tullakseen. Rauhallinenkin liikunta on aina parempi vaihtoehto kuin se, ettei liiku lainkaan.

Liikunta on hyvinvointiteko, joka tukee myös painonhallintaa

TOTTA

Liikunta on yksinkertainen ja edullinen tapa huolehtia hyvinvoinnista. Liikunnalla on suotuisa vaikutus muun muassa rasva-arvoihin, verenpaineeseen ja kolesteroliin, ja liikunnan positiivinen vaikutus mielen hyvinvointiin on kiistaton: liikunta tuo hyvää mieltä. Luustokin pitää liikunnasta, erityisesti tärähdyksiä aiheuttavista tai nopeita liikkeitä vaativista lajeista.

Liikunta on oiva tuki myös painonhallintaan. Se kuluttaa energiaa, kasvattaa lihasmassaa ja auttaa pitämään jo laihdutettuja kiloja loitolla. Panosta siihen, että löydät oman tapasi liikkua. Kun sopiva laji löytyy, löytyy myös liikunnan ilo!

Urheilu ja ravinto
Kuinka paljon tulisi liikkua?
Urheilu ja ravinto
Hyötyliikuntaa vai harrastuksia?
Urheilu ja ravinto
Kevyempi liikunta ja kehonhuolto kunniaan