Maitosuola, mitä se on?

Valio ValSa® maitosuola on mahtava juttu, sillä sen ansiosta voidaan valmistaa tuotteita, joissa on vähemmän suolaa – ja silti erinomainen maku.

Tiesitkö, että maidossa on luonnostaan suoloja? Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa.

Maitosuola on maidon luontaisia mineraaleja

Mitä maitosuola oikein on? Tarina alkaa vihreiltä pelloilta. Maidon sisältämät mineraalit ovat peräisin lehmien syömästä rehusta – kesällä lehmät syövät pääosin tuoretta nurmea ja talvella säilöttyä AIV-rehua. Kun maidosta valmistetaan juustoa, juuston valmistuksen oheistuotteena syntyy heraa. Tämä heraosa koostuu heraproteiineista sekä maidon mineraaleista, siis maitosuolasta.

Jo pitkään heraosasta on osattu hyödyntää hyvälaatuinen maidon heraproteiini. Nyt myös arvokkaille maidon luontaisille mineraaleille on löytynyt tarkoitus – Valio ValSa® maitosuola.

Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta, ja samalla tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi – mausta tinkimättä. Täyttä makua, vähemmän suolaa on innovaatio vailla vertaa, ihan maailmanlaajuisesti.

Lähes 80 % vähemmän natriumia, suolaista makua kaliumista

Miten maitosuolan avulla tuotteiden suolapitoisuutta voidaan sitten laskea? Tavallinen ruokasuola on koostumukseltaan lähes kokonaan natriumin ja kloridin yhdistettä natriumkloridia. Maitosuolassa on natriumia lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Natriumin sijaan suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium.

Kun siis tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolainen maku vähemmällä natriumin määrällä.

Ja lisäksi maidon luontaista jodia

Valio ValSa® maitosuola sisältää myös maidon luontaista jodia. Elimistö tarvitsee ravinnosta jodia kilpirauhashormonien tuotantoon, jotka säätelevät hermoston ja aineenvaihdunnan toimintaa ja vaikuttavat sikiöaikana ja lapsuudessa normaaliin kasvuun ja henkisen kehitykseen. Riittävään jodinsaantiin on tarpeen kiinnittää huomiota, koska suomalaisten jodin saanti on suositusten alarajoilla ja kansainvälisesti verraten suhteellisen vähäistä.

Vähemmän suolaa suomalaisten suosikkituotteissa

Saat koko perheen suosikin Valio Oltermanni® juuston myös vähempisuolaisena sekä ohuen ohuina viipaleina että riittoisana palana.

Uusi Valio Oltermanni® kevyempi Cheddar ValSa® juusto sisältää 30 % vähemmän rasvaa ja suolaa kuin tavanomainen Valio Oltermanni® Cheddar.

Emmentaltyyppisten juustojen ystäville Valio Polar® 15% ValSa® juusto tarjoaa helpon tavan nauttia samasta vahvasta mausta vähemmällä suolalla. Valio Polar 15 Valsa® juustoa saa kätevinä viipaleina sekä myös palana, joka mahdollistaa monipuoliset juuston käyttötavat.

Valio Salaneuvos® ValSa® juuston maku on täyteläinen ja raikkaan maukas.

Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa®, Valio Oivariini® pehmeästi levittyvä ValSa® ja Valio Oivariini® vähärasvaisempi ValSa® tuotteet ovat vähempisuolaisia valintoja leivän päällä, ruoanlaittoon tai leivontaan.