Mikä kovettaa vatsaa?

Kova vatsa on yleinen ja kiusallinen vaiva. Sen seurauksena olo muuttuu usein epämiellyttäväksi ja turvonneeksi. Ummetukseen johtavia syitä voi olla useita, mutta yleisimmät niistä liittyvät ruokavalioon, nestehukkaan, liikunnan puutteeseen ja stressiin.

Ravitsemusasiantuntijan vinkit kovaan vatsaan

Jos kova vatsa aiheuttaa epämiellyttävää oloa ja muita vaivoja, kannattaa kokeilla seuraavia muutoksia elintavoissa:

  • Syö kuitupitoista ruokaa. Kuidut lisäävät ulostemassan sisältöä ja sitovat vettä pehmentäen näin ulostetta. Lue lisää kuiduista:
Suositukset
Ravintokuitu ruokavaliossa
  • Juo riittävästi vettä. Sopiva nestemäärä on 2-3 litraa päivittäin, mikä voi tulla sekä juomista että ruoista. Lue lisää nesteentarpeesta:
Suositukset
Päivittäinen nesteentarve ja erilaiset juomat
  • Kokeile kuivattuja luumuja tai tuoreita kiivejä. Kuivatut luumut edistävät suolen normaalia toimintaa yhdessä tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion ja terveiden elämäntapojen kanssa. Riittävä määrä kuivattuja luumuja on 100 g/päivä. Luumuja kannattaa käyttää muutaman päivän jaksoissa ja vaihdella vaikka kiivin kanssa (n. 2–3 kiiviä päivässä).
  • Liiku säännöllisesti. Kaikenlainen liikunta aktivoi suolistoa ja saa sen toimimaan säännöllisesti. Löydä itsellesi mieluinen tapa liikkua! Ideoita löytyy esimerkiksi täältä:
Urheilu ja ravinto
Hyötyliikuntaa vai harrastuksia?
Urheilu ja ravinto
HIIT-treenillä puristat tunnin treenin varttiin
Urheilu ja ravinto
Intervalleilla vaihtelua juoksulenkkiin
Urheilu ja ravinto
Kevyempi liikunta ja kehonhuolto kunniaan