Munuaispotilaan ruokavalio

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

  • Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!Tilaa uutiskirje
  • Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.Materiaalipankkiin

Munuaispotilaan ruokavalio vaihtelee yksilöllisesti munuaisten vajaatoiminnan vaiheen mukaan. Laillistettu ravitsemusterapeutti on oiva apu oikeanlaisen ruokavalion suunnittelussa.

Oikein suunnitellulla ja toteutetulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliossa rajoitetaan natriumin, fosforin (=fosfaatin) ja proteiinin saantia. Pidemmälle edenneessä vajaatoiminnassa voidaan tarvita myös kaliumrajoitusta. Rajoituksista huolimatta ruokavalio tulisi pitää mahdollisimman monipuolisena ja ravintoaineiden saanti riittävänä.

Ruokavalion keskeisiä kohtia ovat:

  • Fosforin saannin rajoittaminen: maitotuotteiden käyttöä rajoitetaan ja täysjyvätuotteiden sijaan valitaan vaaleaa viljaa. Luontaisten fosforinlähteiden lisäksi fosfaatteja saattaa olla elintarvikkeissa lisäaineiden muodossa (E338-343, E450-E452).
  • Proteiinin saannin rajoittaminen: ravinnossa fosfori ja proteiini ovat samoissa ruoka-aineissa. Proteiininlähteistä suositaan niitä, jotka sisältävät vähän fosfaatteja.
  • Runsas suolan saannin välttäminen: tavoitteena alle 5 g suolaa päivässä.
  • Tarvittaessa kaliumrajoitus.

Fosfori

Munuaisten vajaatoiminnassa kyky poistaa fosforia elimistöstä heikkenee. Tällöin fosforipitoisuus veressä nousee korkeaksi ja kalsiumin aineenvaihdunta häiriintyy. Tämän vuoksi lisäkilpirauhanen aktivoituu tuottamaan normaalia runsaammin lisäkilpirauhashormonia (parathormonia), mikä puolestaan irrottaa kalsiumia ja fosforia luustosta. Näin ollen osteoporoosin ja ateroskleroosin riski  kasvaa ja kalsiumin kertyminen pehmytkudoksiin lisääntyy.

Jaksamisen ja paremman ennusteen vuoksi munuaisten vajaatoimintaa sairastavan olisi tärkeää saada riittävästi hyvälaatuista proteiinia, mutta samalla fosforia mahdollisimman vähän. Ravinnossa fosfori ja proteiini ovat usein samoissa ruoka-aineissa. Tämän vuoksi eläinkunnan tuotteet on tärkeää valita vähiten fosforia sisältävistä vaihtoehdoista. Suositeltavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vähärasvainen liha, broileri, kalkkuna, kala ja katkaravut. Raaka-aineet kannattaa ostaa maustamattomina ja suolaamattomina, ja katsoa, ettei niihin ole lisätty fosforia lisäaineena (useimmiten lisäaineet E338-343, E450-E452). Maitotuotteita voidaan korvata esimerkiksi kauravalmisteilla, joita ei ole täydennetty kalsiumtrifosfaatilla. Juustoista on hyvä valita pehmeitä juustoja, kuten kotijuusto, kutunjuusto ja raejuusto. Sopivia kasvikunnan proteiinin lähteitä ovat vaaleat viljavalmisteet, linssit, pavut ja kikherneet.

Valio Oddlygood® kaurajuoma sopii munuaispotilaan ruokavalioon

Valio Oddlygood® kaurajuoma sisältää:

  • fosforia 54 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio Oddlygood® kaurajuoman fosfori tulee yksinomaan kaurajauhoista. Valio Oddlygood® Barista sisältää luontaisen fosforin lisäksi myös fosforia lisäaineena.

Valio Oddlygood® gurteissa fosforia tulee sekä kalsiumlisän sisältämästä fosforista että kaurajauhon luontaisesta fosforista. Gurtit sisältävät:

  • fosforia 100 mg / 100 g
  • kaliumia 50 mg / 100 g

Valio Oddlygood® kaurajuoma

Proteiini

Eläinkunnan tuotteista saa runsaasti proteiinia, josta syntyvää ureaa sairaat munuaiset eivät poista enää tehokkaasti. Siksi lihan, kalan, kanan, kananmunien ja maitotuotteiden määrä päivittäin on hyvä pitää kohtuullisena. Samalla fosforin saantikin pysyy helpommin sopivana, sillä eläinkunnan tuotteet sisältävät yleensä myös runsaasti fosforia.

Proteiinin saannin tarve muuttuu munuaisten vajaatoiminnan etenemisen myötä. Ravitsemusterapeutti osaa antaa ohjausta ruokavalion proteiinimäärän optimoimiseksi.

Kalium

Jos kaliumin saantiin on syytä kiinnittää huomiota, kannattaa mieluummin vähentää kahvin, tuoremehun ja perunan määrää ennen kuin tinkii kasvisten, marjojen ja hedelmien nauttimisesta. Erityisen paljon kaliumia on kuivatuissa hedelmissä, suklaassa ja pähkinöissä.

Suola

Liika suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Munuaisten vajaatoiminnassa suositellaan vähäsuolaista ruokavaliota, mikä auttaa hallitsemaan verenpainetta ja vähentää elimistöön kertyvän nesteen määrää. Aikuisille suositellaan korkeintaan 5 grammaa suolaa päivässä, mikä on noin vajaa teelusikallinen suolaa.

Valio ValSa® tuotteet sisältävät vähemmän suolaa

Valio ValSa® Oivariini® rasvalevitteissä on 30-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa rasvalevitteissä ja Valio ValSa® juustoissa jopa 35-50 % vähemmän suolaa kuin vastaavissa tavanomaisissa juustoissa.

Kaikki Valio ValSa® tuotteet

Sydänmerkki-tuotteet

Valiolla on laaja valikoima Sydänmerkki-tuotteita. Sydänmerkki-tuotteet sisältävät vähemmän suolaa.

Kaikki Valion Sydänmerkki-tuotteet