Oikein suunnitellulla ja toteutetulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliossa rajoitetaan natriumin, fosforin (=fosfaatin) ja proteiinin saantia. Pidemmälle edenneessä vajaatoiminnassa voidaan tarvita myös kaliumrajoitusta. Rajoituksista huolimatta ruokavalio tulisi pitää mahdollisimman monipuolisena ja ravintoaineiden saanti riittävänä.
Ruokavalion keskeisiä kohtia ovat:
- Fosforin saannin rajoittaminen: maitotuotteiden käyttöä rajoitetaan ja täysjyvätuotteiden sijaan valitaan vaaleaa viljaa. Luontaisten fosforinlähteiden lisäksi fosfaatteja saattaa olla elintarvikkeissa lisäaineiden muodossa (E338-343, E450-E452).
- Proteiinin saannin rajoittaminen: ravinnossa fosfori ja proteiini ovat samoissa ruoka-aineissa. Proteiininlähteistä suositaan niitä, jotka sisältävät vähän fosfaatteja.
- Runsas suolan saannin välttäminen: tavoitteena alle 5 g suolaa päivässä.
- Tarvittaessa kaliumrajoitus.
Fosfori
Munuaisten vajaatoiminnassa kyky poistaa fosforia elimistöstä heikkenee. Tällöin fosforipitoisuus veressä nousee korkeaksi ja kalsiumin aineenvaihdunta häiriintyy. Tämän vuoksi lisäkilpirauhanen aktivoituu tuottamaan normaalia runsaammin lisäkilpirauhashormonia (parathormonia), mikä puolestaan irrottaa kalsiumia ja fosforia luustosta. Näin ollen osteoporoosin ja ateroskleroosin riski kasvaa ja kalsiumin kertyminen pehmytkudoksiin lisääntyy.
Jaksamisen ja paremman ennusteen vuoksi munuaisten vajaatoimintaa sairastavan olisi tärkeää saada riittävästi hyvälaatuista proteiinia, mutta samalla fosforia mahdollisimman vähän. Ravinnossa fosfori ja proteiini ovat usein samoissa ruoka-aineissa. Tämän vuoksi eläinkunnan tuotteet on tärkeää valita vähiten fosforia sisältävistä vaihtoehdoista. Suositeltavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vähärasvainen liha, broileri, kalkkuna, kala ja katkaravut. Raaka-aineet kannattaa ostaa maustamattomina ja suolaamattomina, ja katsoa, ettei niihin ole lisätty fosforia lisäaineena (useimmiten lisäaineet E338-343,
E450-E452). Maitotuotteita voidaan korvata esimerkiksi kauravalmisteilla, joita ei ole täydennetty kalsiumtrifosfaatilla. Juustoista on hyvä valita pehmeitä juustoja, kuten kotijuusto, kutunjuusto ja raejuusto. Sopivia kasvikunnan proteiinin lähteitä ovat vaaleat viljavalmisteet, linssit, pavut ja kikherneet.
Proteiini
Eläinkunnan tuotteista saa runsaasti proteiinia, josta syntyvää ureaa sairaat munuaiset eivät poista enää tehokkaasti. Siksi lihan, kalan, kanan, kananmunien ja maitotuotteiden määrä päivittäin on hyvä pitää kohtuullisena. Samalla fosforin saantikin pysyy helpommin sopivana, sillä eläinkunnan tuotteet sisältävät yleensä myös runsaasti fosforia.
Proteiinin saannin tarve muuttuu munuaisten vajaatoiminnan etenemisen myötä. Ravitsemusterapeutti osaa antaa ohjausta ruokavalion proteiinimäärän optimoimiseksi.
Kalium
Jos kaliumin saantiin on syytä kiinnittää huomiota, kannattaa mieluummin vähentää kahvin, tuoremehun ja perunan määrää ennen kuin tinkii kasvisten, marjojen ja hedelmien nauttimisesta. Erityisen paljon kaliumia on kuivatuissa hedelmissä, suklaassa ja pähkinöissä.
Suola
Liika suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Munuaisten vajaatoiminnassa suositellaan vähäsuolaista ruokavaliota, mikä auttaa hallitsemaan verenpainetta ja vähentää elimistöön kertyvän nesteen määrää. Aikuisille suositellaan korkeintaan 5 grammaa suolaa päivässä, mikä on noin vajaa teelusikallinen suolaa.