Päiväkoti-ikäisten lasten ravintoaineiden saanti

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Lasten sokerin, suolan ja D-vitamiinin saanti puhututtaa vanhempia. Paljonko päiväkoti-ikäiset lapset saavat keskimäärin suolaa ja sokeria? Entä saavatko lapset riittävästi D-vitamiinia?

Päiväkoti-ikäisten sokerin saanti

Enintään 10 % päivittäisestä kokonaisenergiansaannista saa tulla lisätystä sokerista. Päiväkoti-ikäisillä lapsilla sokerin saanti on eri tutkimusten mukaan joko hieman liiallista tai juuri suositusten rajoissa. Vuonna 2014 tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa lisätyn sokerin osuus energiansaannista oli lapsilla keskimäärin yli 12 E% (1). Tuoreemmassa Dagis-tutkimuksessa lapset taas saivat lisättyä sokeria ruokavaliostaan 9 E% (2).

Keskimäärin kaksi kolmasosaa lasten sokerinsannista tulee välipaloista. Maustetuista maitotuotteista lisättyä sokeria saadaan noin 16 E%. Lisättyä sokeria saadaan runsaammin viikonloppuisin kuin arkipäivisin.

Lisätty ja luontainen sokeri

Sokerin saantisuositus (10 E%) koskee lisättyä sokeria. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokeria, koska maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia. Maitotuotteissa voi olla myös marjoista ja hedelmistä tulevaa luontaista sokeria. Osassa maustettuja maitotuotteita on myös lisättyä sokeria.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta:

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g). Käytännössä tämä lisätyn sokerin määrä 200 ml:n jogurttiannoksessa on noin 30 % 5-vuotiaan lapsen sokerin saantisuosituksesta. Yksi sokeripala painaa noin 2,5-3,5 g.

Makeutus sokerilla vai makeutusaineilla?
Hanna Kautiainen
Lisättyä vai luontaista sokeria
Hanna Kautiainen
Selvyyttä sokeriviidakkoon
Hanna Kautiainen

Päiväkoti-ikäisten suolan ja rasvan saanti

Suolan saanti kasvaa suomalaislapsilla merkittävästi yhden vuoden iän jälkeen, kun taaperoiässä siirrytään syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat suolaa keskimäärin noin viisi grammaa päivässä, kun suositeltava enimmäismäärä 2-5 -vuotiaille lapsille on 3-4 grammaa vuorokaudessa (3).

Myös rasvan laadun suhteen on parantamisen varaa. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat ruokavaliostaan hieman suosituksia runsaammin tyydyttynyttä rasvaa (3). Sydänmerkki ohjaa valinnoissa parempiin valintoihin rasvan, suolan ja sokerin suhteen.

Valio ValSa® tuotteilla vähemmän suolaa
Anne-Mari Ottelin
Sydänmerkki helpottaa valintaa
Hanna Kautiainen

Päiväkoti-ikäisten D-vitamiinin saanti

Lasten D-vitamiinin saanti ruoasta on parantunut vuoden 2010 jälkeen, jolloin maitoja ryhdyttiin D-vitaminoimaan 1 μg/100 g, aiemman 0,5 μg/100 g sijaan. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat D-vitamiinia ruoasta noin 9 μg/päivässä. D-vitamiinin päivittäinen kokonaissaantisuositus on 10 μg/päivässä. 81 % lapsista käyttää D-vitamiinivalmistetta (3).

Muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti päiväkoti-ikäisillä lapsilla

Keskimäärin lapset saavat riittävästi vitamiinineja ja kivennäisaineita ruoasta. Ainoastaan D-vitamiinia suositellaan valmisteena lapsille vuoden ympäri. Päiväkoti-ikäisen lapsen ruokavaliossa nyös raudan saanti saattaa jäädä niukaksi, ja etenkin kasvisruokavaliolla olevien lasten on hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään jodin saantiin.

Maito taaperon ruokavaliossa: kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia
Päivi Pitkänen
Mistä jodia ruokavalioon?
Hanna Kautiainen

Mitä lapset syövät?

Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio sisältää päivittäin tuoreita kasviksia, ja suurin osa nautti tuoreita hedelmiä. Marjoja tai lisäkekasviksia käyttää puolestaan harvempi. Maito nautittaan keskimäärin suositusten mukaan rasvattomana. Viljavalmisteista suosituinta määrällisesti on puuro, jota nauttii lähes 90 % lapsista. Kalan käyttö on melko vähäistä (3).

Taaperon kanssa ruokapöydässä: Yli 1 vuotiaan lapsen ruokailu
Päivi Pitkänen
Nirsoileva syöminen
Päivi Pitkänen

Lähteet:

  1. Eloranta A-M. Diet, body adiposity and cardiometabolic risk in a population sample of primary school children, 2014.
  2. Kainu L. Sweets day and sugar intake in Finnish children, 2018.
  3. DAGIS tutkimushanke päiväkotimaailmassa 2019: https://dagis.fi/
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›