Päiväkoti-ikäisten lasten ravintoaineiden saanti

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

  • Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!Tilaa uutiskirje
  • Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.Materiaalipankkiin

Lasten sokerin, suolan ja D-vitamiinin saanti puhututtaa vanhempia. Paljonko päiväkoti-ikäiset lapset saavat keskimäärin suolaa ja sokeria? Entä saavatko lapset riittävästi D-vitamiinia?

Päiväkoti-ikäisten sokerin saanti

Enintään 10 % päivittäisestä kokonaisenergiansaannista saa tulla lisätystä sokerista. Päiväkoti-ikäisillä lapsilla sokerin saanti on eri tutkimusten mukaan joko hieman liiallista tai juuri suositusten rajoissa. Vuonna 2014 tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa lisätyn sokerin osuus energiansaannista oli lapsilla keskimäärin yli 12 E% (1). Tuoreemmassa Dagis-tutkimuksessa lapset taas saivat lisättyä sokeria ruokavaliostaan 9 E% (2).

Keskimäärin kaksi kolmasosaa lasten sokerinsannista tulee välipaloista. Maustetuista maitotuotteista lisättyä sokeria saadaan noin 16 E%. Lisättyä sokeria saadaan runsaammin viikonloppuisin kuin arkipäivisin.

Lisätty ja luontainen sokeri

Sokerin saantisuositus (10 E%) koskee lisättyä sokeria. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokeria, koska maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia. Maitotuotteissa voi olla myös marjoista ja hedelmistä tulevaa luontaista sokeria. Osassa maustettuja maitotuotteita on myös lisättyä sokeria.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta:

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g). Käytännössä tämä lisätyn sokerin määrä 200 ml:n jogurttiannoksessa on noin 30 % 5-vuotiaan lapsen sokerin saantisuosituksesta. Yksi sokeripala painaa noin 2,5-3,5 g.

Sokeri
Makeutus sokerilla vai makeutusaineilla?
Sokeri
Lisättyä vai luontaista sokeria?
Sokeri
Selvyyttä sokeriviidakkoon - ota termistö haltuun ja selvitä erot eri sokereiden välillä

Päiväkoti-ikäisten suolan ja rasvan saanti

Suolan saanti kasvaa suomalaislapsilla merkittävästi yhden vuoden iän jälkeen, kun taaperoiässä siirrytään syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat suolaa keskimäärin noin viisi grammaa päivässä, kun suositeltava enimmäismäärä 2-5 -vuotiaille lapsille on 3-4 grammaa vuorokaudessa (3).

Myös rasvan laadun suhteen on parantamisen varaa. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat ruokavaliostaan hieman suosituksia runsaammin tyydyttynyttä rasvaa (3). Sydänmerkki ohjaa valinnoissa parempiin valintoihin rasvan, suolan ja sokerin suhteen.

Suola
Valio ValSa® tuotteilla vähemmän suolaa
Maito ja ravitsemus
Sydänmerkki helpottaa valintaa

Päiväkoti-ikäisten D-vitamiinin saanti

Lasten D-vitamiinin saanti ruoasta on parantunut vuoden 2010 jälkeen, jolloin maitoja ryhdyttiin D-vitaminoimaan 1 μg/100 g, aiemman 0,5 μg/100 g sijaan. Päiväkoti-ikäiset lapset saavat D-vitamiinia ruoasta noin 9 μg/päivässä. D-vitamiinin päivittäinen kokonaissaantisuositus on 10 μg/päivässä. 81 % lapsista käyttää D-vitamiinivalmistetta (3).

Odottavan äidin liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi altistaa raskausajan koplikaatioille, vaikuttaa vauvan syntymäpainoon sekä hidastaa lapsen kasvua. 2019 julkaistun väitöstutkimuksen mukaan myös D-vitamiinin liiallinen saanti raskausaikana, ja imeväisiässä voi haitata lapsen kasvua (4). Tutustu D-vitamiinisuositukseen täältä >

Muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti päiväkoti-ikäisillä lapsilla

Keskimäärin lapset saavat riittävästi vitamiinineja ja kivennäisaineita ruoasta. Ainoastaan D-vitamiinia suositellaan valmisteena lapsille vuoden ympäri. Päiväkoti-ikäisen lapsen ruokavaliossa nyös raudan saanti saattaa jäädä niukaksi, ja etenkin kasvisruokavaliolla olevien lasten on hyvä kiinnittää huomiota myös riittävään jodin saantiin.

Vauvat ja taaperot
Maito leikki-ikäisen ruokavaliossa: kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia

Mitä lapset syövät?

Päiväkoti-ikäisten lasten ruokavalio sisältää päivittäin tuoreita kasviksia, ja suurin osa nautti tuoreita hedelmiä. Marjoja tai lisäkekasviksia käyttää puolestaan harvempi. Maito nautittaan keskimäärin suositusten mukaan rasvattomana. Viljavalmisteista suosituinta määrällisesti on puuro, jota nauttii lähes 90 % lapsista. Kalan käyttö on melko vähäistä (3).

Vauvat ja taaperot
Taaperon kanssa ruokapöydässä: Yli 1-vuotiaan lapsen ruokailu
Vauvat ja taaperot
Nirsoileva syöminen

Lähteet:

  1. Eloranta A-M. Diet, body adiposity and cardiometabolic risk in a population sample of primary school children, 2014.
  2. Kainu L. Sweets day and sugar intake in Finnish children, 2018.
  3. DAGIS tutkimushanke päiväkotimaailmassa 2019: https://dagis.fi/
  4. Helena Hauta-Alus 2019:Vitamin D in pregnancy and infancy

<br> <br>